WHO akan menamakan semula virus monkeypox untuk mengelakkan diskriminasi

The Pertubuhan Kesihatan Dunia telah berkata ia akan menamakan semula monkeypox untuk mengelakkan diskriminasi dan stigmatisasi kerana virus itu terus merebak di kalangan orang ramai dalam wabak global yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ketua pengarah WHO, berkata organisasi itu “bekerjasama dengan rakan kongsi dan pakar dari seluruh dunia untuk menukar nama virus monkeypox, kladnya dan penyakit yang ditimbulkannya”.

Langkah itu datang selepas saintis meminta pertukaran “mendesak” kepada nama itu yang mereka sifatkan sebagai “tidak tepat”, “diskriminatif” dan “menghina” dalam laporan yang dikeluarkan minggu lalu. Pengumuman mengenai nama baharu itu akan dibuat “secepat mungkin”, kata Tedros.

Kebimbangan yang sama dibangkitkan semasa kemuncak wabak koronavirus apabila varian Covid baharu dinamakan sempena negara atau wilayah tempat mereka mula-mula dikesan, yang membawa kepada larangan perjalanan dan sekatan lain. Sebagai tindak balas, WHO membawa sistem penamaan yang merujuk kepada varian baharu sebagai huruf abjad Yunani.

Dalam laporan itu, saintis menimbulkan kebimbangan bahawa “persepsi yang lazim” dalam media dan kesusasteraan saintifik ialah virus monkeypox adalah endemik pada manusia di beberapa negara Afrika, manakala virus itu banyak ditemui pada haiwan, yang secara sejarah mencetuskan wabak sekali-sekala apabila mereka menjangkiti orang.

Para saintis memberi amaran tentang “naratif yang semakin meningkat dalam media dan di kalangan ramai saintis yang cuba mengaitkan wabak global sekarang dengan Afrika atau Afrika barat, atau Nigeria”. Manakala UK Kesihatan Agensi Keselamatan mula-mula membangkitkan penggera selepas penghidap cacar monyet tiba di London dari Nigeria pada 4 Mei, virus itu telah merebak sejak sekian lama, kebanyakannya dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

WHO pada masa ini merujuk kepada dua jenis cacar monyet, iaitu klad “Afrika barat” dan “lembangan Congo (Afrika Tengah)”. Wabak tahun ini didorong oleh jenis yang pertama, yang secara ketara kurang berbahaya daripada yang kedua.

“Dalam konteks wabak global semasa, rujukan berterusan kepada, dan tatanama virus ini sebagai Afrika bukan sahaja tidak tepat tetapi juga mendiskriminasi dan menstigmatisasi,” tulis para pakar. Mereka terus mengkritik penggunaan gambar pesakit Afrika dengan lesi cacar dalam liputan wabak di utara global.

Dalam laporan itu, saintis menggunakan nama “hMPXV” untuk virus monyetpox manusia sebagai pemegang tempat untuk membezakan virus yang mendorong wabak antarabangsa semasa pada manusia daripada virus yang paling biasa ditemui pada haiwan.

Pada hari Rabu, pengarah Eropah WHO, Dr Hans Kluge, berkata magnitud wabak itu “menimbulkan risiko sebenar”, memberitahu taklimat media: “Semakin lama virus itu beredar, semakin meluas jangkauannya dan semakin kuat pijakan penyakit itu. akan mendapat di negara bukan endemik. Dia menyeru “kerajaan, rakan kongsi kesihatan dan masyarakat sivil” untuk “bertindak dengan segera” untuk “mengawal wabak ini”.

Pada taklimat yang sama, Steve Taylor, ahli lembaga di European Pride, berkata acara LGBTQ+ tidak boleh ditutup memandangkan wabak itu, sebaliknya digunakan untuk menyebarkan mesej kesihatan awam tentang monkeypox. Beliau berkata kira-kira 750 acara Pride akan berlangsung di Eropah pada musim panas ini.

“Kami telah bekerjasama dengan WHO sejak beberapa minggu kebelakangan ini untuk membangunkan mesej kami dan kami akan menggalakkan organisasi Pride di seluruh Eropah menggunakan acara mereka untuk meningkatkan kesedaran tentang fakta tentang cacar monyet supaya orang ramai dapat melindungi diri mereka sendiri,” katanya. “Malangnya, tetapi secara keseluruhannya boleh diramalkan, sebahagian daripada mereka yang menentang Pride dan yang menentang kesaksamaan dan hak asasi manusia telah pun cuba menggunakan cacar monyet sebagai alasan untuk menggesa Pride diharamkan.

“Kami gembira dengan panduan WHO yang jelas bahawa Pride dan acara-acara besar tidak boleh terjejas dan, sebenarnya, peluang untuk berkongsi mesej kesihatan awam yang penting,” tambahnya.

UKHSA mengumumkan 52 lagi kes cacar monyet di England pada hari Rabu, satu lagi di Scotland dan satu lagi kes di Wales, menjadikan jumlah keseluruhan UK kepada 524 setakat 14 Jun. Lebih daripada 1,800 kes cacar monyet kini telah disahkan di berpuluh-puluh negara di luar Afrika dalam wabak terbaru.

UKHSA menggesa orang ramai untuk menghubungi klinik kesihatan seksual jika mereka mengalami ruam dengan lepuh dan mereka telah melakukan hubungan rapat, termasuk hubungan seksual, dengan seseorang yang pernah atau mungkin pernah menghidap cacar monyet dalam tempoh tiga minggu yang lalu, atau pernah ke barat atau Afrika tengah dalam tempoh tiga minggu yang lalu.

WHO akan mengadakan mesyuarat tergempar pakar mengenai cacar monyet minggu depan untuk menasihati sama ada wabak semasa merupakan kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa, bermakna ia memerlukan tindak balas yang diselaraskan.

We want to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

WHO akan menamakan semula virus monkeypox untuk mengelakkan diskriminasi


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/