Virus ditemui dalam tubuh lelaki yang menerima pemindahan jantung babi dalam usaha terakhir untuk menyelamatkan nyawa

MARYLAND — Penyelidik yang cuba mempelajari apa yang membunuh orang pertama yang menerima pemindahan jantung daripada babi telah menemui organ itu mengandungi virus haiwan tetapi belum dapat menyatakan sama ada ia memainkan peranan dalam kematian lelaki itu.

Seorang lelaki Maryland, David Bennett Sr., 57 tahun, meninggal dunia pada Mac, dua bulan selepas pemindahan eksperimen yang hebat. Doktor Universiti Maryland berkata Khamis mereka menemui kejutan yang tidak diingini – DNA virus di dalam jantung babi. Mereka tidak menemui tanda-tanda bahawa pepijat ini, yang dipanggil porcine cytomegalovirus, menyebabkan jangkitan aktif.

Tetapi kebimbangan utama mengenai pemindahan haiwan ke manusia ialah risiko ia boleh memperkenalkan jenis jangkitan baharu kepada manusia.

Kerana sesetengah virus adalah “terpendam,” yang bermaksud ia bersembunyi tanpa menyebabkan penyakit, “ia boleh menjadi pembonceng,” kata Dr. Bartley Griffith, pakar bedah yang melakukan pemindahan Bennett, kepada The Associated Press.

Namun, pembangunan sedang menjalani ujian yang lebih canggih untuk “memastikan kita tidak terlepas virus jenis ini,” tambah Dr. Muhammad Mohiuddin, pengarah saintifik program xenotransplant universiti itu.

Virus haiwan itu pertama kali dilaporkan oleh MIT Technology Review, memetik persembahan saintifik yang diberikan Griffith kepada Persatuan Pemindahan Amerika bulan lepas.

Selama beberapa dekad, doktor telah mencuba menggunakan organ haiwan untuk menyelamatkan nyawa manusia tanpa kejayaan. Bennett, yang hampir mati dan tidak layak untuk pemindahan jantung manusia, menjalani pembedahan terakhir menggunakan jantung daripada babi yang diubah suai secara genetik untuk mengurangkan risiko sistem imunnya akan menolak organ asing sedemikian dengan pantas.

Pasukan Maryland berkata babi penderma itu sihat, telah lulus ujian yang diperlukan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk memeriksa jangkitan, dan dibesarkan di kemudahan yang direka untuk menghalang haiwan daripada menyebarkan jangkitan. Revivicor, syarikat yang menyediakan haiwan itu, enggan mengulas.

Griffith berkata pesakitnya, ketika sangat sakit, telah pulih dengan agak baik daripada pemindahan itu apabila suatu pagi dia bangun lebih teruk, dengan simptom yang serupa dengan jangkitan. Doktor menjalankan banyak ujian untuk cuba memahami punca, dan memberikan Bennett pelbagai antibiotik, ubat antivirus dan rawatan meningkatkan imun. Tetapi jantung babi menjadi bengkak, dipenuhi dengan cecair dan akhirnya berhenti berfungsi.

“Apakah yang dilakukan oleh virus itu, jika ada, yang mungkin menyebabkan bengkak di dalam hatinya?” Griffith bertanya. “Sejujurnya kami tidak tahu.”

Reaksi itu juga tidak kelihatan seperti penolakan organ biasa, katanya, sambil menyatakan siasatan masih dijalankan.

Sementara itu, doktor di pusat perubatan lain di seluruh negara telah bereksperimen dengan organ haiwan dalam tubuh manusia yang didermakan dan bimbang untuk mencuba kajian formal terhadap pesakit yang masih hidup tidak lama lagi. Tidak jelas bagaimana virus babi akan menjejaskan rancangan tersebut.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

Hak Cipta © 2022 oleh The Associated Press. Hak cipta terpelihara.

We want to thank the writer of this post for this remarkable material

Virus ditemui dalam tubuh lelaki yang menerima pemindahan jantung babi dalam usaha terakhir untuk menyelamatkan nyawa


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/