WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis memanggilnya ‘diskriminatif’

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Monkeypox akan mendapat nama baharu, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia, selepas sekumpulan penyelidik menyokong “tatanama tanpa diskriminasi dan tidak menstigmatisasi.”

Wabak antarabangsa baru-baru ini penyakit virus yang jarang berlaku tetapi berpotensi serius, yang telah menjadi endemik sejarah di tengah dan Afrika Barat, tidak mempunyai kaitan dengan kawasan tersebut, dan memanggilnya monkeypox secara tidak adil mengaitkan penularan dengan benua itu, menurut 29 ahli biologi dan lain-lain. saintis yang menulis catatan 10 Jun di forum dalam talian Virologi. Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus mengesahkan pada a taklimat Selasa bahawa agensi itu akan mengumumkan “nama baharu secepat mungkin.”

“Dalam konteks wabak global semasa, rujukan berterusan kepada, dan tatanama virus ini sebagai Afrika bukan sahaja tidak tepat tetapi juga mendiskriminasi dan menstigmatisasi,” tulis para penyelidik, menunjuk kepada penggunaan media gambar pesakit Afrika dari wabak sebelumnya. untuk menggambarkan lesi cacar yang biasanya dikaitkan dengan penyakit ini.

Apakah monkeypox, virus yang jarang ditemui kini disahkan di AS dan Eropah?

Tahun ini, lebih 1,600 kes cacar monyet telah disahkan, dan hampir 1,500 lagi disyaki, menurut data yang dihantar 39 negara kepada WHO. Kebanyakan negara tersebut – 32 – tidak pernah melaporkan jangkitan sebelum ini, menimbulkan kebimbangan di kalangan komuniti kesihatan global bahawa virus itu tidak berkelakuan seperti biasa pada masa lalu.

Minggu lalu, Rumah Putih berkata bahawa terdapat sekurang-kurangnya 45 kes yang dikenal pasti di 15 negeri dan Daerah Columbia setakat ini, dan jumlah itu dijangka mengatasi wabak 2003, yang akan menjadikannya yang terbesar yang pernah dihadapi oleh Amerika Syarikat.

Cacar monyet diketahui merebak melalui sentuhan manusia dengan haiwan seperti tikus atau primata, tetapi virus itu telah merebak lebih jauh tahun ini melalui penularan dari manusia ke manusia berbanding yang dilaporkan sebelum ini.

Sebilangan pesakit AS adalah lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, mengetuai pegawai untuk memberi amaran tentang pautan yang disyaki kepada hubungan sedemikian. Risiko kepada orang ramai kekal rendah, kata pihak berkuasa.

Dilema monkeypox: Bagaimana untuk memberi amaran kepada lelaki gay tentang risiko tanpa menimbulkan kebencian

Para saintis mencadangkan nama hMPXV, yang bermula dengan “h” untuk menandakan versi manusia virus itu.

Kumpulan itu juga mencadangkan untuk mengklasifikasikan keturunan cacar monyet mengikut huruf dan nombor berdasarkan apabila wabak ditemui dan bukannya lokasi, yang menstigma sesetengah negara atau wilayah kerana mencari dan melaporkan virus yang mungkin berasal dari tempat lain.

Di Eropah, di mana virus itu telah bertapak, kes telah dilaporkan di Britain, Jerman dan Portugal.

Jangkitan biasanya berlangsung dua hingga empat minggu, bermula dengan selesema gejala dan nodus limfa bengkak. Benjolan berisi cecair – atau “cacar” – kemudian timbul pada kulit. Kes cacar monyet baru-baru ini sering melibatkan ruam alat kelamin yang boleh dikelirukan untuk sifilis atau herpes, kata pegawai.

Terdapat 72 kematian yang dilaporkan pada tahun ini, semuanya di negara-negara yang sebelum ini mengalami serangan cacar monyet. Agensi kesihatan PBB sedang meneliti laporan berita dari Brazil mengenai kematian berkaitan cacar monyet, kata Tedros.

Agensi itu juga mengesyorkan agar tidak divaksinasi secara besar-besaran untuk virus itu, yang boleh dirawat dengan ubat antivirus dan vaksin yang disimpan sekiranya berlaku wabak cacar, disebabkan data klinikal yang terhad dan bekalan global yang tidak mencukupi. WHO sedang membangunkan rancangan untuk menjadikan vaksin dan rawatan lebih mudah diakses.

“Wabak global cacar monyet jelas luar biasa dan membimbangkan,” kata Tedros.

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable web content

WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis memanggilnya ‘diskriminatif’


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/