Wanita yang menggunakan antibiotik selama sekurang-kurangnya dua bulan semasa 50-an mengalami peningkatan risiko Alzheimer

Wanita yang menggunakan antibiotik sekurang-kurangnya dua bulan semasa 50-an mengalami peningkatan risiko menghidap Alzheimer, kajian mendapati

  • Menggunakan antibiotik pada usia 50 tahun ke atas boleh meningkatkan risiko wanita menghidap Alzheimer, satu kajian baru mendapati
  • Wanita yang mengambil dadah mempunyai otak yang secara purata tiga hingga empat tahun lebih tua daripada rakan sebaya mereka
  • Terdapat juga kesan kemerosotan yang ketara, kerana wanita yang telah mengambil dadah lebih jauh ke belakang mendapat markah yang lebih teruk daripada ujian kognitif
  • Pakar percaya ini adalah disebabkan bagaimana mikrobiom usus, dan bakteria di dalamnya, dipengaruhi oleh ubat-ubatan
  • Jika anda atau seseorang yang anda kenali mengalami kemerosotan kognitif, Alzheimer atau keadaan yang serupa selepas mengambil antibiotik hubungi kami di Mansur.Shaheen@mailonline.com

Menggunakan antibiotik untuk jangka masa yang lama boleh membahayakan otak wanita pertengahan umur, malah meningkatkan risiko mereka untuk menghidap Alzheimer menurut kajian baharu.

Penyelidik dari Universiti Harvard, di Cambridge, Massachusetts, dan Universiti Rush, di Chicago, Illinois, mendapati bahawa wanita yang mengambil antibiotik sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut semasa 50-an secara konsisten mendapat markah lebih teruk pada ujian kognitif.

Pemarkahan termasuk ukuran kelajuan pemprosesan, fungsi otak, perhatian dan kapasiti ingatan.

Para penyelidik menulis bahawa penggunaan antibiotik wanita berumur sekitar tiga hingga empat tahun berbanding rakan sebaya mereka, malah meningkatkan risiko mereka untuk membangunkan keadaan kognitif yang memusnahkan.

Wanita berumur 50-an yang menggunakan antibiotik selama sekurang-kurangnya dua bulan berisiko lebih tinggi untuk menghidap Alzheimer dan juga mendapat lebih teruk pada ujian kognitif (foto fail)

Penyelidik, yang menerbitkan penemuan mereka minggu lepas di PLOSmengumpulkan data daripada lebih 14,000 wanita yang mengambil bahagian dalam Kajian Kesihatan Jururawat dwitahunan II.

Sebagai sebahagian daripada kajian, wanita akan melaporkan jika mereka telah menggunakan ubat dalam tempoh dua tahun yang lalu, dan jika mereka mengalami sebarang isu berkaitan kesihatan – bersama dengan soalan lain.

Pada tahun 2009, apabila ramai peserta telah mencapai usia 50-an, soalan mengenai antibiotik telah dimasukkan dalam tinjauan.

Pada 2016, tujuh tahun kemudian, wanita itu diberi peperiksaan kognitif untuk menentukan pelbagai faktor kognitif.

Wanita yang melaporkan sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut penggunaan antibiotik secara universal menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada rakan sebaya mereka.

Terdapat juga tanda kemerosotan kognitif yang jelas dari masa ke masa, kerana wanita yang berada lebih jauh daripada penggunaan antibiotik pertengahan umur mereka diuji dengan lebih teruk.

Mekanisme yang tepat menyebabkan antibiotik mempunyai kesan yang menakutkan pada otak tidak dapat dipastikan, tetapi pakar mempunyai satu firasat yang berpotensi.

Penyelidik menunjuk ke paksi usus-otak untuk penurunan kognitif yang dialami oleh wanita.

Usus seseorang mempunyai lebih banyak kawalan ke atas badan dan otak mereka daripada yang mereka percayai, malah kajian terdahulu mendapati bahawa mikrobiom usus boleh menentukan keperibadian seseorang.

Kajian lepas juga mendapati bahawa kesihatan usus terikat dengan keadaan kognitif seperti Alzheimer dan lain-lain pada manusia dan haiwan.

Pakar telah lama mengetahui bahawa antibiotik boleh menjejaskan proses kognitif kerana mikrobiom usus badan mempunyai kawalan yang besar ke atas proses di seluruh badan, dan bakteria dalam mikrobiom dicederakan oleh ubat-ubatan

Pakar telah lama mengetahui bahawa antibiotik boleh menjejaskan proses kognitif kerana mikrobiom usus badan mempunyai kawalan yang besar ke atas proses di seluruh badan, dan bakteria dalam mikrobiom dicederakan oleh ubat-ubatan

Mikrobiom usus dipengaruhi oleh antibiotik, yang boleh membunuh dan mengubah populasi perut badan.

Setakat Hippocrates pada 400 SM, manusia telah mengetahui bahawa terdapat beberapa kaitan antara proses badan dalaman dan paparan luaran personaliti dan fungsi kognitif yang lain.

Pada tahun 2016, penyelidik di Universiti Johns Hopkins mendapati bahawa rawatan antibiotik boleh mengubah mikrobiom usus seseorang, dan akibatnya membahayakan orang yang mengalami gangguan psikiatri.

‘Lebih banyak penyelidikan diperlukan, tetapi kajian kami mencadangkan bahawa jika kita boleh mencegah jangkitan dan meminimumkan rawatan antibiotik pada orang yang mempunyai penyakit mental, maka kita mungkin dapat mencegah kejadian episod manik,’ Dr Robert Yolken, seorang penyelidik di Baltimore, Maryland , sekolah, menulis.

Mengapa mikrobiom mempunyai begitu banyak kawalan ke atas badan masih belum ditentukan, tetapi ia telah disiasat oleh pakar selama beberapa dekad.

Iklan

We want to give thanks to the author of this post for this incredible material

Wanita yang menggunakan antibiotik selama sekurang-kurangnya dua bulan semasa 50-an mengalami peningkatan risiko Alzheimer


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/