Wabak meningokokus Florida di kalangan lelaki gay dan biseksual adalah salah satu yang paling teruk dalam sejarah AS: CDC

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) sedang menyiasat salah satu yang paling teruk wabak meningokokus di kalangan lelaki gay dan biseksual dalam sejarah AS, menurut kenyataan akhbar baru-baru ini.

“Mendapat vaksinasi terhadap penyakit meningokokus adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit serius ini, yang boleh membawa maut dengan cepat,” kata Dr. José R. Romero, pengarah Pusat Imunisasi dan Penyakit Pernafasan Kebangsaan.

“Oleh kerana wabak di Florida, dan bilangan acara Pride yang diadakan di seluruh negeri dalam beberapa minggu akan datang, adalah penting bahawa lelaki gay dan biseksual yang tinggal di Florida mendapat vaksin, dan mereka yang melancong ke Florida bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang mendapatkan Vaksin MenACWY.”

Agensi itu telah melaporkan sekurang-kurangnya 24 kes dan 6 kematian dalam kalangan lelaki gay dan biseksual yang berkaitan dengan penyakit ini, dengan kira-kira separuh daripada kes wabak di kalangan lelaki Hispanik.

PANEL CDC SYORKAN WARGA EMAS DAPATKAN VAKSIN SELSEMA YANG LEBIH BARU

Kes-kes yang berkaitan dengan wabak semasa adalah kebanyakannya yang tinggal di Florida tetapi turut menjejaskan beberapa orang yang melancong ke negeri itu.

Memegang tabung uji dengan darah di dalamnya. Label tulisan tangan dengan HIV di atasnya dengan kotak semak negatif berpalang.
(iStock)

CDC mengesyorkan vaksin MenACWY, yang melindungi daripada penyakit meningokokus yang disebabkan oleh empat jenis bakteria meningokokus – A, C, W dan Y.

Agensi itu menyatakan semua pesakit HIV harus diimunisasi secara rutin dengan vaksin MenACWY.

Wabak ini disebabkan oleh serotype C, tetapi terdapat enam serotype yang menyebabkan penyakit ini di seluruh dunia, walaupun terutamanya serotype B, C dan Y menyebabkan kebanyakan kes meningokokus di Amerika Syarikat.

SIAPA YANG BERTEMU DI MONKEYPOX, KEMUNGKINAN KECEMASAN KESIHATAN GLOBAL

CDC juga memantau wabak cacar monyet di negara yang biasanya tidak melaporkan penyakit itu, dengan data awal menunjukkan jumlah yang tinggi di kalangan lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Sehingga 23 Jun, 173 kes monkeypox/orthopoxvirus telah dilaporkan di Amerika Syarikat, termasuk kira-kira 16 kes Florida, mengikut laman web CDC.

Penyakit meningokokus disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Neisseria meningitidis.

Kira-kira 10% orang dijajah dengan bakteria di belakang hidung dan tekak mereka, yang bermaksud mereka adalah “pembawa” yang menyimpan bakteria dalam badan mereka tanpa sakit.

Orang ramai membawa Bendera Pelangi semasa mereka menyertai Perarakan Kebanggaan Miami Beach di sepanjang Ocean Drive pada 19 September 2021, di Miami Beach, Florida.

Orang ramai membawa Bendera Pelangi semasa mereka menyertai Perarakan Kebanggaan Miami Beach di sepanjang Ocean Drive pada 19 September 2021, di Miami Beach, Florida.
( Joe Raedle/Getty Images)

Ia merebak melalui hubungan rapat biasanya melalui batuk, ciuman atau sentuhan berpanjangan.

Ia tidak berjangkit seperti kuman selsema atau selesema, jadi orang ramai tidak dijangkiti bakteria melalui “sentuhan santai” atau menghirup udara di mana seseorang yang menghidap penyakit meningokokus aktif.

Tetapi apabila bakteria menyerang badan, ia boleh menyebabkan dua penyakit utama: septikemia, di mana bakteria menyerang aliran darah dan menyebabkan kerosakan organ; dan meningitis, yang merupakan keradangan pada membran pelindung (dikenali sebagai meninges) yang menutupi otak dan saraf tunjang.

Tutup papan tanda masuk untuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tutup papan tanda masuk untuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.
(iStock)

Gejala biasa meningitis mungkin bermula sebagai simptom seperti selesema yang berkembang pesat menjadi demam, sakit kepala dan leher kaku apabila bakteria menjangkiti lapisan pelindung otak dan saraf tunjang.

Septikemia meningokokus, juga dikenali sebagai meningococcemia, menyebabkan pendarahan ke dalam kulit dan organ-organ lain apabila bakteria membiak dan memusnahkan dinding saluran darah, yang sering membawa kepada ruam berwarna ungu kehitaman pada peringkat akhir penyakit.

Gejala septikemia juga termasuk keletihan, muntah, cirit-birit, anggota badan yang sejuk, pernafasan yang cepat dan sakit teruk pada otot, sendi, dada atau perut.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Orang ramai boleh mencari vaksin meningokokus dengan menghubungi pejabat doktor mereka, farmasi, pusat kesihatan komuniti atau jabatan kesihatan tempatan. Penyedia insurans harus membayar vaksin meningokokus bagi mereka yang disyorkan semasa wabak. Di Florida, sesiapa sahaja boleh mendapatkan MenACWY vaksin tanpa kos di mana-mana jabatan kesihatan daerah semasa wabak itu,” kata CDC.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Wabak meningokokus Florida di kalangan lelaki gay dan biseksual adalah salah satu yang paling teruk dalam sejarah AS: CDC


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/