Wabak monkeypox di AS lebih besar daripada laporan CDC. Ujian adalah ‘abysmal’

Orang ramai berbaris di luar Jabatan Kesihatan dan Kebersihan Mental Bandar New York pada 23 Jun, kerana bandar itu menyediakan vaksin kepada penduduk yang mungkin terdedah kepada cacar monyet.

Tayfun Coskun/Anadolu Agency melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Tayfun Coskun/Anadolu Agency melalui Getty Images


Orang ramai berbaris di luar Jabatan Kesihatan dan Kebersihan Mental Bandar New York pada 23 Jun, kerana bandar itu menyediakan vaksin kepada penduduk yang mungkin terdedah kepada cacar monyet.

Tayfun Coskun/Anadolu Agency melalui Getty Images

Pada 13 Jun, seorang lelaki di New York mula berasa sakit.

“Dia mula mengalami pembengkakan nodus limfa dan ketidakselesaan rektum,” kata ahli epidemiologi Keletso Makofaneyang berada di Universiti Harvard.

Lelaki itu mengesyaki dia mungkin menghidap cacar monyet. Dia seorang saintis, dan berpengetahuan tentang tanda dan gejala, kata Makofane. Jadi lelaki itu pergi ke doktornya dan meminta ujian monkeypox. Doktor memutuskan, sebaliknya, untuk menguji lelaki itu untuk penyakit kelamin yang biasa. Semua itu kembali negatif.

“Beberapa hari kemudian, rasa sakit bertambah buruk,” kata Makofane. Jadi dia pergi ke penjagaan segera dan sekali lagi meminta ujian cacar monyet. Kali ini, pembekal memberinya antibiotik untuk jangkitan kuman.

“Kesakitan menjadi sangat teruk, dan mula mengganggu tidurnya, ” kata Makofane. “Jadi Ahad lalu ini, dia pergi ke bilik kecemasan hospital akademik besar di New York.”

Pada ketika ini lelaki itu mempunyai pertumbuhan di dalam rektumnya, iaitu a gejala daripada cacar monyet. Di hospital, dia berjumpa doktor ER dan pakar penyakit berjangkit. Sekali lagi, lelaki itu meminta ujian monyetpox. Tetapi pakar itu menolak permintaan itu dan berkata “ujian monkeypox tidak ditunjukkan,” kata Makofane. Sebaliknya, doktor membuat spekulasi bahawa lelaki itu mungkin menghidap kanser kolon.

Beberapa hari kemudian, dia mengalami lesi kulit – satu lagi tanda utama cacar monyet.

Kiraan kes yang mengelirukan

Pada zahirnya, wabak monyetpox di AS tidak kelihatan begitu teruk, terutamanya berbanding dengan negara lain. Sejak wabak antarabangsa bermula pada bulan Mei, AS telah merekodkan 201 kes cacar monyet. Sebaliknya, UK mempunyai hampir 800 kes. Sepanyol dan Jerman kedua-duanya mempunyai lebih daripada 500.

Tetapi di AS, kiraan kes rasmi mengelirukan, Makofane dan saintis lain memberitahu NPR. Wabak ini lebih besar – mungkin lebih besar – daripada jumlah kes yang dicadangkan.

Bagi kebanyakan kes yang disahkan, pegawai kesihatan tidak tahu bagaimana orang itu dijangkiti virus itu. Mereka yang dijangkiti tidak pernah mengembara atau bersentuhan dengan orang lain yang dijangkiti. Ini bermakna virus itu merebak di sesetengah komuniti dan bandar, secara samar.

“Hakikat bahawa kami tidak dapat membina semula rantai penghantaran bermakna kami mungkin kehilangan banyak pautan dalam rantai itu,” Jennifer Nuzzo, ahli epidemiologi di Universiti Brown, berkata. “Dan ini bermakna orang yang dijangkiti itu tidak mempunyai peluang untuk menerima ubat untuk membantu mereka pulih lebih cepat dan tidak mengalami gejala yang teruk.

“Tetapi ini juga bermakna bahawa mereka mungkin menyebarkan virus tanpa mengetahui fakta bahawa mereka dijangkiti,” tambahnya.

Dalam erti kata lain: “Kami tidak mempunyai konsep skala wabak monkeypox di AS, ” kata ahli biologi Joseph Osmundson di Universiti New York. “

Mengapa begitu sedikit kes yang dikesan? Menguji. Dalam banyak cara, AS telah menjatuhkan bola pada ujian monkeypox.

Di seluruh negara, agensi kesihatan awam menjalankan terlalu sedikit ujian – terlalu sedikit, kata Osmundson. “Pegawai negeri menafikan orang ramai menguji kerana mereka menggunakan takrifan sempit cacar monyet untuk memutuskan siapa yang menerima ujian. Mereka hanya menguji dalam bilangan kes yang sangat terhad.”

Ambil contoh lelaki yang Makofane kenal. Akhirnya, selepas berjumpa lebih daripada empat doktor, lelaki itu akhirnya menemui seorang aktivis yang cuba mengembangkan ujian. Aktivis itu menghubungkan lelaki itu dengan seorang doktor yang memerintahkan ujian melalui syarikat swasta (yang berfungsi untuk menghasilkan ujian komersial.) Hasilnya: Dia positif. Dia menghidap cacar monyet.

Makofane berkata situasi ujian sekarang adalah sangat “mengerikan” di AS sehingga dia melancarkan kajiannya sendiri, dipanggil RESPND-MIuntuk mengetahui kelaziman monkeypox di New York City dan untuk membantu rakan berkongsi maklumat tentang monkepox.

CDC tidak akan mendedahkan kepada NPR berapa banyak ujian telah dilakukan di seluruh negara, dan agensi itu juga tidak akan menyatakan tempat penularan komuniti mungkin berlaku di AS (NPR menghantar e-mel kepada agensi beberapa kali mengenai soalan ini tetapi pegawai akhbar enggan mengulas atau memberikan wawancara.)

Pada hari Khamis, CDC memberitahu New York Times, ia telah melakukan 1,058 ujian monkeypox. Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa banyak ujian ini adalah pertindihan untuk orang yang sama. Dan beberapa sumber yang terlibat dengan ujian monkeypox meragui agensi itu telah menguji banyak kes. Satu sumber memberitahu NPR bahawa, setakat Jumaat lalu, CDC telah menguji kira-kira 300 kes. Pada masa itu, kira-kira 100 daripada ujian tersebut adalah positif, memberikan kadar positif lebih daripada 30%.

Apabila wabak pertama kali bermula bulan lalu, CDC dengan cepat membantu menyediakan ujian di kira-kira 70 makmal negeri dan tempatan di seluruh negara. Tidak seperti COVID, agensi itu sudah mempunyai ujian yang dibangunkan dan sedia untuk dihantar ke makmal.

“Kita harus meraikan pelaburan terdahulu itu,” kata Nuzzo. “Itulah maksud kesediaan.

Sistem ujian yang tidak berkesan

Tetapi apabila keperluan untuk ujian semakin meningkat – dan penyakit itu menjadi lebih biasa daripada yang diramalkan oleh pegawai pada mulanya – sistem ujian yang ditubuhkan oleh CDC berhenti berfungsi dengan baik, kerana ia sebenarnya menghalang doktor daripada memesan ujian monkeypox.

Penyedia perlu berusaha keras untuk memesan ujian. Mereka perlu menerima kebenaran dan arahan daripada makmal tempatan atau negeri, kata Nuzzo. Prosesnya menyusahkan dan selalunya memakan masa. Kadang-kadang doktor perlu duduk di telefon selama berjam-jam.

“Itulah kesesakan yang kami bimbang,” katanya. “Kami perlu melakukan ujian yang lebih luas untuk mencari jangkitan yang kami hilang. Dan itu sangat sukar dilakukan jika kami menyusahkan dan menyukarkan penyedia penjagaan kesihatan untuk meminta ujian sepanjang hari sibuk mereka.”

Nuzzo berkata CDC dan jabatan kesihatan tempatan perlu menghapuskan halangan untuk ujian. “Saya juga mahu membuat ujian lebih mudah dan lebih meluas supaya semua doktor merasakan bahawa mereka boleh menguji pesakit. Mana-mana pesakit dengan ruam yang mencurigakan.”

Dan doktor dan jururawat perlu mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang rupa monyetpox sebenarnya pada pesakit. Ia berbeza dengan apa yang terdapat dalam buku teks perubatan. Ia boleh hadir seperti banyak penyakit lain, termasuk herpes, sifilis dan kanser kolon.

“Jangkitan kebanyakannya ditemui pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, yang biasanya boleh mendapatkan rawatan di klinik kesihatan seksual, ” jelas Nuzzo. “Pembekal itu mungkin sangat terdidik sekarang tentang cacar monyet dan mungkin lebih bersedia untuk menghantar spesimen keluar untuk ujian. Tetapi kami mungkin tidak melihat tahap pendidikan dan kesediaan untuk menguji dengan penyedia penjagaan kesihatan lain, yang melihat pelbagai jenis pesakit. Dan ini bermakna kita mungkin kehilangan jangkitan dalam kumpulan pesakit yang berbeza.”

Pada petang Khamis, CDC mengumumkan bahawa mereka sedang berusaha untuk meningkatkan ujian di makmal utama yang biasanya digunakan oleh penyedia kesihatan. Dan agensi itu menyasarkan untuk memudahkan ujian pada bulan Julai.

Tetapi Nuzzo berkata perubahan pada ujian perlu berlaku segera. Ia perlu lebih mudah, sekarang, untuk doktor menyerahkan sampel ke makmal yang sudah melakukan ujian ini.

“Masa tidak menyebelahi kita di sini,” katanya. “Setiap hari kami menangguhkan, kami kehilangan pautan dalam rantaian penghantaran dan membenarkan wabak ini berkembang mungkin di luar kawalan.”

Dan monkeypox, sama seperti COVID, mungkin menjadi masalah jangka panjang — mungkin juga kekal — di AS

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Wabak monkeypox di AS lebih besar daripada laporan CDC. Ujian adalah ‘abysmal’


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/