WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis mengadu label ‘menjijikkan’

Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan menamakan semula virus monkeypox yang semakin merebak selepas sekumpulan saintis mendakwa nama itu boleh “mencemarkan”.

“WHO juga bekerjasama dengan rakan kongsi dan pakar dari seluruh dunia untuk menukar nama virus monkeypox,” Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus diumumkan pada taklimat akhbar Selasa.

“Kami akan membuat pengumuman mengenai nama baharu itu secepat mungkin.”

Menggugurkan label monkeypox berikutan surat daripada sekumpulan 30 saintis antarabangsa yang menulis minggu lepas “keperluan mendesak” untuk menukar nama itu.

“Memandangkan komunikasi yang semakin pantas dan perhatian terhadap wabak MPXV manusia antarabangsa, adalah penting untuk mempertimbangkan tatanama dan klasifikasi kelas MPXV yang sesuai, tidak mendiskriminasi dan tidak menstigma,” sebahagian daripada surat tersebut menyatakan.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkongsi organisasi itu bekerjasama dengan negara lain dalam pertukaran nama.
EPA/ Salvatore Di Nolfi

Klad virus ditakrifkan sebagai kumpulan organisma lain dengan struktur genetik yang sama.

“Dalam konteks wabak global semasa, rujukan berterusan kepada, dan tatanama virus ini sebagai Afrika bukan sahaja tidak tepat tetapi juga mendiskriminasi dan menstigmatisasi. Manifestasi yang paling jelas adalah penggunaan foto pesakit Afrika untuk menggambarkan lesi cacar dalam media arus perdana di utara global. Baru-baru ini, Persatuan Akhbar Asing, Afrika mengeluarkan kenyataan menggesa media global untuk berhenti menggunakan imej orang Afrika untuk menonjolkan wabak di Eropah.

Para saintis mencadangkan “pengkelasan novel MPXV yang tidak mendiskriminasi dan tidak menstigma serta sejajar dengan amalan terbaik dalam menamakan penyakit berjangkit dengan cara yang meminimumkan kesan negatif yang tidak perlu kepada negara, wilayah geografi, ekonomi dan rakyat serta yang mempertimbangkan evolusi dan penyebaran virus.”

Cacar monyet
Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan membuat pengumuman tentang kemungkinan nama untuk cacar monyet.
Pusat Kawalan Penyakit

Jurucakap WHO berkata dalam sebuah e-mel kepada Bloomberg News bahawa penamaan penyakit “perlu dilakukan dengan tujuan untuk meminimumkan kesan negatif dan mengelak daripada menyebabkan kesalahan kepada mana-mana kumpulan budaya, sosial, kebangsaan, serantau, profesional atau etnik.”

WHO akan berunding dengan pakar dalam orthopoxvirus, termasuk monkeypox, untuk nama yang lebih sesuai, kata jurucakap itu, menurut Bloomberg.

Terdapat 71 kes di 18 negeri, menurut Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan. New York dan California mempunyai paling banyak kes dengan 15 setiap satu.

Tedros, semasa taklimat akhbar, menyebut wabak virus itu “jelas luar biasa dan membimbangkan.” WHO sedang mengadakan satu jawatankuasa kecemasan untuk menentukan sama ada virus itu harus dianggap sebagai kecemasan kesihatan awam peringkat tertinggi yang membimbangkan antarabangsa.

Terdapat 1,600 kes yang disahkan dan 1,500 lagi yang disyaki di seluruh dunia setakat tahun ini yang ditemui di 39 negara. Virus itu telah membunuh 72 orang di seluruh dunia.

Gejala penyakit ini termasuk penyakit seperti selesema dan ruam dan penyakit itu merebak melalui hubungan rapat.

We would love to give thanks to the author of this short article for this remarkable material

WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis mengadu label ‘menjijikkan’


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/