Video berkelajuan tinggi merakam cara larva nyamuk kanibal meragut mangsanya

Besarkan / Larva nyamuk di bawah mikroskop. Spesies pemangsa tertentu memakan larva spesies nyamuk saingannya.

Boonyakiat Chaloemchavalid/Getty Images

Nyamuk adalah kutukan kewujudan ramai orang, terutamanya kerana gigitan mereka bukan sahaja gatal yang menjengkelkan; mereka juga boleh menyebarkan penyakit parasit yang boleh membawa maut. Malah larva spesies tertentu boleh menggerunkan. Walaupun kebanyakan larva nyamuk memakan alga atau bakteria dan mikroorganisma yang serupa, sesetengah spesies pemangsa memakan serangga lain—termasuk larva nyamuk lain. Satu pasukan saintis telah menangkap kaedah serangan unik pemangsa kanibal ini pada video berkelajuan tinggi, mendedahkan bagaimana mereka menangkap mangsa mereka dengan serangan sepantas kilat, menurut seorang kajian terkini diterbitkan dalam jurnal Annals of the Entomological Society of America.

Pengarang bersama Robert Hancock, ahli biologi di Metropolitan State University of Denver, menjadi terpesona dengan larva nyamuk pemangsa apabila dia mula-mula melihat mereka menyerang mangsa mereka di bawah mikroskop semasa kelas entomologi sarjana muda di kolej. Dia kagum dengan kepantasan serangan itu: “Satu-satunya perkara yang kami lihat ialah aksi yang kabur,” dia teringat. Para saintis telah lama mengkaji larva ini kerana ia sangat cekap mengawal populasi spesies nyamuk lain. Hanya satu larva pemangsa boleh memakan sebanyak 5,000 larva mangsa sebelum mencapai usia dewasa.

Hancock mula-mula cuba menangkap gelagat larva yang menarik pada filem 16 milimeter dengan memasang persediaan dengan mikroskop dan kamera pada tahun 1990-an—suatu proses yang dikatakannya mengakibatkan banyak filem terbuang, memandangkan kelajuan melepuh mogok. Kini sebagai profesor kolej, dia dapat mengeksploitasi semua kemajuan dalam teknologi video dan mikroskop yang telah dibuat sejak tahun ijazahnya untuk mengetahui lebih lanjut tentang biomekanik yang terlibat.

A Psorophora ciliata larva menyerang larva mangsa melalui sambungan leher secara tiba-tiba untuk melancarkan kepalanya menjauhi badannya dan ke arah mangsa. (RG Hancock et al., 2022)

Hancock dan pengarang bersamanya menumpukan pada tiga spesies larva nyamuk untuk eksperimen mereka. Toxorhynchites amboinensis berasal dari Asia Tenggara dan Oceania; makmal memperoleh orang dewasa dari Ohio State University dan mengumpul instar mingguan daripada cawan plastik hitam khas untuk bertelur. Psorophora ciliata larva dikumpulkan dari parit pengairan cetek di kebun sitrus di River County, Florida. Dan sampel daripada Sabethes cyaneus berasal dari koloni yang pertama kali ditubuhkan pada tahun 1988 di OSU, dengan orang dewasa dan larva dikumpulkan dari Pulau Maje di Panama.

Para penyelidik mendorong serangan dengan meletakkan larva pemangsa ke dalam gelongsor telaga dengan air, dan kemudian membentangkan larva mangsa hidup dengan forsep tukang emas. Tingkah laku yang menarik itu telah ditangkap pada video menggunakan mikrosinematografi berkelajuan tinggi. Mereka menggunakan penapis pelindung haba untuk lampu penerang panas dan terang di bawah mikroskop kerana, jika tidak, haba akan memasak larva hidup. Malah para penyelidik memakai cermin mata hitam gelap untuk perlindungan. Akhirnya, mereka menganalisis video yang terhasil untuk mendapatkan pandangan tentang anatomi larva dan urutan gerakan yang terlibat dalam serangan mereka.

A Sabethes cyaneus larva menyerang larva mangsa dengan menggunakan ekornya untuk menyapu mangsa ke arah kepalanya. (RG Hancock et al., 2022)

Kedua-duanya Tx. amboinensis dan Ps. ciliata adalah apa yang dikenali sebagai pemangsa “wajib”, bermakna mereka perlu memakan larva serangga lain. “Walaupun pertalian mereka berbeza dalam suku Culicidae yang berbeza dan sejarah kehidupan yang berbeza, pemangsa wajib Tx. amboinensis dan Ps. ciliata nampaknya telah menumpu pada strategi mekanikal yang sama untuk memangsa larva nyamuk,” tulis penulis. Ini melibatkan secara tiba-tiba memanjangkan leher untuk melancarkan kepala ke arah mangsanya, sama seperti gerakan tempuling yang nampaknya dihasilkan dengan melepaskan tekanan terbina. dalam perut larva pemangsa. Pada masa yang sama, rahang terbuka, terkunci rapat apabila hentaman untuk menangkap mangsa.

Sabethes ialah pemangsa “fakultatif” yang kadangkala memakan larva lain; mereka juga boleh hidup dengan mikroorganisma dan oleh itu telah mengembangkan strategi yang sangat berbeza untuk menangkap mangsa. Tiada pelancaran kepala seperti tempuling. Sebaliknya, Sabethes larva menggunakan ekor mereka-dikenali sebagai sifon, kerana ia juga berfungsi sebagai tiub pernafasan untuk larva-untuk menyapu mangsa ke dalam rahang mereka.

Serangan ketiga-tiga spesies yang dikaji dalam eksperimen mengambil masa 15 milisaat. Menurut Hancock, skala masa itu menunjukkan tingkah laku itu hampir bersifat refleksif, menyamakan serangan dengan tindakan menelan, yang melibatkan penyelarasan beberapa otot kecil. “Semua perkara ini perlu berfungsi bersama-sama kita semua melakukannya secara automatik,” katanya. “Dan itulah yang perlu dilakukan oleh larva nyamuk ini. Ia adalah satu pakej.”

DOI: Annals of the Entomological Society of America, 2022. 10.1093/aesa/saac017 (Mengenai DOI).

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Video berkelajuan tinggi merakam cara larva nyamuk kanibal meragut mangsanya


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/