Wabak monkeypox mungkin meningkat 10 KALI KALI lebih besar: Para saintis memberi amaran wabak ‘utama’ adalah ‘kemungkinan besar’

Rakyat Britain yang letih Covid hari ini diberi amaran bahawa wabak monyetpox boleh meningkat 10 kali ganda kerana 200 kes lagi dicatatkan dalam lonjakan harian terbesar.

Tuntutan itu dibuat oleh sekumpulan pakar terkemuka, termasuk ahli jawatankuasa penasihat Kerajaan yang sama di sebalik model suram yang digunakan untuk mewajarkan sekatan penutupan.

Penyelidik London School of Hygiene & Tropical Medicine berhujah ‘kemungkinan besar’ 10,000 orang lagi akan dijangkiti virus tropika di seluruh dunia.

Pemodelan itu mencadangkan, bagaimanapun, bahawa sebarang lonjakan kes dalam kalangan kumpulan selain lelaki gay dan biseksual adalah ‘tidak mungkin’.

Berpuluh-puluh negara, termasuk AS, Sepanyol dan Jerman, telah dilanda wabak itu – yang terbesar pernah dikesan di luar Afrika setakat ini. Hampir semua jangkitan setakat ini telah dikesan pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan komuniti lelaki lain.

Pihak berkuasa bersungguh-sungguh untuk membendung virus tropika itu, di tengah-tengah kebimbangan ia boleh menjadi endemik di Eropah.

Bos kesihatan Britain melaporkan 219 lagi jangkitan hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan UK kepada 793. London ialah tempat tumpuan virus negara itu.

Pegawai Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) mengesahkan 216 kes baharu dikesan di England, manakala dua dikesan di Scotland dan satu disahkan di Ireland Utara.

1655821978 903 Wabak monkeypox mungkin meningkat 10 KALI KALI lebih besar Para

1655821978 182 Wabak monkeypox mungkin meningkat 10 KALI KALI lebih besar Para

Pegawai menggesa lelaki gay dan biseksual untuk mengetahui tentang luka baru, ruam atau kudis dan berhubung dengan klinik kesihatan seksual

Pegawai menggesa lelaki gay dan biseksual untuk mengetahui tentang luka baru, ruam atau kudis dan berhubung dengan klinik kesihatan seksual

Jangkitan selalunya bermula dengan benjolan kecil yang berkudis dan berjangkit

Jangkitan selalunya bermula dengan benjolan kecil yang berkudis dan berjangkit

Garis masa cacar monyet

1958: Monkeypox pertama kali ditemui apabila wabak penyakit seperti cacar berlaku pada monyet yang dipelihara untuk penyelidikan.

1970: Kes manusia pertama direkodkan pada 1970 di Republik Demokratik Congo dan jangkitan itu telah dilaporkan di beberapa negara Afrika tengah dan barat sejak itu.

2003: Wabak Monkeypox berlaku di AS selepas tikus diimport dari Afrika. Kes telah dilaporkan pada manusia dan anjing padang rumput peliharaan. Semua jangkitan manusia berikutan sentuhan dengan haiwan peliharaan yang dijangkiti dan semua pesakit pulih.

8 SEPTEMBER 2018: Monkeypox muncul di UK buat kali pertama dalam seorang pegawai tentera laut Nigeria yang melawat Cornwall untuk latihan. Mereka dirawat di Royal Free Hospital di London.

11 SEPTEMBER 2018: Kes cacar monyet UK kedua disahkan di Blackpool. Tiada pautan dengan kes pertama di Cornwall. Sebaliknya, pesakit itu dikatakan telah dijangkiti semasa dalam perjalanan di Nigeria. Mereka dirawat di Hospital Victoria Blackpool dan Hospital Universiti Diraja Liverpool.

26 SEPTEMBER 2018: Orang ketiga disahkan menghidap cacar monyet. Individu tersebut bekerja di Hospital Blackpool Victoria dan merawat kes Monkeypox kedua. Mereka menerima rawatan di Royal Victoria Infirmary di Newcastle.

3 DISEMBER 2019: Seorang pesakit telah didiagnosis dengan cacar monyet di England, menandakan kes yang keempat.

25 MEI 2021: Dua kes cacar monyet dikenal pasti di utara Wales. Kedua-dua pesakit mempunyai pautan perjalanan ke Nigeria.

Orang ketiga yang hidup dengan salah satu kes telah didiagnosis dan dimasukkan ke hospital, menjadikan jumlah keseluruhannya menjadi tujuh.

7 MEI 2022: Seseorang telah disahkan menghidap Monkeypox di England selepas baru-baru ini melancong ke Nigeria. Orang itu menerima rawatan di unit penyakit berjangkit pakar di Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust di London.

14 MEI 2022: Dua lagi kes disahkan di London. Pasangan yang dijangkiti itu tinggal dalam rumah yang sama tetapi tidak berhubung dengan kes yang diumumkan seminggu lebih awal.

Salah seorang daripada individu ini menerima rawatan di unit penyakit berjangkit pakar di Hospital St Mary di London. Yang lain diasingkan di rumah dan tidak memerlukan rawatan hospital.

16 MEI 2022: Empat lagi kes diumumkan, menjadikan jumlah keseluruhan UK tujuh. Tiga daripada kes ini berada di London, manakala salah seorang kenalan mereka dijangkiti di timur laut England.

Deretan kes disifatkan sebagai ‘luar biasa’ dan ‘mengejutkan’ kerana pakar memberi amaran kepada lelaki gay dan biseksual supaya berhati-hati terhadap ruam baru.

19 MEI 2022: Dua lagi kes telah didedahkan, tanpa pautan perjalanan atau kaitan dengan kes lain. Kes itu berpangkalan di Tenggara dan London. Ketakutan mula berkembang bahawa jangkitan tidak dapat dikesan.

20 MEI 2022: Sebelas lagi kes diumumkan, bermakna wabak monkeypox Britain meningkat dua kali ganda kepada 20. Menteri membincangkan kemungkinan kempen kesihatan awam untuk memberi amaran kepada lelaki gay penyakit itu mungkin lebih berleluasa bagi mereka

23-26 MEI 2022: Scotland, Wales dan Ireland Utara mencatatkan kes cacar monyet pertama mereka.

29 MEI 2022: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata risiko cacar monyet adalah ‘sederhana’, memetik kebimbangan mengenai virus menjangkiti kanak-kanak dan orang yang tertekan imun jika ia menjadi lebih meluas.

Iklan

Para saintis di sebalik pemodelan monkeypox termasuk Profesor John Edmunds, ahli epidemiologi LSHTM yang merupakan antara ahli SAGE yang paling lantang bersuara semasa wabak Covid.

Dua pengarang kajian lain juga merupakan penasihat Kerajaan, menganggotai jawatankuasa pemodelan SPI-M yang terkenal. Ia memberi amaran sehingga 6,000 kematian setiap hari menjelang Krismas baru sahaja berlalu, walaupun kemuncak sebenar adalah 20 kali lebih rendah.

Tanpa campur tangan yang sukar, mereka juga memberi amaran Omicron berpotensi menyebabkan kemasukan ke hospital setiap hari mencecah 10,000 – empat kali ganda angka yang berlaku dalam realiti.

Dalam pemodelan terbaru mereka, Profesor Edmunds dan saintis LSHTM lain melihat bagaimana monyetpox boleh terus merebak.

Anggaran mereka adalah berdasarkan data perkongsian seksual di UK, yang dikumpulkan daripada tinjauan 45,000 orang yang dijalankan setiap dekad.

Monkeypox, yang akan dinamakan semula kerana dakwaan bahawa ia mendiskriminasikan Afrika, biasanya bukan jangkitan seksual.

Tetapi ia dianggap sebagai cara penularan utama dalam wabak yang sedang berlaku.

Virus itu, pertama kali ditemui dalam monyet makmal pada 1950-an, juga boleh disebarkan melalui sentuhan pakaian, peralatan tempat tidur atau tuala yang digunakan oleh seseorang yang dijangkiti.

Pada masa pemodelan pada 31 Mei, 728 kes yang disahkan dan disyaki telah dilaporkan di seluruh dunia di lebih 25 negara. Sejak itu, hampir 3,000 jangkitan telah direkodkan di seluruh dunia.

Hasilnya, diterbitkan di laman web pracetak medRxivmenunjukkan bahawa tanpa campur tangan atau perubahan dalam tingkah laku seksual, adalah ‘kemungkinan besar’ bahawa ‘wabak besar’ akan dilihat dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Wabak besar ditakrifkan sebagai sekurang-kurangnya 10,000 lagi kes, selain daripada yang telah dikesan.

Pemodelan berkata penemuan mereka, yang belum disemak rakan sebaya, menunjukkan bahawa ‘sebahagian kecil’ individu dengan bilangan pasangan seksual yang ‘tidak seimbang besar’ boleh menjelaskan ‘pertumbuhan mampan’ cacar monyet di kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Monkeypox berkemungkinan sentiasa mempunyai risiko ‘potensi penularan yang besar’ di kalangan komuniti ini, kata kertas mereka.

Tetapi ia tidak dapat berlepas kerana terlalu sedikit kes telah direkodkan di luar Afrika sejak beberapa dekad yang lalu, kata mereka.

Bagaimanapun, pasukan itu berkata penularan berterusan dalam kumpulan lain adalah ‘tidak mungkin’.

Tetapi mereka menyatakan bahawa antara 10 dan 10,000 kes tambahan boleh dikesan di luar lelaki yang melakukan hubungan seks dengan komuniti lelaki jika banyak kumpulan ini dijangkiti.

Kadar monkeypox R — istilah yang terkenal semasa wabak itu, yang menggambarkan bilangan orang yang dijangkiti menularkan virus itu — mungkin ‘lebih besar daripada satu’ yang boleh menyukarkan untuk membendung wabak itu, kata kertas mereka.

Pengesanan kenalan dan pemvaksinan kenalan rapat orang yang dijangkiti – pendekatan yang digunakan di UK – hanya berfungsi jika hampir semua kenalan orang yang dijangkiti dikenal pasti, mereka memberi amaran.

Mereka berkata pakar harus mengenal pasti cara ‘boleh diterima dan berkesan’ untuk mencegah penularan di kalangan lelaki dengan bilangan pasangan seksual tertinggi yang boleh memberi ‘kesan tidak seimbang pada penularan secara keseluruhan’.

Ia datang ketika UKHSA hari ini mengesahkan wabak Britain telah meningkat sebanyak 38 peratus sejak Jumaat kepada 793.

Antara 766 kes dengan alamat yang disahkan, 498 di London, 37 di Tenggara dan 26 di Barat Laut. Semua wilayah lain telah mencatatkan 20 kes atau kurang.

Kesihatan Awam Scotland pada hari Ahad mengatakan bahawa semua kes kelihatan ‘secara amnya ringan dan tidak mengancam nyawa’ tanpa kematian dilaporkan di UK setakat ini.

Kes cacar monyet telah berumur 37 tahun, secara purata, kata bos kesihatan.

UKHSA menasihatkan rakyat Britain untuk menghubungi klinik kesihatan seksual mereka jika mereka mengalami ruam dengan lepuh dan pernah berhubung rapat dengan kes cacar monyet yang disyaki atau disahkan atau pernah berada di Afrika Barat atau Tengah dalam tempoh tiga minggu yang lalu.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk menghalang wabak yang semakin meningkat, kedua-dua kes yang disahkan dan kenalan rapat ditawarkan suntikan Imvanex, yang 85 peratus berkesan terhadap virus itu. Strategi itu, yang dikenali sebagai vaksinasi cincin, telah digunakan pada masa lalu dan terbukti berkesan.

Penyakit ini biasanya ringan dan mempunyai tempoh inkubasi sehingga 21 hari, bermakna ia boleh mengambil masa tiga minggu untuk simptom yang nyata muncul.

Gejala termasuk demam, sakit kepala, sakit otot, sakit belakang, bengkak kelenjar getah bening, menggigil dan keletihan. Ruam boleh timbul, selalunya bermula pada muka, yang kemudian merebak ke bahagian lain badan termasuk alat kelamin.

Walau bagaimanapun, ia boleh membunuh sehingga 10 peratus orang yang dijangkitinya. Tetapi ketegangan yang lebih ringan yang menyebabkan wabak semasa mempunyai kadar kematian kes sekitar satu dalam 100 – sama seperti semasa Covid mula-mula melanda.

Tiada kematian yang dikaitkan dengan wabak yang sedang berlaku belum dilaporkan.

Di luar UK, Sepanyol (497), Jerman (421) dan Portugal (297) telah mencatatkan paling banyak jangkitan.

Pakar telah memberi amaran monkeypox boleh menjadi endemik dalam kalangan haiwan di Eropah, seperti di bahagian Nigeria, jika virus itu merebak ke haiwan peliharaan dan hidupan liar. Ini akan menjadikan haiwan sebagai takungan kekal virus yang boleh menjangkiti manusia, mencetuskan wabak sporadis.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Wabak monkeypox mungkin meningkat 10 KALI KALI lebih besar: Para saintis memberi amaran wabak ‘utama’ adalah ‘kemungkinan besar’


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/