Virus pernafasan muncul semula lebih awal daripada jangkaan pada kanak-kanak

LONCAK YANG MEMBIMBANGKAN VIRUS PERNAFASAN DALAM KANAK-KANAK — Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dilaporkan pada hari Selasa bahawa ia telah menyaksikan peningkatan musim panas ini dalam tiga virus pernafasan – rhinovirus, enterovirus dan enterovirus D68 yang lebih teruk, atau EV-D68 – pada kanak-kanak dan remaja, laporan Krista.

Rhinovirus, yang menyebabkan selesema biasa, biasanya memuncak pada musim bunga dan musim luruh, manakala musim enterovirus biasa adalah lewat musim panas dan awal musim gugur. EV-D68 juga memuncak pada masa ini, kata agensi itu.

“Adalah perkara biasa untuk melihat peningkatan penyakit selesema dan selesema setiap tahun, tetapi ini berlaku lebih awal daripada jadual musim sejuk biasa,” ahli epidemiologi Caitlin Rivers dan Katelyn Jetelina menulis dalam catatan blog pada hari Selasa.

Walaupun peratusan keputusan ujian EV-D68 yang positif pada Julai dan Ogos mencerminkan tahap puncak pada 2018, CDC berkata, ia lebih tinggi daripada tempoh yang sama pada 2017 dan dari 2019 hingga 2021.

EV-D68 biasanya menyebabkan batuk, sesak nafas dan demam, tetapi virus itu juga boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang teruk dan mielitis lembik akut (AFM), penyakit neurologi yang jarang berlaku tetapi serius yang kebanyakannya memberi kesan kepada kanak-kanak kecil.

Setakat ini, 15 kes AFM telah disahkan tahun ini dan 45 kes dalam siasatan.

Adakah twindemic di sini? Awal bulan ini, CDC telah menghantar amaran kesihatan yang menggesa doktor untuk memerhatikan EV-D68 dalam pesakit kanak-kanak mereka selepas hospital dan doktor di beberapa wilayah melaporkan peningkatan kemasukan ke hospital dalam pesakit pediatrik dengan penyakit pernafasan yang teruk yang juga diuji positif untuk mana-mana daripada tiga virus.

Pakar epidemiologi memberi amaran bahawa musim sejuk dan selesema musim sejuk yang teruk mungkin akan tiba, dengan imuniti semula jadi kanak-kanak menjadi lemah akibat langkah mitigasi Covid-19 baru-baru ini seperti menutup muka dan mengelakkan orang ramai. Covid-19 juga masih banyak dalam campuran.

SELAMAT DATANG KE HARI RABU PULSE Megan Wilson, wartawan lobi kesihatan kejiranan anda yang mesra mengisi untuk kru Pulse anda yang dijadualkan secara tetap. Penyelidik baru-baru ini melihat bagaimana pelabelan kalori memberi kesan kepada keputusan pembelian makanan yang dibuat oleh orang ramai di kedai runcit. (Spoiler: Mengetahui berapa banyak kalori dalam sesuatu menyebabkan penurunan dalam pembelian barangan dari kedai roti dan deli. Walau bagaimanapun, hidangan pembuka dan sampingan yang disediakan, tidak banyak berubah.) Hantar semua petua anda dan makanan bakar berkalori tinggi kepada [email protected], [email protected] dan [email protected].

NAK LAGI NADI? Dengar episod terkini podcast Semak Nadi kami menampilkan Ben Leonard dan Adam Cancryn mengenai kesan selepas pengisytiharan Presiden Joe Biden baru-baru ini bahawa wabak itu sudah berakhir. Selain itu, Alice Miranda Ollstein menyediakan pemeriksaan realiti dari Capitol Hill, di mana kemungkinan Kongres meluluskan sebarang pembiayaan tambahan Covid-19 nampaknya tipis.

KEBANYAKAN KANAK-KANAK TIDAK MENDAPAT PENGGALAK COVID-19 Kurang daripada 15 peratus kanak-kanak berumur 5 hingga 11 telah menerima penggalak vaksin coronavirus, kata CDC, yang meletakkan mereka di belakang kumpulan umur lain, lapor Annette Choi dari POLITIKO.

Kadar vaksinasi berbeza-beza di seluruh negara, dengan Louisiana dan Kentucky mempunyai kadar penggalak terendah dalam kalangan kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun. Sementara itu, negeri Washington mempunyai antara kadar tertinggi – kira-kira satu perempat daripada anak-anaknya yang lebih muda dirangsang.

RUMAH CAROLINA SELATAN MENOLAK KOMPROMI PENGGUGURAN — Rumah Carolina Selatan pada hari Selasa menolak undang-undang kompromi yang akan mengukuhkan undang-undang pengguguran yang sedia ada di negeri itu dan mengharamkan prosedur itu, laporan Megan Messerly dari POLITIKO.

Dewan, yang meluluskan rang undang-undang yang lebih ketat untuk mengharamkan pengguguran pada bulan Ogos, menolak 95-11 versi Senat yang mengecil yang akan membenarkan pengguguran diteruskan secara terhad.

Undian menetapkan peringkat untuk perbincangan lanjut mengenai perundangan dalam jawatankuasa persidangan antara Dewan Negara dan Senat. Akhirnya, undang-undang yang menyekat pengguguran boleh membuat kemunculan semula – atau tidak – kerana kedua-duanya menggali tentang cadangan masing-masing.

Perbezaan antara parti telah timbul di beberapa negeri. Penggubal undang-undang Indiana meluluskan rang undang-undang pada bulan Ogos dengan pengecualian untuk rogol dan sumbang mahram selepas GOP gagal mengumpulkan sokongan yang mencukupi untuk rang undang-undang tanpa pengecualian.

Penggubal undang-undang GOP di Virginia Barat meluluskan rang undang-undang awal bulan ini yang melarang pengguguran bermula dari pembuahan, dengan pengecualian untuk rogol, sumbang mahram dan kes di mana ibu berisiko, selepas kebuntuan pada rang undang-undang selama berminggu-minggu berhubung isu masa penjara bagi penyedia pengguguran.

Sementara itu, Gavin Newsom California menandatangani sedozen undang-undang pada hari Selasa yang bertujuan untuk menjadikan negeri itu tempat perlindungan pengguguran, lapor Victoria Colliver POLITIKO.

IKLAN KEMPEN CORTEZ MASTO BERFOKUS KEPADA PENGGUGURANDemokrat dalam perlumbaan pemilihan semula yang sukar sedang berkempen mengenai hak pengguguran, memanfaatkan sentimen awam yang mengelilingi cadangan GOP di Capitol Hill dan usaha peringkat negeri untuk mengharamkan prosedur itu.

Kempen Sen. Catherine Cortez Masto (D-Nev.) melancarkan a iklan televisyen di mana dia berjanji untuk “sentiasa memperjuangkan hak wanita untuk membuat keputusan penjagaan kesihatan kami sendiri,” sambil menambah bahawa Republikan di Kongres mungkin bergerak untuk mengharamkan pengguguran secara nasional.

Beberapa tinjauan pendapat menunjukkan Cortez Mastro mempunyai kelebihan tipis terhadap lawannya dari Republikan, Adam Laxalt, yang menyokong tindakan undang-undang di Texas dan Alabama yang berusaha untuk mengharamkan pengguguran jangka lewat semasa berkhidmat sebagai peguam negara Nevada. Walau bagaimanapun, Laxalt telah berkatajika dipilih, dia tidak akan menyokong larangan negara.

BIDEN UMUMKAN PREMIUM MEDICARE YANG LEBIH RENDAH — Rakyat Amerika akan membayar lebih sedikit untuk premium pelan Bahagian B mereka tahun depan — penurunan pertama dalam kira-kira satu dekad, Presiden Joe Biden mengumumkan pada hari Selasa. Pengumuman itu dibuat enam minggu sebelum pilihan raya pertengahan penggal, yang akan menjadi penting bagi Demokrat.

Orang dewasa yang lebih tua dan orang kurang upaya akan menjimatkan lebih sedikit daripada $5 pada premium bulanan mereka, dengan kebanyakannya membayar sekitar $165 sebulan. “Ini bermakna lebih banyak wang di dalam poket mereka sementara masih mendapat penjagaan yang mereka perlukan,” kata Biden dalam ucapan Rose Garden.

Penurunan berpunca daripada penurunan dalam harga Aduhelm, ubat Alzheimer yang kontroversi dan mahal yang dibuat oleh Biogen yang pada mulanya membawa kepada lonjakan premium bulanan Bahagian B tahun lepas.

FLY-IN UNTUK UBAT SAKIT ALTERNATIF OPIOID — Peguambela daripada gabungan Voices for Non-Opioid Choices, sebuah organisasi bukan untung yang menumpukan pada peningkatan akses kepada bentuk alternatif untuk melegakan kesakitan, sedang bertemu penggubal undang-undang di Capitol Hill pada hari Rabu dan Khamis, lapor Krista.

Peguambela dari 11 negeri dan Washington, DC menggesa penggubal dasar untuk menyokong undang-undang yang akan menggalakkan akses kepada terapi bukan opioid yang diluluskan oleh FDA untuk rakyat Amerika yang menjalani prosedur pembedahan pesakit luar. Lebih daripada 160 ahli Kongres telah menyokong Akta Mencegah Ketagihan Bukan Opioid dalam Akta Negara.

“Dasar pembayaran balik memberi insentif kepada penggunaan opioid preskripsi sebagai rawatan barisan pertama untuk kesakitan selepas pembedahan,” beberapa kumpulan, termasuk Voices for Non-Opioid Choices, menulis dalam surat kepada Pusat Medicare dan Medicaid awal bulan ini.

“Walaupun kehilangan bersejarah lebih 81,000 rakyat Amerika daripada dos berlebihan berkaitan opioid, sistem penjagaan kesihatan terus mendedahkan pesakit kepada pendekatan pengurusan kesakitan yang berpotensi ketagihan,” tulis kumpulan itu.

FAIR Health bukan untung mengeluarkan laporan Selasa menunjukkan bahawa perkadaran pesakit yang berlebihan mengambil opioid dan ubat seperti opioid — termasuk heroin dan fentanyl — berbanding dengan bilangan orang yang menggunakan perkhidmatan perubatan meningkat di 42 negeri dari 2019 hingga 2021.

INDUSTRI DADAH MENGGESA BIDEN MENENTANG PENGECUALIAN IP — Pertubuhan Inovasi Bioteknologi menghantar surat kepada Rumah Putih pada hari Isnin, menggesa Biden untuk menentang cadangan sebelum Pertubuhan Perdagangan Dunia untuk melanjutkan penepian perlindungan harta intelek kepada terapi dan diagnostik Covid-19.

Majlis TRIPS di WTO secara rasmi akan membahaskan sama ada untuk melanjutkan penepian IP dalam masa dua minggu – sesuatu yang mungkin boleh dinaikkan untuk undian seawal November.

Saya berbual dengan John Murphy, ketua pegawai dasar BIO, dan Nick Shipley, pelobi utama kumpulan itu, tentang usaha advokasinya.

Murphy memberitahu saya bahawa kumpulan itu menghantar surat untuk “menggalakkan komunikasi” dengan Pejabat Perwakilan Perdagangan AS kerana pegawai perdagangan tidak banyak bercakap tentang kedudukan mereka. Penyokong BIO berharap dapat mengadakan mesyuarat “sepanjang rantaian di USTR serta Jabatan Perdagangan” dan agensi lain yang menyelia isu daya saing.

Kumpulan industri — termasuk Dewan Perniagaan AS — telah menolak cadangan untuk mengetepikan perlindungan IP, dengan mengatakan ia akan bercanggah dengan perintah eksekutif baru-baru ini yang bertujuan untuk mempromosikan inovasi dan daya saing bioteknologi di AS

“Jika AS keluar dan berkata, ‘Kami melakukan penepian vaksin, tidak ada corak fakta di lapangan yang menentukan keperluan untuk pengembangan ini,’ itu mungkin akan menutup perkara di WTO dengan agak cepat,” kata Shipley . “Tetapi mereka diam.”

Rawatan baru Alzheimer menunjukkan hasil yang menjanjikan dalam percubaan klinikal yang diperhatikan dengan teliti, laporan STAT.

Walmart merancang untuk menawarkan perlindungan untuk rawatan kesuburan sebagai manfaat dalam pelan pekerjanya, menurut Axios.

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Virus pernafasan muncul semula lebih awal daripada jangkaan pada kanak-kanak


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/