Wabak Penyakit Meningokokus di Florida Semakin Berkembang, CDC Kata

Wabak penyakit meningokokus di Florida telah menyebabkan sekurang-kurangnya 26 kes penyakit serius itu, kata seorang pegawai dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit pada hari Rabu. Tujuh daripada kes itu telah membawa maut, kata Sam Crowe, ahli epidemiologi CDC.

Wabak ini memberi kesan terutamanya kepada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki; sekurang-kurangnya 24 daripada kes dan enam daripada kematian adalah dalam kalangan lelaki gay dan biseksual, agensi itu berkata dalam satu kenyataan berita. Kira-kira separuh daripada kes telah berlaku pada lelaki Hispanik.

Kes baru masih dilaporkan. Wabak ini “sangat berterusan,” kata Dr. Crowe.

Penyakit ini, yang disebabkan oleh bakteria, Neisseria meningitidis, biasanya merebak melalui hubungan rapat atau berpanjangan, melalui aktiviti seperti ciuman. Ia boleh nyata sebagai meningitis – keradangan membran di sekeliling otak dan saraf tunjang – atau septikemia, jangkitan pada aliran darah. Penyakit itu masih jarang berlaku tetapi serius dan boleh menyebabkan kematian “secara harfiah dalam sekelip mata,” kata Jill Roberts, ahli epidemiologi molekul di Universiti Florida Selatan.

“Jumlah kes tidak begitu tinggi,” tambahnya. “Bagaimanapun, sebarang kes meningitis benar-benar dianggap sebagai sesuatu yang kami bimbang.”

Apabila ditangkap lebih awal, penyakit ini boleh dirawat dengan antibiotik. Ia juga boleh dicegah dengan vaksin, dan pegawai kesihatan menggesa penduduk yang berisiko, terutamanya lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dan tinggal di Florida, untuk mendapatkan vaksin.

“Kami ingin memastikan bahawa lelaki gay dan biseksual menyedari wabak maut di Florida dan betapa mudahnya untuk melindungi diri mereka – iaitu vaksinasi,” kata Dr Crowe.

Vaksinasi juga sering disyorkan untuk pelajar kolej dan orang yang mempunyai HIV atau sistem imun yang terjejas.

Walaupun wabak semasa telah menjejaskan terutamanya lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, penyakit ini boleh menjejaskan sesiapa sahaja yang mempunyai hubungan rapat dengan individu yang dijangkiti.

“Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini tanpa mengira orientasi seksual, umur, bangsa,” kata Dr Crowe.

Florida mula-mula memberitahu CDC tentang peningkatan penyakit meningokokus pada akhir Januari, kata Dr. Crowe. Negeri ini biasanya melihat 20 hingga 25 kes penyakit setiap tahun; setakat tahun ini, 44 kes telah dilaporkan di Florida, katanya. (Tidak semua kes itu dikaitkan dengan wabak semasa; sekumpulan kecil kes yang tidak berkaitan berlaku di kalangan pelajar kolej pada bulan Februari dan Mac, kata Dr. Crowe, dan terdapat kes terpencil yang lain.)

Banyak daripada kes cacar monyet baru-baru ini juga telah dikenal pasti pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, tetapi penyakit itu juga boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tanpa mengira orientasi seksual. Adalah penting untuk tidak memberi stigma kepada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, kata pakar.

“Adalah kepentingan terbaik semua orang untuk memastikan bahawa orang ramai berasa sangat selesa untuk tampil ke hadapan dan bahawa mereka mendapat penjagaan yang mereka perlukan,” kata Dr. Roberts.

Gejala penyakit meningokokus termasuk demam, sakit kepala, leher kaku dan ruam. Orang yang mengalami gejala ini harus mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, kata saintis.

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Wabak Penyakit Meningokokus di Florida Semakin Berkembang, CDC Kata


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/