Virus pernafasan biasa merebak pada paras yang luar biasa tinggi, mengatasi hospital kanak-kanak. Inilah yang ibu bapa perlu tahu | CNNCNN

Apabila Amber Sizemore dan keluarganya pergi ke luar negeri untuk meraikan hari lahirnya minggu lalu, dia berharap anak perempuannya, Raegan, akan mencuba berenang. Tetapi kanak-kanak berusia 15 bulan itu, biasanya bertenaga dan mencabar, bukan dirinya pada hari Sabtu.

“Dia membencinya, dan dia biasanya suka air,” kata Sizemore.

Menjelang Ahad, apabila keluarga itu dalam perjalanan pulang ke Ohio, gadis kecil itu “batuk-batuk seperti orang gila.”

“Dia batuk dengan kuat, dia muntah,” kata Sizemore. Raegan pun berhenti makan dan demam.

Apabila Tylenol tidak membantu, Sizemore membawanya ke penjagaan segera dan memberitahu mereka bahawa RSV atau virus pernafasan syncytial, virus seperti selsema biasa, sedang beredar di jagaan harian Raegan, di mana Sizemore juga berfungsi.

Ujian itu kembali positif, dan tanda-tanda penting Raegan mendorong kakitangan di penjagaan segera memberitahu Sizemore untuk membawa anak perempuannya ke hospital.

Sebaik sahaja mereka melihat organ vitalnya, kakitangan di UH Rainbow Babies & Children’s Hospital di Cleveland tahu mereka perlu memasukkan Raegan, kata ibunya. Dia perlukan oksigen.

“Mereka hebat di sini dan menjaganya dengan baik, tetapi bahagian yang paling menakutkan ialah, sekiranya saya tidak tahu dia terdedah kepada RSV, saya mungkin hanya membiarkan dia batuk,” kata Sizemore. “Saya gembira saya tidak menunggu.”

Kini terdapat peningkatan yang “tidak pernah berlaku sebelum ini” dalam kes RSV di kalangan kanak-kanak di AS, beberapa doktor memberitahu CNN.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS tidak menjejak kemasukan ke hospital atau kematian untuk RSV seperti yang dilakukan untuk selesema, tetapi ia berkata Khamis terdapat peningkatan dalam kes RSV di banyak bahagian negara.

Beberapa hospital kanak-kanak memberitahu CNN bahawa mereka telah “terharu” dengan pesakit pada masa dalam setahun apabila ia adalah luar biasa untuk mempunyai lonjakan pesakit RSV.

Dengan lonjakan RSV, UH Rainbow Babies telah mempunyai begitu ramai pesakit, ia meneruskan lencongan selama beberapa hari pada awal Oktober, bermakna ia tidak boleh menerima kemasukan kecemasan luar. Ia mengambil pesakit lagi sekarang, tetapi ia masih diserang dengan kes RSV.

Terdapat peningkatan dramatik dalam kes di Connecticut sehingga Hospital Kanak-kanak Connecticut telah berkoordinasi dengan gabenor dan pesuruhjaya kesihatan awam untuk menentukan sama ada ia harus membawa Pengawal Kebangsaan untuk mengembangkan kapasitinya untuk menjaga pesakit muda ini.

“Saya sudah lama melakukan ini. Saya telah menjadi Kanak-kanak Connecticut selama 25 tahun, dan saya tidak pernah melihat tahap lonjakan ini khusus untuk RSV masuk ke hospital kami,” Dr. Juan Salazar, naib presiden eksekutif dan ketua doktor hospital itu, memberitahu CNN.

Di Texas, di mana kes RSV biasanya meningkat pada bulan Disember atau Januari, jabatan kecemasan di Cook Children’s di Fort Worth dan penjagaan segeranya melihat sejumlah besar kes RSV. Hampir separuh ICU dipenuhi dengan kes RSV, kata jurucakap hospital Kim Brown; antara 2 dan 8 Oktober, terdapat 210 kes RSV di Cook Children; seminggu kemudian, terdapat 288.

Jeff dan Zoey Green berusia 4 bulan, Lindy, telah dimasukkan ke Cook pada hari Ahad.

Di hospital, demam Lindy sangat tinggi pada satu ketika mereka berkata mereka menggunakan pek ais untuk menyejukkannya.

“Saya tidak tahu bagaimana tetapi dia tidur dengan pek ais di atasnya,” kata Zoey Green sambil memegang Lindy yang keletihan di hospital. Dia berkata mereka cuba memastikan dia terhidrat supaya dia tidak perlu kembali menggunakan IV.

“Kami mahu dia menjadi lebih baik, pasti.”

Dr. Mallory Davis, pakar pencegahan jangkitan di Hospital Kanak-kanak Helen DeVos di Grand Rapids, Michigan, juga mengalami lonjakan awal.

“Kami sangat kenyang, dan bilangan banci kami agak tinggi kerana kami berusaha mencari cara untuk menampung semua kanak-kanak yang sakit dalam komuniti,” katanya.

Hospital Kanak-kanak Colorado telah menyaksikan peningkatan awal dalam kemasukan ke hospital RSV dan mula melihat beberapa kes selesema pertama musim ini, kata Dr. Kevin Messacar, pakar penyakit berjangkit dan profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Universiti Colorado.

“Kami telah melihat peningkatan jumlah pesakit sejak akhir musim panas, yang bermula dengan rhinovirus dan enterovirus apabila kanak-kanak kembali ke sekolah, dan kini didorong oleh RSV dan parainfluenza,” katanya. “Dengan musim influenza yang semakin hampir dengan apa yang kelihatan seperti permulaan awal, kami bimbang tentang peningkatan jumlah kanak-kanak yang sakit yang memerlukan kemasukan ke hospital secara berterusan.”

Di UH Rainbow Babies, kakitangan berharap keadaan tidak menjadi lebih teruk. “Maksud saya, saya harap kita mencapai kemuncak sekarang, kerana jika tidak, maka neraka,” kata Dr. Amy Edwards, pengarah perubatan bersekutu untuk kawalan jangkitan pediatrik.

Kes RSV selalunya boleh memenuhi hospital, walaupun pada musim biasa, kerana tiada banyak rawatan dan ia boleh memerlukan beberapa hari penjagaan sokongan dalam kes yang teruk, kata Edwards.

Kanak-kanak yang sakit “memerlukan sokongan oksigen itu, jadi mereka tidak boleh berada di rumah,” katanya.

Pakar berpendapat kes AS mungkin meningkat sekarang kerana fasa wabak Covid-19 yang sedang kita hadapi.

Apabila semua orang tinggal di rumah pada tahun 2020 dan 2021 untuk mencegah penyebaran coronavirus, ia seolah-olah mengubah musim RSV biasa. Bilangan kes adalah rendah, dan itu mencipta satu “jurang imuniti.”

Kanak-kanak yang biasanya telah dijangkiti virus pada tahun-tahun itu sebaliknya dijangkiti sekarang.

CDC mengatakan kebanyakan kanak-kanak akan mendapat RSV pada satu ketika sebelum mereka mencapai usia 2 tahun. Ia adalah virus yang sangat berjangkit yang selalunya tidak menyebabkan penyakit serius, kecuali pada orang dewasa yang adalah warga tua atau mempunyai penyakit jantung atau paru-paru kronik atau sistem imun yang lemah, dan pada sesetengah bayi dan kanak-kanak.

Tiada rawatan khusus untuk RSV dan tiada vaksin. Gejala biasanya berlangsung satu atau dua minggu dan hilang dengan banyak cecair dan rehat.

Bagi sesetengah kanak-kanak, walaupun, ia boleh menjadi penyakit yang lebih serius. RSV boleh berbahaya terutamanya untuk bayi prematur, bayi baru lahir, kanak-kanak yang mempunyai sistem imun yang lemah atau gangguan neuromuskular, dan mereka yang berumur di bawah 2 tahun dengan keadaan paru-paru dan jantung yang kronik, CDC berkata.

RSV boleh bertukar menjadi bronkiolitis, di mana saluran udara kecil boleh menjadi radang dan sesak, atau radang paru-paru. Seorang kanak-kanak mungkin perlu tinggal di hospital supaya mereka boleh mendapatkan oksigen tambahan atau pengudaraan mekanikal untuk membantu mereka bernafas.

Orang yang dijangkiti boleh menularkan RSV melalui batuk atau bersin. Jika titisan pernafasan hinggap pada permukaan seperti tombol pintu atau meja dan orang lain menyentuhnya dan kemudian menyentuh muka mereka, mereka boleh jatuh sakit.

gejala RSV

 • RSV adalah virus biasa, tetapi ia boleh menyebabkan penyakit serius, terutamanya pada bayi yang lebih muda dan orang dewasa yang lebih tua. Gejala mungkin muncul secara berperingkat-peringkat dan bukan serentak, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.
 • Gejala termasuk:
 • Hidung berair
 • Pengurangan selera makan
 • Batuk dan bersin
 • Demam
 • berdehit
 • “Pada bayi yang sangat muda dengan RSV, satu-satunya gejala mungkin kerengsaan, penurunan aktiviti, dan kesukaran bernafas,” menurut CDC.
 • Secara amnya, ia adalah penyakit ringan yang orang dewasa sering tidak menyedari bahawa mereka menghidapnya, atau mereka fikir ia tidak lebih daripada selesema atau alahan dan terus berinteraksi dengan orang lain.

  “Ia bukan virus yang meletihkan seperti influenza atau Covid, jadi anda benar-benar berasa sihat,” kata Edwards. “Dan kemudian apa yang berlaku ialah, jiran anda mempunyai bayi yang cantik itu, dan anda membawa kaserol, dan anda mencium bayi kecil itu kerana anda berasa sihat. Awak tak rasa sakit. Dan malangnya, anda menyampaikannya kepada mereka, dan kadang-kadang mereka berakhir di hospital.

  Adik-beradik yang lebih tua juga boleh menularkan virus kepada yang lebih muda.

  “Bayi asyik bermain mainan dan pada satu sama lain dan segala-galanya, jadi penjagaan harian juga menyampaikannya,” kata Edwards.

  Jika anak anda batuk atau lesu, atau jika mereka kelihatan tidak seperti diri mereka sendiri, adalah idea yang baik untuk membawa mereka ke pakar pediatrik mereka. Pejabat doktor akan menjalani ujian untuk mengetahui sama ada ia RSV, selesema, Covid-19 atau strep.

  Pakar pediatrik mengatakan perjalanan ke ER mungkin perlu jika bayi mengalami dehidrasi; jika mereka mengalami kesukaran, susah payah, pernafasan cetek atau laju; jika mereka mengalami demam tinggi atau kulit kebiruan; atau jika mereka menjadi tidak bertindak balas. CDC mengatakan kebanyakan bertambah baik dengan penjagaan sokongan dan selalunya boleh pulang ke rumah selepas a beberapa hari.

  Cara terbaik untuk mencegah jangkitan RSV, kata doktor, adalah dengan mengajar kanak-kanak batuk dan bersin ke dalam tisu atau ke siku mereka daripada tangan mereka. Juga cuba pastikan permukaan yang sering disentuh bersih.

  “Kebersihan tangan adalah satu-satunya perkara paling penting yang boleh kita lakukan untuk memastikan diri kita dan orang lain selamat,” kata Davis, dari hospital kanak-kanak di Grand Rapids. Dia memberitahu orang ramai supaya tidak menyentuh muka mereka melainkan mereka baru-baru ini mencuci tangan.

  Apabila kanak-kanak atau orang dewasa sakit, mereka perlu melakukan satu perkara dan satu perkara sahaja, dia berkata: “Tinggal di rumah apabila anda sakit supaya anda tidak menyebarkan sebarang penyakit pernafasan yang anda ada.”

  Sizemore, yang anak perempuannya masih di hospital dengan RSV tetapi nampaknya semakin pulih, turut menasihatkan orang ramai untuk mengambil virus itu dengan serius.

  “Saya ingin ibu bapa lain tahu bahawa mereka tidak sepatutnya melihat batuk anak mereka dan mengambil serius simptom,” katanya. “Ini boleh menjadi keadaan yang lebih teruk jika kami tidak mendapat bantuan Raegan.”

  We would like to give thanks to the author of this article for this outstanding material

  Virus pernafasan biasa merebak pada paras yang luar biasa tinggi, mengatasi hospital kanak-kanak. Inilah yang ibu bapa perlu tahu | CNN


  Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/