Virus Monkeypox Mungkin Menunjukkan ‘Evolusi Dipercepat’

Wabak cacar monyet yang pertama kali disedari oleh pihak berkuasa kesihatan di Eropah pada Mei lalu semakin teruk. Mengikut Laporan terbaru Pertubuhan Kesihatan Seduniaterdapat lebih 2,100 kes yang disahkan, dan sekurang-kurangnya seorang telah meninggal dunia.

Kini ahli genetik akhirnya mempunyai data yang mencukupi untuk mula mengetahui cara sebenar wabak itu bermula—dan ke mana ia mungkin menuju.

Ia bukan berita baik. Monkeypox, penyakit virus yang menyebabkan demam dan ruam serta boleh membawa maut dalam peratusan kecil kes, adalah endemik di Afrika. Dan kini ia berjalan lancar di setiap benua lain yang didiami secara kekal—dan berkembang dengan cepat. Walaupun pegawai kesihatan mempunyai semua alat yang mereka perlukan untuk membendungnya—terutamanya pengesanan kenalan dan vaksin—kini virus itu bergerak lebih pantas daripada kita, dan menyesuaikan diri.

Jenis cacar monyet semasa mungkin telah beredar, tidak dapat dikesan, bulan sebelum kami akhirnya mendiagnosis kes pertama di luar Afrika. Dan kerana terdapat lebih banyak salinan virus daripada yang kami jangkakan, setiap satu bermutasi secara berasingan, strain cacar baharu ini boleh berubah menjadi bentuk baharu yang berbahaya dengan kelajuan yang mengganggu.

“Data kami mendedahkan petunjuk tambahan tentang evolusi virus yang berterusan dan potensi penyesuaian manusia,” sebuah pasukan yang diketuai oleh Joana Isidro, pakar genetik dengan Institut Kesihatan Nasional Dr. Ricardo Jorge di Sepanyol, menulis dalam kajian semakan rakan baharu yang diterbitkan pada hari Jumaat di Perubatan Alam.

Seorang juruteknik makmal perubatan bersedia untuk menguji sampel monyet yang disyaki di makmal mikrobiologi Hospital La Paz.

Pablo Blazquez Dominguez/Getty

Monkeypox mula-mula membuat lompatan daripada monyet atau tikus kepada orang di Republik Demokratik Congo pada tahun 1970—dan telah kerap merebak di Afrika dalam beberapa dekad sejak itu. Terdapat dua strain utama, masing-masing satu di Afrika Barat dan Tengah. Strain Afrika Barat yang lebih ringan boleh membawa maut dalam sehingga 1 peratus kes. Strain Afrika Tengah yang lebih berbahaya boleh membunuh sehingga 10 peratus orang yang dijangkitinya.

Cacar kebanyakannya merebak melalui hubungan fizikal yang rapat, terutamanya hubungan seksual. ia adalah bukan penyakit kelamin, walau bagaimanapun. Ia hanya mengambil kesempatan daripada sentuhan kulit ke kulit yang mengiringi seks. Virus ini juga boleh bergerak dalam jarak yang dekat dengan ludah, walaupun mungkin tidak cukup jauh untuk layak sebagai “bawaan udara.”

Cacar monyet kadangkala merebak ke tempat yang belum endemik. Pada tahun 2003, 47 orang di AS jatuh sakit dengan ketegangan Afrika Barat selepas terdedah kepada penghantaran tikus peliharaan dari Ghana ke Texas. Sambutan pantas oleh pegawai kesihatan negeri dan persekutuan—dan beberapa dos vaksin cacar, yang juga berfungsi pada cacar monyet—mencegah sesiapa sahaja yang mati dan menghapuskan sementara virus itu di AS

“Oleh kerana terdapat lebih banyak salinan virus daripada yang kami jangkakan, setiap satu bermutasi secara berasingan, strain cacar baharu ini boleh berubah menjadi bentuk baharu yang berbahaya dengan kelajuan yang mengganggu.”

Para pegawai pertama kali menyedari wabak semasa, juga strain Afrika Barat, selepas mendiagnosis pengembara UK yang kembali dari Nigeria pada awal Mei. Menumpang perjalanan ke Eropah, virus itu merebak dengan cepat melalui sentuhan fizikal. David Heymann, yang pernah mengetuai jabatan kecemasan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berkata bahawa lelaki yang menghadiri sambutan hangat di Sepanyol dan Belgium “memperkuatkan” wabak itu—nampaknya melalui hubungan rapat, kadangkala seksual, dengan lelaki lain.

Selepas itu, virus itu menemani pelancong menaiki pesawat menuju ke negara-negara yang jauh dan luas. Doktor mendiagnosis kes pertama AS pada 27 Mei. Sehingga Khamis, Pusat Kawalan Penyakit AS telah dihitung sekitar 3,500 kes di 44 negara, termasuk 172 di AS

Hanya seorang telah meninggal dunia akibat cacar dalam wabak semasa-di Nigeria. Tetapi penyakit serius dan kematian boleh melambatkan diagnosis sebenar dalam beberapa minggu, jadi kemungkinan lebih banyak kematian akan datang.

Lebih teruk, pada 3 Jun CDC diumumkan ia telah menemui bukti genetik kes cacar AS yang mendahului kes pertama di Eropah dari Mei. Doktor mungkin tidak menyedari atau melaporkan kes-kes awal ini, pada mulanya, disebabkan persamaan antara gejala cacar dan gejala beberapa penyakit menular seksual yang biasa seperti herpes.

Terdapat beberapa spekulasi bahawa kes AS terdahulu adalah sebahagian daripada wabak yang sama sekali berasingan yang kebetulan bertindih dengan wabak Mei. Isidro dan pasukannya menyusun 15 sampel yang diambil daripada pesakit cacar semasa dan membuat kesimpulan bahawa, tidak, hanya terdapat satu wabak besar. “Semua wabak MPX strain disusun setakat ini rapat berkumpul bersama-sama, menunjukkan bahawa wabak yang berterusan mempunyai asal tunggal,” tulis mereka, menggunakan akronim saintifik untuk monkeypox.

1656072942 48 Virus Monkeypox Mungkin Menunjukkan Evolusi Dipercepat

Seorang penumpang berjalan di hadapan maklumat virus monkeypox di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Tangerang dekat Jakarta, Indonesia.

Jepayona Delita/Getty

Ia kurang jelas bila wabak semasa benar-benar bermula. Menurut Isidro dan syarikat, virus itu mungkin telah tersebar di luar negara endemik lama sebelum pegawai akhirnya menyedari jangkitan itu dan membunyikan penggera. Virus itu berpotensi mengembara ke luar Afrika dalam haiwan seperti tikus peliharaan, dan merebak dari haiwan ke haiwan sebelum akhirnya melompat ke perumah manusia dan mencetuskan wabak semasa beberapa ketika sebelum Mei, pakar genetik menulis.

Walau bagaimanapun, kemungkinan besar, cacar monyet menyebarkan cara biasa orang ke orang—dan baru-baru ini, pasukan Isidro membuat kesimpulan. “Titik data semasa untuk senario lebih daripada satu pengenalan daripada satu asal, dengan peristiwa penyebar besar (cth, sauna digunakan untuk pertemuan seksual) dan perjalanan ke luar negara mungkin mencetuskan penyebaran yang pesat di seluruh dunia.”

Dalam erti kata lain, seseorang—atau beberapa orang—menyentuh orang yang dijangkiti di Afrika, kemudian terbang pulang ke Eropah atau AS, dan menyebarkan virus itu kepada orang lain melalui hubungan langsung. “Asal tunggal” ialah populasi manusia yang dijangkiti di Afrika. “Lebih daripada satu pengenalan” bermaksud berbilang pengembara mengambil strain cacar yang sama dan menyebarkannya ke luar Afrika pada masa yang sama.

Semua itu untuk dikatakan. kes Mei di UK adalah jangkitan pertama yang diperhatikan oleh pihak berkuasa, tetapi kemungkinan bukan jangkitan yang memulakan wabak itu.

“Apabila anda mula mencari sesuatu, anda akan menemuinya.”

— Michael Wiley, Pusat Perubatan Universiti Nebraska

Satu kemungkinan yang sangat mengganggu adalah bahawa cacar sering atau biasanya beredar pada tahap tertentu di negara bukan endemik, tetapi kita jarang perasan melainkan terdapat lonjakan besar dalam jangkitan yang memaksa doktor untuk melihat dengan lebih dekat simptom yang mudah disalah anggap sebagai sesuatu yang lain. Katakanlah, herpes. “Apabila anda mula mencari sesuatu, anda akan menemuinya,” kata Michael Wiley, pakar kesihatan awam di Pusat Perubatan Universiti Nebraska yang tidak terlibat dengan kajian baharu itu, memberitahu The Daily Beast.

Walau apa pun, vektor penghantaran yang tidak dapat dikesan atau bertindih adalah membimbangkan—dan bukan hanya kerana ia boleh membawa maksud penyebaran virus yang lebih pantas ke lebih banyak tempat sebelum pihak berkuasa akhirnya, mudah-mudahan, mengandungi wabak. Tidak, pengenalan berbilang juga mewakili peluang untuk virus bermutasi lebih, atau lebih cepat, daripada biasa.

Apabila ia datang kepada penyakit virus, setiap orang yang dijangkiti adalah sejenis makmal hidup—tempat di mana virus boleh berinteraksi dengan antibodi dan sel T sistem imun manusia dan membangunkan tindakan balas. Lebih banyak rantaian penularan yang berasingan yang kita berikan kepada cacar, lebih besar kemungkinan virus itu bermutasi sepanjang vektor ini dalam beberapa cara yang faedah ia dan sakit hati kami. Contohnya, membangunkan daya tahan terhadap vaksin dan antibodi kita.

Pasukan Isidro menemui 50 polimorfisme nukleotida tunggal, atau SNP, dalam strain monyetpox di sebalik wabak semasa. Setiap SNP ialah perubahan dalam DNA garis dasar organisma tertentu. Lima puluh SNP “jauh lebih banyak (kira-kira 6-12 kali ganda lebih banyak) daripada yang dijangkakan,” tulis ahli genetik. “Cawangan yang berbeza mungkin mewakili evolusi yang dipercepatkan.”

Itu tidak bermakna cacar itu sendiri sedang belajar untuk berkembang lebih cepat. Ada kemungkinan wabak semasa baru sahaja mencapai jenis jisim kritikal genetik sebelum kami mempunyai peluang untuk campur tangan. Lebih ramai orang yang dijangkiti bermakna lebih banyak peluang untuk berkembang, walaupun kadar mutasi individu adalah sama.

“Jika saya perlu meneka, saya fikir kita mungkin melihat lebih banyak perubahan dari segi bilangan mutasi hanya berdasarkan saiz wabak,” James Lawler, pakar penyakit berjangkit dan rakan sekerja Wiley di Pusat Perubatan Universiti Nebraska , memberitahu The Daily Beast. “Drift” hanyalah istilah mewah untuk “peningkatan,” dalam konteks ini.

Cacar monyet mungkin telah bersembunyi di depan mata sebelum kami akhirnya menyedarinya dua bulan lalu. Mungkin jenis virus ini bernasib baik dan lebih daripada seorang pengembara membantu menyebarkannya ke luar Afrika hampir serentak. Mungkin ia semakin cepat berkembang kerana semakin bijak. Berkemungkinan besar, ia berubah pada klip pantas semasanya kerana terdapat lebih banyak salinan virus daripada yang kami jangkakan, masing-masing mengubah setiap peluang yang diperolehinya.

Semuanya adalah berita buruk, tidak kira—dan ia sepatutnya mencetuskan rasa tergesa-gesa yang lebih besar dalam kalangan pegawai kesihatan ketika mereka berebut untuk mendiagnosis dan membendung bilangan kes yang semakin meningkat.

We would like to give thanks to the author of this article for this amazing content

Virus Monkeypox Mungkin Menunjukkan ‘Evolusi Dipercepat’


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/