Virus Yang Boleh Menyebabkan Lumpuh Seperti Polio pada Kanak-kanak Telah Kembali

Imej untuk artikel bertajuk Virus Yang Boleh Menyebabkan Kelumpuhan Seperti Polio pada Kanak-kanak Telah Kembali

Imej: Shutterstock (Shutterstock)

Virus yang jarang boleh menyebabkan lumpuh seperti polio pada kanak-kanak mempunyai muncul semula di AS selepas kebanyakannya hilang semasa pandemik covid-19. Laporan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit bahawa ia hsebagai mengesan lonjakan kes yang dikaitkan dengan enterovirus D-68. Berdasarkan wabak lepas baru-baru ini, pegawai menjangkakan bahawa peratusan kecil daripada kes ini akan mengalami keadaan neurologi yang serius yang dikenali sebagai myelitis flaccid akut.

Pada hujung minggu, CDC dikeluarkan nasihat kesihatan mengenai EV-D68. Sejak Ogos 2022, doktor dan hospital di beberapa bahagian negara telah memaklumkan agensi berkenaan peningkatan kes penyakit pernafasan yang teruk dan kemasukan ke hospital dalam kalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh dua kumpulan virus: rhinovirus dan enterovirus. Ujian lanjut telah menunjukkan bahawa beberapa kes ini disebabkan oleh EV-D68, dan data pengawasan CDC sendiri telah menunjukkan perkadaran yang lebih tinggi bagi penyakit pernafasan yang dikaitkan dengan virus. musim panas ini berbanding tiga tahun yang lalu.

EV-D68 adalah salah satu daripada banyak virus yang biasanya menyebabkan selesema biasa yang ringan, kebanyakannya pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ia adalah menjadi jelas dalam beberapa tahun kebelakangan ini bahawa jangkitan kadangkala boleh mencetuskan AFM. Virus ini adalah sepupu kepada virus polio, yang telah lama diketahui menyebabkan keadaan lumpuh yang sama pada kira-kira 0.1% mangsa. Dan ia adalah disyaki bahawa EV-D68 baru-baru ini telah bermutasi dalam beberapa cara yang menjadikannya lebih serupa dengan polio dan dengan itu lebih berkemungkinan menyebabkan AFM, walaupun ia masih merupakan komplikasi yang jarang berlaku.

Gejala utama AFM adalah kelemahan anggota badan secara tiba-tiba, dan ada juga yang akan mengalami kelemahan muka, pertuturan yang tidak jelas, dan sakit di sepanjang anggota badan dan belakang mereka. Dalam kes yang paling teruk, orang boleh mengalami lumpuh yang mengancam nyawa yang menyebabkan kegagalan pernafasan, manakala yang lain mungkin mengalami lumpuh kekal.

Mungkin terdapat beberapa punca AFM, termasuk enterovirus lain, tetapi lonjakan kes yang dilihat sejak sekurang-kurangnya 2014 berkait rapat dengan wabak EV-D68 khususnya. Wabak EV-D68 dan AFM ini telah berlaku setiap dua tahun mengikut jadual sepanjang dekad yang lalu, mungkin akibat imuniti penduduk yang jatuh cukup rendah untuk kumpulan besar kanak-kanak menangkapnya sekaligus. Tetapi corak ini, yang akan meramalkan satu lagi wabak AFM pada 2020, berubah apabila wabak covid-19 tiba.

While mostly everyone has contracted covid-19 by now, much of the world took precautions during the first years of the pandemic to avoid unnecessary social and physical contact. These efforts may have only slowed down the spread of the highly contagious coronavirus, but they were more effective at curbing the transmission of many other, less-contagious infections, EV-D68 disertakan. Baru-baru ini banyak kuman varieti taman telah mula berlaku ribut balik dalam kekerapan, dan pakar telah memberi amaran bahawa EV-D68 akhirnya akan mengikutinya juga. Virus cenderung bermusim, tiba pada musim panas, sama seperti sekarang.

Terdapat hampir 700 kes AFM yang disahkan didokumenkan oleh CDC sejak 2014, apabila agensi itu mula menjejakinya secara rasmi. Pada tahun-tahun wabak yang lalu, terdapat sekitar 150 hingga 200 kes AFM. Setakat ini, hanya 13 kes dilaporkan pada 2022. Tetapi keadaan ini biasanya muncul beberapa minggu selepas simptom awal selesema biasa, dan wabak AFM yang lalu juga telah mengikuti wabak EV-D68. Dalam nasihatnya, CDC menyeru agar doktor memerhatikan keadaan itu dan menyatakan bahawa “peningkatan kewaspadaan untuk AFM pada minggu-minggu akan datang adalah penting.”

The poliovirus sebenar telah membuat sesuatu yang pulangan yang tidak diingini di AS pada musim panas ini. Pada bulan Julai, seorang penduduk muda New York menghidap polio lumpuh, dan virus itu telah ditemui dalam air sisa negeri, menunjukkan potensi untuk merebak lebih lanjut. Virus ini mungkin tidak merebak terlalu jauh, terima kasih kepada vaksin yang sangat berkesan dan a kadar vaksinasi yang tinggi (lebih 92% di seluruh negara), tetapi ia tetap menjadi bahaya kepada mereka yang tidak divaksinasi, dan kepulangannya boleh menjejaskan usaha global untuk membasmi polio sebagai penyakit manusia.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Virus Yang Boleh Menyebabkan Lumpuh Seperti Polio pada Kanak-kanak Telah Kembali


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/