Virginia Tengah bersedia untuk satu lagi lonjakan COVID

RICHMOND, Va. (WRIC) — Virginia Tengah bersedia untuk mengalami satu lagi lonjakan dalam jangkitan COVID, dengan CDC mengemas kini Tahap Komuniti COVID-19 mereka di beberapa lokaliti kepada tahap sederhana.

Peringkat komuniti mengukur “kadar kes, kadar kemasukan ke hospital dan kapasiti hospital,” dan menggantikan langkah CDC terdahulu yang berdasarkan penularan sahaja.

Daerah Kesihatan Richmond dan Henrico (RHHD) mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat mengatakan bahawa jumlah kes yang semakin meningkat telah “diperhatikan di seluruh wilayah,” termasuk di kawasan yang belum dikemas kini tahap komuniti mereka.

Peta ini menunjukkan Tahap Komuniti COVID-19 di seluruh negeri. (Peta ihsan CDC)

“Kami faham bahawa melangkah ke tahap sederhana boleh menyebabkan orang berasa kecewa atau letih,” kata Dr. Melissa Viray, Pemangku Pengarah RHHD. “Bagaimanapun, ini adalah apa yang kami telah sediakan.”

Daerah itu berkata mereka meningkatkan ketersediaan ujian PCR percuma di klinik komuniti dengan menjangkakan peningkatan kes. Walau bagaimanapun, senarai tapak ujian komuniti daerah dikaitkan dalam kenyataan mereka belum dikemas kini sejak 25 April, dan acara ujian dijadualkan terakhir berlangsung pada 5 Mei.

Penduduk juga boleh mengambil ujian percuma di rumah di beberapa cawangan Perpustakaan Awam Richmond, disenaraikan di sini. Ujian percuma juga tersedia di pusat sumber RHHD di seluruh bandar, yang alamatnya disenaraikan pada halaman yang sama.

Petunjuk Utama

Kiraan kes di seluruh negeri telah meningkat semula sejak beberapa minggu lalu, berikutan lonjakan kes awal tahun ini yang memuncak pada pertengahan Januari.

1652556580 164 Virginia Tengah bersedia untuk satu lagi lonjakan COVID
Data daripada Jabatan Kesihatan Virginia menunjukkan bahawa kes COVID di komanwel sekali lagi meningkat. (Carta ihsan VDH)

Walau bagaimanapun, satu lagi amaran awal mungkin datang dari tempat yang tidak dijangka: pembetung Richmond.

Dr. Rekha Singh menguruskan program pengawasan air sisa CDC di Virginia, dan dia memberitahu 8News bahawa viral load dalam sistem pembetung – ukuran virus COVID-19 mati yang dikeluarkan melalui pembuangan air besar – boleh menjadi “penunjuk utama” peningkatan jangkitan di satu kawasan.

Program ini kini beroperasi di satu tapak di Virginia Tengah, yang memerhatikan viral load dalam sistem pembetung Richmond. Peningkatan beban virus dalam kumbahan sering diikuti dalam masa satu atau dua minggu dengan peningkatan kes klinikal, menjadikannya alat yang berpotensi berguna dalam meramalkan wabak.

Dr. Singh berkata mereka telah melihat peningkatan dalam viral load sejak pertengahan April di dalam titik pemerhatian Richmond, menunjukkan kemungkinan peningkatan kes pada masa hadapan.

Program ini juga berharap untuk berkembang ke lokaliti lain dalam masa terdekat, yang akan membantu pegawai peringkat rujukan silang antara tapak yang berbeza.

Apa Penduduk Boleh Lakukan

Daerah kesihatan mengesyorkan penduduk daerah yang terjejas “mengikuti perkembangan terkini dengan vaksin COVID-19, meningkatkan pengudaraan dalam ruang dalaman dan mengikuti saranan CDC untuk pengasingan atau kuarantin jika sakit atau terdedah.”

Daerah itu menambah bahawa walaupun Richmond City belum lagi berada pada tahap komuniti sederhana, jumlah kes yang semakin meningkat di seluruh wilayah bermakna kemungkinan mereka akan dinaikkan juga tidak lama lagi.

“Jika kami sentiasa mengikuti perkembangan terkini tentang vaksinasi COVID dan melaksanakan lebih banyak langkah pencegahan semasa masa penularan meningkat, kami boleh melindungi mereka yang paling terdedah,” kata Dr. Viray.

1652556581 986 Virginia Tengah bersedia untuk satu lagi lonjakan COVID
Data menunjukkan bahawa di Virginia, orang yang tidak divaksinasi telah meninggal dunia akibat COVID-19 pada kadar yang lebih tinggi daripada mereka yang telah menerima vaksinasi. (Carta ihsan VDH)

Semasa kemuncak lonjakan Omicron awal tahun ini, hampir 600 warga Virginia seminggu meninggal dunia akibat COVID.

1652556581 26 Virginia Tengah bersedia untuk satu lagi lonjakan COVID

We would love to give thanks to the writer of this post for this outstanding material

Virginia Tengah bersedia untuk satu lagi lonjakan COVID


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/