WHO berkata cacar monyet bukanlah kecemasan kesihatan awam antarabangsa, tetapi ia harus terus dipantau

WHO mengadakan mesyuarat jawatankuasa kecemasan pada hari Khamis untuk membincangkan tahap keterukan wabak monyet cacar. Keputusan mesyuarat diumumkan pada hari Sabtu.

“Secara keseluruhannya, dalam laporan itu, mereka (jawatankuasa kecemasan) menasihatkan saya bahawa pada masa ini acara itu bukan merupakan Kecemasan Kesihatan Awam bagi Keprihatinan Antarabangsa, yang merupakan tahap amaran tertinggi yang boleh dikeluarkan oleh WHO tetapi mengiktiraf bahawa mesyuarat jawatankuasa itu. sendiri mencerminkan kebimbangan yang semakin meningkat tentang penyebaran cacar monyet antarabangsa,” kata Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam kenyataan yang dikeluarkan Sabtu.

Tedros pada hari Khamis menggesa pengawasan yang diperhebat untuk cacar monyet, sambil memberi amaran bahawa “sementara lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki paling terjejas dalam wabak baru ini, terdapat juga risiko penyakit teruk bagi orang yang lemah imun, wanita hamil dan kanak-kanak jika mereka dijangkiti.”

Pekerja penjagaan kesihatan juga berisiko jika mereka tidak memakai peralatan pelindung diri yang sesuai, kata Tedros dalam ucapan pembukaannya pada mesyuarat itu.

Minggu lalu, Tedros berkata “virus itu berkelakuan luar biasa daripada cara ia berkelakuan pada masa lalu” dan apabila lebih banyak negara terjejas, tindak balas yang diselaraskan diperlukan.

Kenyataan hari Sabtu mengakui “ancaman kesihatan yang berkembang” yang akan diikuti oleh WHO dengan sangat teliti.

Apakah kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa?

WHO mentakrifkan kecemasan kesihatan awam kebimbangan antarabangsa, atau PHEIC, sebagai “peristiwa luar biasa” yang membentuk “risiko kesihatan awam kepada Negara lain melalui penyebaran penyakit antarabangsa” dan “berpotensi memerlukan tindak balas antarabangsa yang diselaraskan.”

Definisi ini berasal daripada Peraturan Kesihatan Antarabangsa, yang diwujudkan pada tahun 2005 dan mewakili perjanjian undang-undang yang melibatkan 196 negara dengan tujuan membantu masyarakat antarabangsa mencegah dan bertindak balas terhadap risiko kesihatan awam yang berpotensi merebak ke seluruh dunia.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menerangkan peraturan itu sebagai “perjanjian yang mengikat secara sah dari 196 negara untuk membina keupayaan untuk mengesan dan melaporkan potensi kecemasan kesihatan awam di seluruh dunia. IHR memerlukan semua negara mempunyai keupayaan untuk mengesan, menilai, melaporkan dan bertindak balas terhadap peristiwa kesihatan awam.”

Terdapat dua kecemasan yang berterusan: polio, yang bermula pada 2014, dan Covid-19, bermula pada 2020.

Empat PHEIC lain telah diisytiharkan sejak peraturan itu dilaksanakan: influenza H1N1 dari 2009 hingga 2010, Ebola dari 2014 hingga 2016 dan dari 2019 hingga 2020, dan virus Zika pada 2016.

Terdapat lebih 3,200 kes cacar monyet yang disahkan dan satu kematian dilaporkan kepada WHO di 48 negara antara 1 Januari 2022 dan 15 Jun 2022, kata Tedros dalam ucapan pembukaan.

Kematian berlaku di Nigeria, menurut kemas kini situasi.

Tedros menekankan kepentingan negara berkongsi maklumat dengan WHO.

“Dalam wabak lain, kita kadang-kadang melihat akibat negara tidak telus, tidak berkongsi maklumat,” katanya. “Kami memerlukan pencarian kes, pengesanan kenalan, penyiasatan makmal, penjujukan genom, dan pelaksanaan langkah pencegahan dan kawalan jangkitan; Kami memerlukan maklumat tentang pelbagai jenis virus monkeypox; Kami memerlukan definisi kes yang jelas untuk membantu mengenal pasti dan melaporkan jangkitan; Dan kami memerlukan semua negara untuk terus berwaspada dan mengukuhkan kapasiti mereka untuk mencegah penularan seterusnya wabak monyet. Kemungkinan banyak negara akan terlepas peluang untuk mengenal pasti kes, termasuk kes dalam komuniti tanpa sebarang perjalanan baru-baru ini.”

Cacar monyet adalah penyakit yang jarang berlaku dan merupakan sepupu yang kurang teruk daripada virus cacar yang kini telah dihapuskan.

Ia endemik di bahagian barat dan tengah Afrika dan biasanya dijangkiti daripada tikus atau mamalia kecil. Ia tidak mudah merebak dari seseorang ke orang lain.

Walau bagaimanapun, virus monkeypox boleh merebak melalui sentuhan dengan cecair badan, kudis monyet atau barangan seperti pakaian dan peralatan tempat tidur yang tercemar dengan virus. Ia juga boleh merebak dari orang ke orang melalui titisan pernafasan, biasanya dalam keadaan dekat, menurut CDC.

Keith Allen dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

WHO berkata cacar monyet bukanlah kecemasan kesihatan awam antarabangsa, tetapi ia harus terus dipantau


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/