Versi Herpes Melawan Kanser Menunjukkan Janji dalam Percubaan Awal Manusia

Ilustrasi virus herpes simplex.

Ilustrasi virus herpes simplex.
Ilustrasi: Shutterstock (Shutterstock)

Para saintis mungkin boleh menukar musuh kuman lama menjadi sekutu melawan kanser, kajian baru minggu ini mencadangkan. Dalam data awal daripada percubaan Fasa I, versi virus herpes yang diubah suai secara genetik telah menunjukkan janji dalam merawat tumor yang sukar dibasmi, dengan seorang pesakit telah mengalami remisi sepenuhnya selama 15 bulan setakat ini. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan kejayaan awal rawatan.

Rawatan virus dikenali sebagai RP2 dan merupakan strain kejuruteraan genetik herpes simplex 1, virus yang bertanggungjawab untuk kebanyakan kes herpes mulut pada manusia, serta beberapa kes herpes genital. Dibangunkan oleh syarikat Replimune, RP2 adalah direka untuk bekerja pada dua bidang. Disuntik terus ke dalam tumor, virus itu sepatutnya menjangkiti dan membunuh sel-sel kanser tertentu secara selektif. Tetapi ia juga menyekat ekspresi protein yang dikenali sebagai CTLA-4 yang dihasilkan oleh sel-sel ini, dan ia merampas jentera mereka untuk menghasilkan molekul lain yang dipanggil GM-CSF. Hasil bersih daripada perubahan selular ini adalah untuk melemahkan keupayaan kanser untuk bersembunyi dan menangkis sistem imun.

Dalam percubaan Fasa I yang dijalankan oleh saintis di The Institute of Cancer Research dan The Royal Marsden NHS Foundation Trust di UK, RP2 diberikan sebagai satu-satunya rawatan kepada sembilan pesakit dengan kanser lanjutan yang gagal bertindak balas terhadap terapi lain; ia juga diberikan dalam kombinasi dengan satu lagi ubat imunoterapi kepada 30 pesakit. Tiga pesakit pada RP2 sahaja kelihatan bertindak balas terhadap rawatan, bermakna kanser mereka mengecut atau berhenti berkembang, dan tujuh pesakit pada terapi gabungan turut bertindak balas. Seorang pesakit khususnya, dengan bentuk karsinoma di sepanjang kelenjar air liurnya, tidak menunjukkan tanda-tanda kanser selama sekurang-kurangnya 15 bulan selepas rawatan dengan RP2 sahaja. Tiada kejadian buruk yang mengancam nyawa dilaporkan dalam percubaan, dengan simptom yang paling biasa selepas rawatan ialah demam, menggigil dan penyakit seperti selesema yang lain.

Penemuan, dibentangkan minggu ini di Kongres Onkologi Perubatan Eropah (ESMO) 2022, adalah awal, kerana mereka masih belum disemak melalui proses semakan rakan sebaya rasmi. Mereka juga berdasarkan saiz sampel yang sangat kecil, bermakna sebarang keputusan harus diambil dengan berhati-hati. Tetapi ujian Fasa I tidak bertujuan untuk menunjukkan bahawa rawatan adalah berkesan, cuma ia cukup selamat untuk diambil oleh manusia. Oleh itu, fakta bahawa sesetengah orang dengan kanser yang kelihatan tidak dapat diubati sudah kelihatan bertindak balas terhadap RP2, pasukan itu berpendapat, adalah petanda yang sangat baik bahawa ia boleh memenuhi potensinya.

“Kajian kami menunjukkan bahawa virus pembunuh kanser yang direka bentuk secara genetik boleh memberikan satu-dua pukulan terhadap tumor-secara langsung memusnahkan sel-sel kanser dari dalam sambil juga memanggil sistem imun melawannya,” kata pengarang utama Kevin Harrington, profesor Kanser Biologi Terapi di Institut Penyelidikan Kanser, dalam a kenyataan daripada organisasi.

Para saintis telah penuh harapan tentang virus yang melawan kanser untuk jangka masa yang lama. Tetapi baru-baru ini harapan ini akhirnya mula membuahkan hasil. Pada tahun 2015, terapi virus pertama ialah diluluskan di AS untuk kes lanjutan melanoma tertentu. Mei ini, saintis di California melancarkan percubaan klinikal Fasa I virus antikanser mereka, yang dipanggil Vaxinia. Lain-lain syarikat sedang membangunkan calon mereka sendiri, sama ada bersendirian atau digabungkan dengan rawatan lain. Dan Replimune sedang membangunkan dua calon lain berdasarkan virus herpes yang diubah suai mereka.

Walaupun banyak terapi eksperimen akhirnya gagal melepasi garisan penamat dan mencapai orang ramai, kemungkinan sekurang-kurangnya beberapa virus ini suatu hari nanti boleh menjadi rawatan kanser standard yang baharu.

We wish to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Versi Herpes Melawan Kanser Menunjukkan Janji dalam Percubaan Awal Manusia


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/