Wanita lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk menghidap COVID yang lama, kajian mendapati

Wanita jauh lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk mengalami gejala jangka panjang COVID-19ulasan baharu mencadangkan.

Penyelidik dari Pejabat Ketua Pegawai Perubatan untuk Kesihatan Wanita Johnson & Johnson menganalisis data daripada kajian yang melibatkan 1.3 juta pesakit.

Hasilnya, diterbitkan Selasa dalam jurnal Penyelidikan dan Pendapat Perubatan Semasamenunjukkan wanita adalah 22% lebih berkemungkinan menghidapi COVID yang lama berbanding lelaki.

“Pengetahuan tentang perbezaan jantina asas… COVID-19 adalah penting untuk mengenal pasti… terapi berkesan dan campur tangan kesihatan awam yang merangkumi dan sensitif kepada potensi keperluan rawatan perbezaan kedua-dua jantina,” kata penulis dalam baru dilancarkan.

LEBIH: Rakyat Amerika terus dijangkiti semula COVID-19 apabila varian baharu muncul, data menunjukkan

Long COVID berlaku apabila pesakit yang telah membersihkan jangkitan masih mempunyai simptom yang berlanjutan lebih daripada empat minggu selepas pulih. Dalam sesetengah kes, gejala ini boleh berterusan selama berbulan-bulan, atau bahkan bertahun-tahun.

Pesakit boleh mengalami pelbagai gejala yang berlarutan termasuk keletihan, kesukaran bernafas, sakit kepala, kabus otak, sakit sendi dan otot, dan kehilangan rasa dan bau yang berterusan, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tidak jelas apa yang menyebabkan orang ramai menghidap COVID yang berpanjangan tetapi terdapat beberapa teori dalam kalangan pakar termasuk virus yang berlarutan dalam badan, kerosakan pada laluan saraf yang disebabkan oleh virus dan sistem imun kekal aktif berikutan jangkitan.

Kajian itu mendapati simptom paling biasa bagi wanita dalam tempoh empat minggu selepas ujian positif termasuk masalah telinga, hidung dan tekak (ENT); sakit otot dan sakit; sesak nafas dan gangguan psikiatri atau mood seperti kemurungan.

Sementara itu, lelaki lebih berkemungkinan mengalami gangguan buah pinggang seperti kecederaan buah pinggang akut.

Bukan sahaja simptom semasa jangkitan COVID-19 berbeza di kalangan lelaki dan perempuan tetapi simptomnya juga berbeza selepas perkembangan COVID yang lama.

Bagi wanita, mereka mempunyai kadar simptom jangka panjang yang lebih tinggi termasuk keletihan; ENT; gastrousus; saraf; gangguan kulit dan psikiatri dan/atau mood.

Wanita sekurang-kurangnya dua kali lebih berkemungkinan mengalami gejala jangka panjang ENT dan 60% lebih berkemungkinan mengalami gejala gastrousus.

LIHAT JUGA: Pelancaran vaksin COVID bermula untuk kanak-kanak kecil, bayi; apa yang ibu bapa patut tahu

Sebaliknya, lelaki mempunyai kadar gangguan buah pinggang yang lebih tinggi serta gangguan endokrin, termasuk diabetes.

Beberapa kajian pada masa lalu telah melihat perbezaan dalam kemasukan ke hospital, kemasukan ke ICU dan kematian akibat COVID-19 yang dipecahkan mengikut jantina.

Tetapi penyelidik menyatakan bahawa, daripada lebih 600,000 artikel yang dianalisis untuk kajian ini — diterbitkan antara Disember 2019 dan Jun 2021 — hanya 35 yang memberikan data tentang gejala dan kesan COVID-19 dengan cukup terperinci untuk memahami bagaimana lelaki dan wanita mungkin mengalami penyakit secara berbeza.

“Malangnya, kebanyakan kajian tidak menilai atau melaporkan data berbutir mengikut jantina, yang mengehadkan pandangan klinikal khusus seks yang mungkin memberi kesan kepada rawatan,” tulis mereka.

Tidak jelas mengapa wanita lebih terdedah kepada COVID lama berbanding lelaki, tetapi penulis berkata ia mungkin disebabkan oleh perbezaan cara sistem imun wanita bertindak balas terhadap jangkitan berbanding lelaki.

“Wanita melancarkan tindak balas imun semula jadi dan adaptif yang lebih pantas dan teguh, yang boleh melindungi mereka daripada jangkitan awal dan keterukan,” tulis mereka. “Bagaimanapun, perbezaan yang sama ini boleh menyebabkan wanita lebih terdedah kepada penyakit berkaitan autoimun yang berpanjangan.”

Selain itu, pasukan itu berkata wanita mungkin lebih berisiko untuk COVID-19 kerana profesion tertentu, seperti kejururawatan dan pendidikan, sebahagian besarnya terdiri daripada wanita, yang boleh — seterusnya — menjadikan mereka lebih berkemungkinan untuk menghidapi COVID yang berpanjangan.

Lebih-lebih lagi, “mungkin terdapat perbezaan dalam akses kepada penjagaan berdasarkan jantina yang boleh menjejaskan sejarah semula jadi penyakit, yang membawa kepada lebih banyak komplikasi dan [aftereffects]”tulis penulis dalam keluaran.

Pasukan itu berkata ia berharap lebih ramai penyelidik memasukkan data terperinci tentang gejala dan kesan COVID-19 yang dipecahkan mengikut jantina dalam kajian mereka untuk mengkaji lebih lanjut bagaimana perbezaan lelaki dan wanita terjejas dan jika rawatan berbeza diperlukan.

Penulis tidak segera membalas permintaan ABC News untuk komen.

Dr Roberto Herrera menyumbang kepada laporan ini.

Hak Cipta © 2022 ABC News Internet Ventures.

We would love to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Wanita lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk menghidap COVID yang lama, kajian mendapati


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/