Varian Omicron “XE” Mutant Baharu Mungkin Versi Covid yang Paling Mudah Berjangkit, Menurut WHO

CDC mengumumkan minggu ini bahawa BA.2 Omicron varian, yang dilaporkan 30% lebih mudah ditularkan daripada strain BA.1 Omicron asal — telah menjadi dominan antara kes baharu yang dijujukan Amerika Syarikat. Itulah peningkatan yang mengejutkan untuk varian yang kurang daripada 1% daripada semua urutan baru-baru ini pada bulan Januari. Tetapi, sama seperti orang Amerika mendengar tentang BA.2, sudah ada varian yang lebih baharu dan lebih mudah ditularkan semakin meningkat.

Sebenarnya terdapat tiga varian baharu yang telah diberi sebutan. Menurut yang dikeluarkan baru-baru ini laporan daripada Agensi Perkhidmatan Kesihatan UK, kedua-duanya dipanggil XD dan XF adalah gabungan Delta dan BA.1, atau dipanggil “Deltacron” strain, yang telah diperkatakan untuk berbulan-bulan tetapi tidak membuat penembusan yang ketara di mana-mana negara.

XD hadir di beberapa negara Eropah, tetapi belum dikesan di UK, menurut laporan itu. XF menyebabkan gugusan kecil di UK tetapi tidak dikesan di sana sejak 15 Februari. Varian yang lebih membimbangkan, nampaknya, adalah yang digelar XE.

Seperti dua pendatang baharu yang lain, XE ialah strain rekombinan, bermakna ia terdiri daripada dua varian yang berbeza sebelum ini. Tetapi ia bukan campuran Deltacron. XE sebenarnya terdiri daripada Omicron (BA.1) asal dan Omicron (BA.2) yang lebih baharu yang telah mengambil alih di AS

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan satu laporan semalam dengan beberapa penemuan awal.

“Rekombinan XE pertama kali dikesan di United Kingdom pada 19 Januari dan >600 jujukan telah dilaporkan dan disahkan sejak itu,” baca WHO dokumen. “Anggaran awal hari menunjukkan kelebihan kadar pertumbuhan komuniti sebanyak ~10% berbanding BA.2, namun penemuan ini memerlukan pengesahan lanjut.”

Pengesahan lanjut semakin sukar dari hari ke hari, Menurut WHO, yang mencatatkan kebimbangan minggu ini mengenai apa yang dipanggil “pengurangan ketara baru-baru ini dalam ujian SARS-CoV-2 oleh beberapa Negara Anggota. Data semakin kurang mewakili, kurang tepat pada masanya dan kurang kukuh. Ini menghalang keupayaan kolektif kami untuk menjejaki di mana virus itu, cara ia merebak dan bagaimana ia berkembang: maklumat dan analisis yang kekal kritikal untuk menamatkan fasa akut wabak secara berkesan.”

Minggu lepas taklimat daripada Agensi Perkhidmatan Kesihatan UK mengukuhkan beberapa dakwaan laporan WHO dan menggesa berhati-hati untuk membuat kesimpulan. Satu perbezaan antara kedua-dua dokumen ialah data dan analisis WHO nampaknya lebih terkini.

Dari taklimat HSA UK:

XE menunjukkan bukti penularan komuniti di England, walaupun pada masa ini kurang> 1% daripada jumlah kes yang dijujukan. Kadar pertumbuhan awal untuk XE tidak jauh berbeza daripada BA.2, tetapi menggunakan data terkini sehingga 16 Mac 2022, XE mempunyai kadar pertumbuhan 9.8% melebihi BA.2. Oleh kerana anggaran ini tidak kekal konsisten kerana data baharu telah ditambah, ia masih belum boleh ditafsirkan sebagai anggaran kelebihan pertumbuhan untuk rekombinan. Nombor terlalu kecil untuk rekombinan XE untuk dianalisis mengikut rantau.

Untuk menjadi jelas, XE hanya menyumbang sebahagian kecil daripada kes di seluruh dunia. Itu mungkin berubah, memandangkan XE dianggap kira-kira 10% lebih mudah dihantar daripada BA yang sudah lebih boleh dihantar.2. Ini bermakna ia mungkin kira-kira 43% lebih mudah ditularkan daripada Omicron asal itu buas dunia pada musim sejuk yang lalu.

Tetapi gelombang baru jangkitan daripada BA.2 yang kini dominan tidak menjadi kenyataan, walaupun sekatan telah dilonggarkan. Jadi diharapkan trend dengan XE, sekiranya ia mengatasi BA.2, akan serupa. Hanya masa – dan pengawasan yang baik – akan memberitahu.

We would like to thank the writer of this article for this outstanding material

Varian Omicron “XE” Mutant Baharu Mungkin Versi Covid yang Paling Mudah Berjangkit, Menurut WHO


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/