Walking Dead Syndrome dan keadaan jarang lain yang membingungkan doktor dan penyelidik

Sindrom perubatan yang jarang dan ganjil sukar difahami oleh ramai orang dan selalunya sukar untuk dirawat, menurut pakar perubatan.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tiga gangguan luar biasa dan membingungkan.

Dalam tiga keadaan ini, penghidap percaya mereka sudah matimengalami herotan saiz yang teruk dalam persepsi visual mereka, atau bercakap dalam bahasa asing dan tidak faham mengapa atau bagaimana ia berlaku.

MATA SPY MASALAH BESAR: DOKTOR CALIFORNIA MENANGGALKAN 23 KANTA LEMBUT DARI MATA SEORANG WANITA

Inilah perkara yang perlu diketahui tentang ketiga-tiga syarat ini.

Sindrom Cotard atau Sindrom Mati Berjalan

Sindrom Cotard, kadang-kadang dipanggil Walking Dead Syndrome, adalah keadaan neuropsikiatri yang agak jarang berlaku yang pertama kali diterangkan oleh Dr. Jules Cotard, pakar neurologi Paris, pada tahun 1882.

Demikian menurut Dr. Anne Ruminjo, seorang pemastautin psikiatri tahun kedua di Pusat Perubatan Beth Israel di New Yorkserta Dr. Boris Mekinulov, pakar perubatan unit di Pusat Perubatan Yahudi Kingsbrook di Brooklyn.

Mereka menerangkan keadaan itu dalam laporan kes yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Psikiatri MMC.

Penghidap Sindrom Walking Dead percaya mereka telah kehilangan anggota badan atau kehilangan jiwa kepada si mati, menurut pakar perubatan.
(iStock)

Sindrom Cotard terdiri daripada mana-mana satu daripada “serangkaian khayalan” yang berpunca daripada kepercayaan bahawa seseorang telah “kehilangan organ, darah atau bahagian badan” atau “telah kehilangan jiwa atau sudah mati,” kata pakar perubatan dalam laporan mereka.

Kes telah diperhatikan pada pesakit dengan “gangguan mood, gangguan psikotikdan keadaan perubatan,” kata mereka.

“Kebanyakan kes Cotard lebih responsif terhadap rawatan electroconvulsive (ECT) daripada rawatan farmakologi,” mereka berkongsi dalam laporan itu.

Wabak BUBONIK MEMPENGARUHI EVOLUSI SISTEM IMUN MANUSIA, CADANGAN KAJIAN BARU

Doktor menjelaskan satu kes Sindrom Cotard yang mereka terlibat sebagai sebahagian daripada kerja mereka.

“Cik L, wanita warga Filipina berusia 53 tahun, dimasukkan ke unit psikiatri apabila keluarganya menghubungi 911 kerana pesakit mengadu dia sudah meninggal dunia, berbau seperti daging busuk dan ingin dibawa ke bilik mayat supaya dia boleh bersama orang mati,” lapor doktor.

“Pesakit mengadu bahawa dia telah mati, berbau seperti daging busuk dan mahu dibawa ke bilik mayat supaya dia boleh bersama orang mati.”

Mereka berkata pesakit itu takut bahawa “paramedik” cuba membakar rumah di mana dia tinggal bersama ahli keluarga – dan mengaku “putus asa, kurang tenaga, selera makan berkurangan dan mengantuk.”

KEMATIAN TUBERKULOSIS MENINGKAT SEMASA PANDEMIK COVID, MEMBALIKKAN PENURUNAN TAHUN

Selepas rawatan dengan ubat semasa tinggal di hospital, pesakit – semasa keluar, doktor melaporkan – “menafikan khayalan dan halusinasi nihilistik atau paranoid dan menyatakan harapan tentang masa depannya dan keinginan untuk mengambil bahagian dalam penjagaan susulan psikiatri.”

Sindrom Alice in Wonderland

Sindrom Alice in Wonderland (AIWS) ialah satu set simptom yang menghasilkan “perubahan imej badan,” lapor Dr Anne Weissenstein, Dr Elisabeth Luchter dan Dr Stefan Bittmann dari Institut Minda Pediatrik dalam Gronau, Jermandalam laporan yang diterbitkan dalam Journal of Pediatric Neurosciences.

“Perubahan persepsi visual didapati dengan cara yang menyebabkan saiz bahagian badan atau saiz objek luaran dianggap secara salah.”

“Perubahan persepsi visual ditemui dalam [the] cara saiz bahagian badan atau saiz objek luaran dianggap salah,” kata doktor.

Mereka menambah, “Persepsi yang paling biasa [occur] pada waktu malam.”

Penghidap Sindrom Alice in Wonderland kadangkala mengalami herotan yang teruk dalam persepsi saiz, sama seperti watak dongeng Alice in Wonderland.

Penghidap Sindrom Alice in Wonderland kadangkala mengalami herotan yang teruk dalam persepsi saiz, sama seperti watak dongeng Alice in Wonderland.
(iStock)

Walaupun semua punca kes AIWS “masih tidak diketahui dengan tepat,” pakar perubatan berkongsi bahawa beberapa punca adalah “migrain tipikal, epilepsi lobus temporal, tumor otak dan ubat psikoaktif dan virus Epstein-Barr jangkitan.”

AIWS tidak mempunyai rawatan yang berkesan, kata mereka.

Pelan rawatan terdiri daripada profilaksis migrain (ubat) dan diet migrain, lapor mereka.

LAPORAN PEGAWAI FLORIDA REKOD BILANGAN JANGKITAN YANG DISEBABKAN OLEH BAKTERIA ‘MAKAN DAGING’ SELEPAS TAUfan IAN

“Kes-kes kronik AIWS memang wujud,” mereka juga menegaskan.

Sindrom Aksen Asing

Foreign Accent Syndrome (FAS) ialah gangguan pertuturan yang menyebabkan perubahan mendadak dalam perkataan yang dituturkan, menyebabkan penghidapnya dianggap bercakap dengan loghat “asing”, menurut Universiti Texas di Callier Center di Dallas.

Pusat ini merawat beribu-ribu pesakit dengan pelbagai gangguan pendengaran, bahasa dan pertuturan, menurut laman webnya.

Penghidap Sindrom Loghat Asing bercakap dalam apa yang terdengar seperti loghat asing. Keadaan ini paling kerap disebabkan oleh kerosakan otak, kata doktor.

Penghidap Sindrom Loghat Asing bercakap dalam apa yang terdengar seperti loghat asing. Keadaan ini paling kerap disebabkan oleh kerosakan otak, kata doktor.
(iStock)

FAS paling kerap disebabkan oleh kerosakan otak akibat “strok atau kecederaan otak traumatik,” pusat menunjukkan.

“Punca-punca lain turut dilaporkan termasuk sklerosis berbilang dan gangguan penukaran – dan dalam beberapa kes tiada sebab yang jelas telah dikenalpasti.”

Ucapan mungkin “diubah dari segi masa, intonasi dan peletakan lidah,” pusat menjelaskan, “supaya itu dianggap sebagai bunyi asing.”

“Hebatnya, kerosakan otak telah mengubah melodi bahasanya, dan dia bercakap dengan loghat seperti Jerman.”

Walau bagaimanapun, ucapan penghidap kekal “sangat boleh difahami” dan tidak “semestinya berbunyi tidak teratur,” pusat itu juga menyatakan.

FAS telah didokumenkan dalam kes di seluruh dunia, sumber yang sama menunjukkan, termasuk perubahan aksen daripada “Bahasa Jepun kepada Korea, Inggeris Inggeris kepada Perancis, Inggeris Amerika kepada Inggeris Inggeris dan Sepanyol kepada Hungary.”

SELEPAS FENTANYL MEMBUNUH TEMAN JIWANYA, MEMULIHKAN PENGGUNA DADAH BERJUANG UNTUK TAMAT STIGMA KETAGIHAN

Mungkin dalam kes FAS yang paling terkenal, seorang wanita berusia 28 tahun dipukul di kepala oleh serpihan bom selepas pengebom British menyerang Oslo, Norway, pada 6 September 1941.

Sindrom Alice in Wonderland, Walking Dead Syndrome dan Foreign Accent Syndrome adalah keadaan perubatan yang jarang berlaku yang sukar dirawat, kata doktor.

Sindrom Alice in Wonderland, Walking Dead Syndrome dan Foreign Accent Syndrome adalah keadaan perubatan yang jarang berlaku yang sukar dirawat, kata doktor.
(iStock)

Kes tertentu dikongsi dalam abstrak perubatan oleh Dr. Erland Hem, profesor tambahan di Jabatan Perubatan Tingkah Laku di Universiti Oslo, Norway, dan diterbitkan oleh Institut Kesihatan Nasional (NIH).

Dia “cedera parah” dengan “kecacatan besar pada tengkorak di hadapan di sebelah kiri” – dan doktor tidak menyangka dia tidak akan hidup.

“Kerosakan otak mengubah melodi bahasanya dan dia bercakap dengan loghat seperti Jerman.”

Selepas tidak sedarkan diri selama tiga hingga empat hari, dia kemudian terjaga – dan mengalami “hemiplegia sebelah kanan dan afasia lengkap,” abstrak perubatan menunjukkan.

“Dia beransur pulih dan dua bulan kemudian dia dibenarkan keluar dari hospital,” kata sumber yang sama.

ADAKAH ANDA NAMPAK HANTU DALAM VIDEO INI? PENYIASAT PARANORMAL VERMONT DEDAH PENEMUAN MEREKA

“Hebatnya, kerosakan otak telah mengubah melodi bahasanya dan dia bercakap dengan loghat seperti Jerman.”

“Ini membawa kepada masalah untuknya semasa perang: dia, sebagai contoh, tidak berkhidmat di kedai.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Kisah kes itu diterbitkan selepas perang oleh pakar neurologi Norway Georg Herman Monrad-Krohn.

Ia adalah kes Sindrom Aksen Asing yang paling terkenal, nota abstrak.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Walking Dead Syndrome dan keadaan jarang lain yang membingungkan doktor dan penyelidik


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/