Wanita perlu bersenam pada waktu pagi dan lelaki pada waktu malam, kajian mencadangkan

Mengapa wanita perlu bersenam pada waktu pagi – dan lelaki pada waktu malam: Wanita boleh membakar lemak lebih baik pada waktu awal manakala lelaki mendapat manfaat daripada bersenam pada waktu malam, kajian mencadangkan

  • Satu kajian kecil mendapati lelaki boleh mendapat lebih banyak faedah bersenam pada waktu petang
  • Senaman pagi dan petang memberi manfaat ‘ketara’ kepada wanita
  • Ia mendapati bahawa sesi pagi adalah lebih baik untuk wanita yang ingin membakar sebarang lemak

Bersenam mungkin lebih baik untuk wanita pada waktu pagi jika mereka ingin membakar lemak, manakala lelaki mendapat lebih banyak manfaat daripada bersenam pada waktu malam.

Sesi kecergasan pada waktu pagi adalah lebih baik untuk wanita yang ingin mengurangkan lemak dan mengurangkan inci pada perut mereka, satu kajian kecil mencadangkan.

Mereka juga melihat pengurangan tekanan darah yang lebih besar daripada bersenam pada awal hari.

Tetapi tekanan darah lelaki, tahap kolesterol ‘buruk’ dan keupayaan mereka untuk membakar lemak semuanya nampaknya mendapat lebih banyak manfaat daripada senaman petang.

Lelaki juga mungkin berasa kurang letih bersenam sebelum makan malam, berbanding sebelum sarapan pagi.

Hasilnya datang daripada kajian terhadap 27 wanita dan 20 lelaki yang bersenam empat kali seminggu. Kira-kira separuh berbuat demikian antara 6 pagi dan 8 pagi, manakala selebihnya melakukannya antara 6.30 petang dan 8.30 malam.

Kajian kecil itu mencadangkan wanita yang ingin mengurangkan lemak akan mendapat manfaat paling banyak dengan bersenam pada waktu pagi (foto fail)

Dr Paul Arciero, yang mengetuai kajian dari Kolej Skidmore di New York, berkata: ‘Walaupun senaman pagi dan petang memberikan manfaat kesihatan dan prestasi yang signifikan untuk wanita, mereka yang ingin membuang lemak perut dan menurunkan tekanan darah mereka harus mempertimbangkan waktu pagi.’

Kajian itu, melibatkan orang yang agak cergas berumur 25 hingga 55 tahun, mendapati wanita yang bersenam pada waktu pagi kehilangan purata 10 peratus lemak di sekitar bahagian tengah mereka. Itu berbanding hanya 3 peratus lemak perut yang hilang pada wanita yang bersenam pada waktu petang.

Walaupun wanita tidak menurunkan berat badan secara keseluruhan, mereka kehilangan lemak perut, yang boleh membaluti organ dalaman badan dan tidak baik untuk kesihatan.

Wanita yang bersenam pagi menyaksikan pengurangan tekanan darah yang lebih besar daripada mereka yang bersenam kemudian. Ini dianggap disebabkan oleh pengurangan kekejangan saluran darah mereka, tetapi mungkin didorong oleh orang yang bersenam pagi yang mempunyai tekanan darah yang sedikit lebih tinggi untuk bermula.

Penghiburan untuk burung hantu malam, yang mengkaji menunjukkan kesukaran untuk bersenam sebelum bekerja, ialah wanita yang bersenam kemudian mempunyai kekuatan dan kuasa bahagian atas badan yang lebih baik apabila diminta untuk mengangkat berat. Lelaki menunjukkan tiada perbezaan dalam prestasi fizikal berdasarkan sama ada mereka bersenam awal atau lewat pada hari itu.

Walau bagaimanapun, mereka kurang letih apabila mereka bersenam pada waktu malam, mempunyai tekanan darah yang lebih rendah, dan muncul daripada analisis nafas yang dihembus untuk membakar lebih banyak lemak. Walaupun lelaki yang bersenam pada waktu malam tidak didapati mempunyai kurang lemak badan, penulis kajian mencadangkan ini boleh berlaku dalam tempoh yang lebih lama.

Tekanan darah lelaki, tahap ¿bad¿ kolesterol dan keupayaan mereka untuk membakar lemak semuanya nampaknya mendapat lebih banyak manfaat daripada senaman petang, kajian itu mencadangkan (foto fail)

Tekanan darah lelaki, tahap kolesterol ‘buruk’ dan keupayaan mereka untuk membakar lemak semuanya nampaknya mendapat lebih banyak manfaat daripada senaman petang, kajian itu mencadangkan (foto fail)

Semua lelaki dan wanita yang dikaji diminta melakukan empat sesi senaman seminggu selama 12 minggu. Ini termasuk satu sesi latihan rintangan, sesi regangan seperti yoga atau pilates dan sesi latihan pecut, yang bermaksud melakukan senaman seperti berenang atau berlari di atas treadmill selama 35 minit. Kebanyakan sesi berlangsung sejam, walaupun latihan aerobik yang lebih lama seperti berbasikal atau mendayung dimasukkan untuk menguji ketahanan.

Orang-orang dalam kajian itu semuanya diberi diet tetap selama 12 minggu supaya penggunaan makanan tidak akan mempengaruhi hasilnya.

Sememangnya diketahui bahawa senaman mempengaruhi jantina secara berbeza, terutamanya dalam hal lemak.

Hormon wanita dan irama sirkadian yang berbeza juga boleh memainkan peranan.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Psychology, mendapati senaman secara amnya memberi manfaat kepada semua mereka yang mengambil bahagian dalam penyelidikan, tanpa mengira bila mereka melakukannya.

Para penyelidik mencadangkan penemuan mereka menunjukkan wanita perlu bersenam pada waktu pagi untuk mengurangkan lemak tetapi pada waktu petang jika mereka ingin meningkatkan kekuatan otot.

Iklan

We would like to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Wanita perlu bersenam pada waktu pagi dan lelaki pada waktu malam, kajian mencadangkan


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/