Wanita AS memfailkan saman terhadap L’Oréal, mendakwa produk pelurus rambut kimia dikaitkan dengan kansernya | CNNCNN

Syarikat kosmetik L’Oréal, bersama beberapa pihak lain, disaman atas dakwaan bahawa produk pelurus rambut kimianya meletakkan wanita pada peningkatan risiko kanser rahim.

Peguam hak sivil Ben Crump, peguam Diandra “Fu” Debrosse Zimmermann dan lain-lain memfailkan tuntutan mahkamah pada hari Jumaat di Illinois bagi pihak penduduk Missouri yang berusia 32 tahun, Jenny Mitchell, mendakwa bahawa kanser rahim Mitchell “berpunca secara langsung dan hampir oleh dia yang biasa dan berpanjangan. pendedahan kepada phthalates dan bahan kimia yang mengganggu endokrin lain yang terdapat dalam produk penjagaan rambut Defendan.”

CNN telah menghubungi L’Oréal, Namaste Laboratories LLC, Dabur International Ltd. dan Godrej Consumer Products, syarikat induk jenama Just For Me, untuk mendapatkan ulasan.

Debrosse Zimmermann memberitahu CNN pada hari Isnin bahawa tuntutan mahkamah menandakan “detik air” untuk wanita warna yang telah menggunakan produk meluruskan rambut kimia, seperti relaxer.

Pada sidang akhbar pada hari Isnin, Mitchell berkata bahawa dia masih ingat mendapat pelembap rambut sekitar darjah tiga, ketika dia berusia kira-kira 8 tahun.

Mitchell didiagnosis dengan kanser rahim pada 10 Ogos 2018, menurut tuntutan mahkamah, dan menjalani histerektomi penuh di Pusat Hospital Boone di Missouri pada 24 September 2018.

“Ketika itu, pada usia 28 tahun, impian saya untuk menjadi seorang ibu sudah tiada,” katanya. Dalam tuntutan mahkamah, dia mendakwa tidak mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser atau kanser rahim.

“Oleh kerana kebanyakan gadis muda Afrika-Amerika, pelonggaran kimia, pelurus kimia diperkenalkan kepada kami pada usia muda,” kata Mitchell. “Masyarakat telah menjadikannya satu norma untuk melihat cara tertentu, untuk merasakan cara tertentu. Dan saya adalah suara pertama dari banyak suara yang akan datang yang akan berdiri, menentang syarikat-syarikat ini, dan berkata, ‘Tidak lagi.’”

Mitchell terus menggunakan produk meluruskan rambut kimia dari sekitar 2000 hingga Mac 2022, dan dia meminta pampasan melebihi $75,000, menurut tuntutan mahkamah.

Dua kes individu lain telah difailkan – di California dan New York – terhadap syarikat kosmetik, termasuk L’Oreal, yang mendakwa ada kaitan antara produk meluruskan rambut kimia dan diagnosis kanser, kata Debrosse Zimmermann.

“Kami membayangkan bahawa kami akan terus mewakili wanita tambahan dalam memfailkan kes, begitu juga firma lain, dan semakin ramai wanita akan tampil ke hadapan,” katanya.

Tuntutan Mitchell difailkan hanya beberapa hari selepas penerbitan kajian dalam Jurnal Institut Kanser Kebangsaan, yang menganggarkan bahawa dalam kalangan wanita yang kerap menggunakan produk kimia meluruskan rambut, risiko mendapat kanser rahim pada usia 70 tahun adalah sekitar 4%. Pada wanita yang tidak menggunakan produk kimia meluruskan rambut dalam tempoh 12 bulan sebelumnya, kajian menganggarkan risiko mendapat kanser rahim pada usia 70 tahun menjadi 1.6%.

Wanita kulit hitam cenderung menggunakan produk meluruskan rambut kimia ini lebih kerap daripada wanita Putih, kata para penyelidik.

Data kajian menunjukkan bahawa perkaitan antara produk pelurus rambut dan kes kanser rahim paling ketara bagi wanita kulit hitam, yang hanya terdiri daripada 7.4% daripada peserta kajian, tetapi 59.9% daripada mereka yang melaporkan pernah menggunakan pelurus.

Beberapa faktor mungkin memainkan peranan dalam penggunaan produk pelurus rambut yang kerap: Piawaian Eurosentrik kecantikan dan tekanan sosial yang diletakkan pada wanita Kulit Hitam dan Latina dalam tetapan tempat kerja yang berkaitan dengan mikroagresi dan ancaman diskriminasi, bersama-sama dengan fleksibiliti yang diingini dalam mengubah gaya rambut dan diri sendiri. ungkapan.

“Wanita kulit hitam telah lama menjadi mangsa produk berbahaya yang dipasarkan khusus kepada mereka,” Crump berkata dalam satu kenyataan berita. “Rambut hitam telah dan akan sentiasa cantik, tetapi wanita kulit hitam telah diberitahu bahawa mereka perlu menggunakan produk ini untuk memenuhi piawaian masyarakat. Kami mungkin akan mendapati bahawa kes tragis Cik Mitchell adalah salah satu daripada banyak kes di mana syarikat secara agresif mengelirukan wanita kulit hitam untuk meningkatkan keuntungan mereka.”

We wish to give thanks to the author of this short article for this amazing web content

Wanita AS memfailkan saman terhadap L’Oréal, mendakwa produk pelurus rambut kimia dikaitkan dengan kansernya | CNN


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/