Wanita HIV positif mendapatkan bantuan untuk menampung bil perubatan

Seorang wanita muda yang dijangkiti HIV selepas dirogol lebih dua dekad lalu sedang mendapatkan bantuan untuk menampung bil perubatannya selepas serangan penyakit baru-baru ini menimbulkan ketidakpastian dalam hidupnya dan menghabiskan wang simpanannya.

Wanita itu, yang memberitahu Pengumpul bahawa dia telah berdamai dengan keadaannya dan telah tekun mengambil ubatnya, melihat dunianya kembali terbalik selepas dimasukkan ke hospital selama beberapa minggu selepas mengalami sakit di kepala dan leher.

Dia berkata bahawa dia tidak sedarkan diri pada minggu pertama, tetapi apabila dia sedar, penglihatannya hilang.

“Orang ramai berada di hadapan saya bercakap dengan saya dan saya tidak dapat melihat mereka, dan saya seperti, ‘Mi nah see yuh. Kenapa saya nampak yuh?’ dan tidak kira bagaimana saya menggosok mata dan mencungkil mata, saya tidak melihat apa-apa. Begitu juga, saya tahu ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Wanita itu berkata, walaupun dia dapat melihat semula beberapa hari selepas itu, penglihatannya menjadi sangat kabur sejak itu.

Doktor telah merujuknya untuk melakukan imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) dan ujian lain, tetapi selepas mengumpulkan lebih $150,000 dalam bil perubatan, dia tidak mampu membayar sebarang perbelanjaan lain.

Dia seterusnya mengeluh bahawa dia telah bercuti sakit beberapa kali dan wang simpanannya telah dihapuskan.

“Saya perlu berada di sana membuat panggilan telefon di sini, di sana dan di mana-mana, tarik segala-galanya, setiap wang yang saya ada, dari akaun saya,” katanya.

“Saya perlukan pertolongan. Saya tidak tahu apa yang akan berlaku dengan mata lagi, tetapi sejak saya pergi ke sana (doktor), saya perlu melakukan ujian yang berbeza dan saya perlu membayar dari poket saya, dan saya tidak tahu apa lagi yang perlu saya lakukan. Saya hanya mahu penglihatan saya kembali dapat menyara diri saya semula,” katanya.

Bila Pengumpul menghubungi Jamaica AIDS Support for Life (JASL), Pengarah Eksekutif Kandasi Walton-Levermore berkata organisasinya bersedia membantu.

“Sekiranya mereka memerlukan penyiasatan dan diagnostik mereka dilakukan, kami telah membayar untuk MRI, imbasan CT, biopsi, menghantar sampel ke luar negara, kami telah melakukan semua itu untuk memastikan isu pelanggan diuruskan,” katanya.

Tetapi wanita itu berkata bahawa walaupun dia telah mendapatkan bantuan daripada pelbagai NGO tempatan yang menawarkan sokongan kepada penghidap HIV/AIDS, dia tidak percaya bahawa mereka telah menghargai keadaan mendesaknya.

Laporan baru-baru ini oleh Pertubuhan Kesihatan Pan Amerika (PAHO) menunjukkan bahawa 32,617 orang di Jamaica hidup dengan HIV/AIDS.

Pada masa ini, Walton-Levermore berkata bahawa JASL memberi perkhidmatan kepada 975 orang yang hidup dengan HIV/AIDS dan memastikan setiap pelanggan dijaga secara holistik. Pendekatan ini, katanya, telah menyebabkan JASL melaporkan kadar penindasan virus sebanyak 85 peratus dalam pelanggannya.

“Jika pelanggan tidak melakukannya dengan baik, kami akan mencuba dan mengetahui apa yang berlaku dengan pelanggan, dari segi perubatan atau klinikal, dari segi sosial dan psikologi, dan terdapat campur tangan yang kami tawarkan agar klien dapat mengurusnya,” dia berkata.

“Sekiranya kes di mana pelanggan mempunyai penyakit lain, sama ada komorbiditi atau apa sahaja isu yang mereka hadapi, kami faham bahawa sukar untuk pelanggan menguruskan HIV mereka jika situasi lain tidak diuruskan,” tambahnya. .

Walton-Levermore berkata jika orang dirujuk oleh JASL kepada perkhidmatan pakar dalam sistem awam dan ia mengambil masa terlalu lama, organisasi cuba melihat cara terbaik ia boleh menghubungkan mereka kepada perkhidmatan yang lebih pantas dan menyokong mereka dalam mengakses perkara yang sama.

sashana.small@gleanerjm.com

Bagaimana anda boleh membantu

Jika anda boleh memberikan sebarang bantuan, hubungi (876) 806-2702.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Wanita HIV positif mendapatkan bantuan untuk menampung bil perubatan


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/