Wanita, kini 29, memerlukan 16 penggantian sendi selepas dijangkiti penyakit Lyme

Seorang wanita yang menghidap ‘Lyme arthritis’ mengalami kesakitan yang teruk di lututnya apabila berjalan sehingga dia memerlukan kerusi roda dan tangan yang perlu dilepaskan melalui pembedahan daripada penumbuk kekal — dan masih tidak boleh membengkok dengan betul.

Meghan Bradshaw, 29, dari Charlotte, North Carolina, sudah mempunyai 16 penggantian sendi – termasuk kedua-dua bahu, lutut, pinggul dan buku lali. Dia juga memerlukan penjagaan sepanjang masa untuk tugas seperti memberus gigi atau berpakaian.

Doktor mengambil masa empat tahun untuk mendiagnosis dia menghidap arthritis yang dicetuskan oleh penyakit Lyme bawaan kutu. Kira-kira satu daripada empat pesakit mengalami bentuk penyakit ini, kata pakar, yang membiak apabila bakteria daripada jangkitan memasuki tisu sendi. Ia boleh menyebabkan kerosakan kekal jika tidak dirawat dengan cepat.

Kes Bradshaw disifatkan oleh doktornya sebagai bentuk arthritis Lyme ‘terburuk’ yang pernah mereka lihat. Dia kini berkata dia adalah wanita ‘bionik’ kerana semua penggantian, dan dia telah ‘dibina semula’ dari pinggang ke bawah.

Meghan Bradshaw, kini 29 dan dari Charlotte di North Carolina, mengalami apa yang dikatakan doktor sebagai kes ‘terburuk’ arthritis yang dicetuskan oleh penyakit Lyme yang pernah mereka lihat. Dia hanya didiagnosis pada 2019, lebih empat tahun selepas gejala muncul

Dia juga memerlukan sekurang-kurangnya lapan penggantian bersama sebelum hari lahirnya yang ke-30. Ditunjukkan di atas ialah selepas pergelangan kaki kanannya diganti, serta parut akibat menggantikan kedua-dua lutut dan buku lali kirinya

Dia juga memerlukan sekurang-kurangnya lapan penggantian bersama sebelum hari lahirnya yang ke-30. Ditunjukkan di atas ialah selepas pergelangan kaki kanannya diganti, serta parut akibat menggantikan kedua-dua lutut dan buku lali kirinya

Penyakit - yang boleh mencetuskan arthritis apabila ia masuk ke dalam sendi - membawa kepada tangannya secara kekal melengkung menjadi penumbuk (gambar). Mereka memerlukan pembedahan untuk dibuka semula

Penyakit – yang boleh mencetuskan arthritis apabila ia masuk ke dalam sendi – membawa kepada tangannya secara kekal melengkung menjadi penumbuk (gambar). Mereka memerlukan pembedahan untuk dibuka semula

Bradshaw dibiarkan memerlukan penjagaan sepanjang masa oleh penyakit itu, dan memerlukan bantuan melakukan tugas harian termasuk memberus gigi dan berpakaian. Dia juga memerlukan kerusi roda

Bradshaw dibiarkan memerlukan penjagaan sepanjang masa oleh penyakit itu, dan memerlukan bantuan melakukan tugas harian termasuk memberus gigi dan berpakaian. Dia juga memerlukan kerusi roda

Penyakit Lyme — disebarkan melalui gigitan daripada kutu yang dijangkiti — mencetuskan ciri ruam ‘bulls-eye’ di sekitar tapak gigitan pada peringkat awal, serta keletihan, sakit kepala dan menggigil.

Tetapi penyakit ini juga boleh menyebabkan ‘Lyme arthritis’ apabila bakteria di belakangnya masuk ke dalam sendi, membawa kepada keradangan dan bengkak dan menyebabkan penghidap sukar untuk menggerakkan sendi akibat kesakitan.

Rawatan perlu dimulakan dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan kekal, dengan pesakit biasanya ditawarkan kursus antibiotik selama empat minggu. Ini kemudiannya diulang jika penyakit itu belum hilang.

Lyme arthritis: Apabila penyakit bawaan kutu memasuki sendi

Di bawah adalah butiran mengenai Lyme arthritis, nama perubatan untuk keradangan sendi yang disebabkan oleh penyakit Lyme bawaan kutu.

Apakah arthritis Lyme?

Ini adalah apabila penyakit Lyme masuk ke dalam tisu penghubung di sendi, membawa kepada gejala yang serupa dengan arthritis.

Ia perlu dirawat dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan kekal pada sendi dan keperluan untuk penggantian sendi.

Apakah simptomnya?

Pesakit yang menghidap penyakit ini mengalami bengkak sendi yang hangat apabila disentuh. Mereka juga mungkin menyakitkan, menyebabkan masalah apabila bergerak.

Biasanya ini hanya menjejaskan satu sendi, lutut, tetapi ia juga boleh terdapat di buku lali, siku, rahang, pergelangan tangan dan pinggul antara lain.

Gejala ini berkembang dalam beberapa hari hingga bulan selepas digigit kutu yang dijangkiti penyakit Lyme.

Bagaimana ia dirawat?

Pesakit diberi kursus antibiotik selama empat minggu. Ini diulang sehingga gejala hilang.

Kaedah tradisional merawat arthritis juga boleh membantu meringankan gejala.

Seberapa biasa arthritis Lyme?

Kira-kira satu daripada sepuluh pesakit yang menghidap penyakit Lyme mengembangkan arthritis, anggaran mencadangkan.

Ini juga berlaku apabila ia dikesan pada peringkat awal.

Adakah ia menyebabkan kerosakan kekal?

Mereka yang tidak menerima rawatan segera berisiko lebih tinggi mengalami kerosakan kekal pada sendi mereka.

Ini boleh menyebabkan mereka memerlukan pembedahan untuk menggantikannya.

Sumber: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit

Iklan

Bagi Bradshaw, simptom penyakit Lyme pertama kali muncul semasa dia di kolej – menyebabkan dia keletihan dan pengsan, katanya. HARI INI.

Kemudian dalam pengajiannya, dia mula mengalami sakit sendi yang teruk, menyebabkan dia bergelut untuk berjalan dan melakukan tugas seharian seperti memberus gigi atau berpakaian.

Keadaan menjadi sangat teruk sehingga apabila dia tamat pengajian pada 2015 dia terpaksa melepaskan pekerjaan baharunya di Seattle, Washington, dan berpindah ke rumah di mana ibu bapanya menjaganya sepanjang masa.

Doktor hairan dengan keadaannya, tidak dapat membuat diagnosis. Tumpuan mereka adalah terutamanya pada penyakit autoimun – keadaan di mana sistem imun menyerang badan.

Akhirnya, mereka mencadangkan dia mungkin menghidap artritis reumatoid – di mana sistem imun menyerang sendi. Tetapi Bradshaw kekurangan ‘faktor rheumatoid’ – protein yang dibuat oleh sistem imun yang boleh menyerang sendi yang sihat – kunci untuk penyakit ini.

Dia dimulakan dengan kursus ubat imunosupresif dan steroid, dan Bradshaw juga mengubah dietnya dan mengurangkan alkohol untuk membantu mengurangkan keradangan.

Pada mulanya, gejala berkurangan dan dia mula mendapatkan semula pergerakan.

Tetapi kemudian rasa sakitnya meningkat dan dia terpaksa menjalani penggantian sendi setiap tiga hingga empat bulan. Pada 2017, lututnya terpaksa diganti, diikuti oleh pinggul dan buku lali beberapa bulan kemudian.

Tangannya juga digulung menjadi penumbuk kekal dan tulang mereka mula bersatu, menyebabkan doktor menawarkan lebih banyak pembedahan.

Pada ketika inilah pada tahun 2019 doktor di Klinik Cleveland mengujinya untuk beberapa penyakit, dengan keputusan kembali positif untuk penyakit Lyme.

Menggambarkan detik itu, Bradshaw berkata: ‘Ia adalah satu kelegaan yang besar kerana ia seperti, “ok, bagus, sekarang kami tahu apa yang menyebabkan ini”.

‘[But] pada masa yang sama ia jelas sangat mengecewakan kerana kesilapan diagnosis yang saya telah diberikan dan diagnosis tertunda yang saya alami menyebabkan komplikasi lanjut.’

Pada masa ini, dia merasakan dia seperti ‘di dalam tubuh seorang wanita berusia 85 tahun’ walaupun berusia 20-an.

‘Tubuh bawah saya pada dasarnya telah dibina semula pada ketika ini,’ katanya. ‘Saya telah mengalami jari saya bercantum kerana arthritis sangat teruk’.

Doktor memulakan kursus antibiotik – digunakan untuk membersihkan penyakit Lyme – diberikan melalui titisan ke dadanya. Dia diberitahu ini akan diperlukan untuk jangka masa panjang.

Tetapi pada masa ini kerosakan sedemikian telah berlaku pada sendinya sehingga dia memerlukan kedua-dua bahunya diganti.

Pembedahan juga dijalankan untuk membuka jari-jarinya, memberikannya kembali kira-kira 70 peratus pergerakan. Mereka dipegang oleh beberapa logam.

Dr Glenn Gaston, pakar tangan di OrthoCarolina tempat dia dirawat, berkata kes Bradshaw adalah salah satu yang ‘terburuk’ pernah dilihatnya.

‘Dia adalah kes paling teruk penyakit Lyme,’ katanya kepada HARI INI. ‘Tidak pernah ada pesakit dalam buku teks atau artikel yang saya lihat berada di mana-mana dekat dengannya.’

Bradshaw ditunjukkan di atas. Doktor telah mengakui bahawa diagnosis yang salah pada mulanya menyebabkan perkembangan penyakitnya semakin teruk

Bradshaw ditunjukkan di atas. Doktor telah mengakui bahawa diagnosis yang salah pada mulanya menyebabkan perkembangan penyakitnya semakin teruk

‘Peluang pesakit Lyme naik ke peringkat Meghan adalah sangat jarang berlaku.’

Dalam satu kenyataan, OrthoCarolina berkata: ‘Diagnosis yang salah bagi artritis reumatoid memburukkan lagi perkembangan penyakit Lymenya kerana rawatan telah ditangguhkan secara berterusan.’

Bradshaw tidak tahu bila atau di mana dia digigit kutu yang mungkin membawa kepada penyakit Lyme.

Penyakit ini jarang dilaporkan di Carolina Utara, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), tetapi ia lebih biasa di negara jiran utara Viringia. Pakar memberi amaran bahawa perubahan iklim membawa kepada kutu pembawa penyakit untuk mula mengembara ke selatan.

Tetapi dia kini bertekad untuk menggunakan pengalamannya untuk membantu memberi inspirasi kepada orang lain dan meningkatkan kesedaran tentang risiko penyakit Lyme.

Bradshaw telah mendermakan lima sendinya yang dipotong untuk penyelidikan yang dia harap dapat membantu saintis memahami mengapa penyakit Lyme membawa kepada kerosakan yang begitu banyak.

Dia juga kini sedang belajar kesihatan awam di University of North Carolina di Chapel Hill, dengan harapan dapat menggunakan pengalamannya untuk mendidik orang lain tentang risiko penyakit Lyme.

We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Wanita, kini 29, memerlukan 16 penggantian sendi selepas dijangkiti penyakit Lyme


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/