Virus pembunuh kanser disuntik ke dalam manusia buat kali pertama

  • Percubaan klinikal baru-baru ini telah mula menilai keselamatan dan toleransi terapi baru yang melibatkan virus yang boleh menjangkiti dan membunuh sel-sel kanser manusia.
  • Terapi novel yang dipanggil Vaxinia boleh mengurangkan saiz pelbagai jenis kanser dalam model haiwan dan makmal pada dos yang rendah.
  • Terapi baharu ini mempunyai janji yang besar kerana sasaran terpilihnya terhadap sel kanser dan keupayaannya untuk menyasarkan pelbagai jenis kanser peringkat lanjut.

Fasa 1 baru-baru ini percubaan klinikal telah memberikan dos ubat antikanser eksperimen yang dipanggil CF33-hNIS, atau Vaxinia, kepada peserta pertama kajian itu. Terapi novel ini melibatkan penggunaan virus onkolitik, sejenis virus yang boleh menjangkiti dan membunuh sel-sel kanser tanpa merosakkan tisu yang sihat.

Vaxinia, virus cacar yang diubah suai secara genetik, sebelum ini telah terbukti berkesan terhadap pelbagai jenis kanser dalam model makmal dan haiwan. Percubaan klinikal ini dijalankan oleh Kota Harapansebuah institut penyelidikan dan rawatan kanser di Amerika Syarikat, dengan kerjasama Imugenesebuah syarikat bioteknologi di Australia, akan menguji virus onkolitik novel dalam pesakit kanser dengan tumor pepejal lanjutan.

Kajian makmal mencadangkan bahawa Vaxinia mungkin lebih berkesan daripada virus oncolytic generasi sebelumnya dalam mengurangkan saiz tumor, menjadikan terapi ini sangat menjanjikan.

Dr Yuman Fongpengerusi Jabatan Pembedahan di City of Hope, memberitahu Berita Perubatan Hari Ini, “Kepentingan khusus CF33/ Vaxinia ialah virus ini direka untuk menyasarkan semua jenis kanser. Ia adalah salah satu daripada virus terapeutik generasi baharu yang akan lebih kuat daripada virus sebelumnya, dan ia berpotensi lebih selektif untuk kanser sambil dapat menyelamatkan tisu normal.”

Leslie ChongKetua Pegawai Eksekutif Imugene, memberitahu MNT, “Kami berminat untuk merevolusikan terapi kanser, dan kami tidak lagi berpuas hati dengan peningkatan yang berterusan dalam kelangsungan hidup, kami mahu menyembuhkan pesakit. Dengan menjadikan kanser sebagai satu penyakit dan mempunyai ejen yang disasarkan untuk melenyapkannya, itulah kaedah terapeutik kanser!”

Virus onkolitik termasuk virus yang terdapat dalam alam semula jadi atau direka bentuk secara genetik untuk menjangkiti dan mereplikasi secara selektif dalam sel tumor.

Apabila virus onkolitik mereplikasi, ia boleh hancur dan membunuh sel tumor yang dijangkiti. Apabila sel tumor pecah, mereka melepaskan protein tumor atau antigen, yang sistem imun mengiktiraf sebagai asing. Tindak balas imun kemudian menimbulkan terhadap antigen ini yang mengakibatkan kematian selanjutnya sel tumor.

Selain itu, keupayaan sistem imun untuk mengenali sel tumor mencipta ingatan terhadap antigen tumor, yang boleh membantu mencegah kanser berulang. Selain memberikan perlindungan yang tahan lama, dos kecil virus onkolitik boleh berkesan terhadap tumor kerana keupayaan virus untuk mereplikasi dan merebak dalam sel tumor.

Sel-sel kanser mengekspresikan protein dan reseptor pada permukaannya berbeza daripada sel-sel sihat yang membantu mereka mengelak sistem imun, bermetastasis dan mencegah kematian sel. Virus onkolitik menggunakan protein dan reseptor khusus sel kanser ini untuk menyasarkannya.

Dr. Fong menyatakan, “Menariknya, ciri yang sama yang akhirnya menjadikan sel kanser tahan terhadap kemoterapi atau rawatan radiasi sebenarnya meningkatkan kejayaan virus onkolitik, seperti CF33-hNIS.”

Selain itu, protein yang disasarkan oleh virus onkolitik selalunya biasa kepada pelbagai jenis kanser, menjadikan virus ini sebagai alat yang serba boleh.

CF33-hNIS atau Vaxinia, yang dibangunkan oleh penyelidik di City of Hope ialah versi vaksinia atau virus cacar yang diubah suai secara genetik. Para penyelidik telah mereka bentuk CF33-hNIS untuk meningkatkan keupayaannya untuk mereplikasi dalam sel tumor, memudahkan tindak balas imun yang besar terhadap sel tumor.

Selain itu, virus vaccinia yang diubah suai juga mengekspresikan protein yang dipanggil human sodium iodide symporter (hNIS), yang mengangkut ion iodida ke dalam sel. Oleh itu, sel tumor yang dijangkiti virus mengekspresikan hNIS, membenarkan pengambilan iodin radioaktif.

Teknik pengimejan seperti imbasan teknologi pelepasan kedudukan (PET) kemudiannya boleh digunakan bersama iodin berlabel radio sebagai pewarna untuk membantu mengesan pengedaran virus dalam badan dan keberkesanannya.

Selain itu, hNIS juga boleh membantu menyasarkan sel tumor secara selektif yang mengumpul iodin radioaktif menggunakan radioterapi.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa CF33-hNIS berkesan terhadap kultur sel dan model haiwan kanser payudara, kolorektal, pankreas, ovari dan paru-paru. Semasa percubaan klinikal Fasa 1, penyelidik akan menguji keselamatan dan toleransi CF33-hNIS dalam pesakit kanser dengan menyuntik virus terus ke dalam darah atau tumor.

Khususnya, percubaan itu akan merangkumi kira-kira 100 pesakit kanser dengan tumor pepejal metastatik atau lanjutan yang sebelum ini telah menerima sekurang-kurangnya dua rawatan kanser standard.

Setelah berjaya menunjukkan keselamatan Vaxinia, para penyelidik juga berhasrat untuk menguji merawat sel tumor menggunakan gabungan virus onkolitik ini dan satu lagi jenis terapi kanser yang dipanggil pembrolizumab, sejenis perencat pusat pemeriksaan imun.

Sel-sel kanser cenderung untuk mengekspresikan protein pusat pemeriksaan tertentu yang menghalang penyingkirannya dengan sel T, sebahagian daripada sistem imun. Inhibitor pusat pemeriksaan imun adalah ubat yang menyekat tindakan protein tersebut untuk meningkatkan keupayaan sel imun untuk membunuh sel tumor.

Sebelumnya data mencadangkan bahawa CF33-hNIS meningkatkan ekspresi protein pusat pemeriksaan, yang boleh meningkatkan keberkesanan perencat pusat pemeriksaan imun, seperti pembrolizumab.

“Virus onkolitik telah pun ditunjukkan dalam model haiwan sebagai berkesan sebagai terapi gabungan dengan banyak imunoterapi lain, termasuk perencat pusat pemeriksaan dan terapi CAR T. Kami berharap platform CF33/ Vaxinia akan bergerak pantas ke ujian klinikal dalam kombinasi dengan ini dan menjadi imunoterapi gabungan yang berkesan dalam rawatan kanser manusia,” kata Dr. Fong.

Para penyelidik juga berhasrat untuk mengkaji keberkesanan terapi ini sebagai hasil sekunder sepanjang percubaan fasa 1 ini.

We want to say thanks to the writer of this post for this awesome material

Virus pembunuh kanser disuntik ke dalam manusia buat kali pertama


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/