WHO dan CDC mengisytiharkan campak sebagai ancaman global yang akan berlaku, Covid harus dipersalahkan

Laporan gabungan daripada dua badan kesihatan awam utama telah mengisytiharkan campak sebagai “ancaman penting” kepada komuniti global.

Dikeluarkan pada hari Khamis, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bimbang bahawa rekod penurunan kadar vaksin campak dan wabak besar yang berterusan bermakna virus pernafasan adalah “ancaman segera di setiap wilayah dunia”.

Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata adalah “sangat kritikal” bahawa program imunisasi dibeli semula di landasan untuk mengelakkan apa yang dikatakannya sebagai “penyakit yang boleh dicegah”.

Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata vaksinasi adalah faktor paling penting dalam meminimumkan ancaman campak.
Pacific Press/LightRocket melalui Ge

“Paradoks wabak ini ialah walaupun vaksin terhadap Covid-19 dibangunkan dalam masa yang singkat dan digunakan dalam kempen vaksinasi terbesar dalam sejarah, program imunisasi rutin terganggu teruk, dan berjuta-juta kanak-kanak terlepas vaksin menyelamatkan nyawa terhadap penyakit maut seperti campak. ,” kata Dr Ghebreyesus.

Menurut WHO, India, Somalia dan Yaman adalah tiga negara dengan wabak campak terbesar.

Walaupun campak dianggap sebagai salah satu virus yang paling menular, vaksin yang mengandungi campak, beguk dan rubella yang diberikan semasa kanak-kanak dianggap sebagai pertahanan terbaik untuk mengurangkan wabak masa depan.

Di Australia, pukulan percuma untuk kanak-kanak antara 12 hingga 18 bulan. Orang di bawah umur 20 tahun, pelarian dan peserta kemanusiaan juga mungkin layak mendapat vaksin kejar.

CDC menyatakan bahawa sembilan daripada 10 orang yang tidak diberi vaksin terhadap penyakit ini akan dijangkiti apabila pendedahan berlaku.

Seorang kanak-kanak diberi vaksin berikutan wabak campak di India, pada 23 November 2022.
Seorang kanak-kanak diberi vaksin berikutan wabak campak di India, pada 23 November 2022.
AFP melalui Getty Images

Virus ini disebarkan melalui titisan air yang dikeluarkan dalam bersin dan batuk orang yang dijangkiti. Gejala biasa termasuk demam, simptom selsema, konjunktivitis dan ruam merah dan bertompok yang mula-mula muncul di sekitar muka dan garis rambut sebelum merebak ke tempat lain di seluruh badan.

Ruam ciri biasanya muncul tiga hingga empat hari selepas gejala awal berkembang.

Minggu lalu, pengunjung yang melalui lapangan terbang Melbourne diminta memantau simptom sehingga Sabtu, 3 Disember.

Tiga kes yang disahkan direkodkan dalam sebuah keluarga yang melancong ke Melbourne dari Singapuramenjadikan jumlah kes yang disahkan pada 2022 kepada lima.

Para penumpang menaiki pesawat Qantas penerbangan QF36/ Emirates EK5036 di Singapura pada Isnin dan mendarat di Lapangan Terbang Melbourne Tullamarine pada hari Selasa kira-kira jam 6:10 pagi. Mereka dilaporkan berada di dalam lapangan terbang sehingga 8:40 pagi.

Timbalan ketua pegawai kesihatan Victoria, Deborah Friedman menggesa orang yang mengalami simptom untuk mendapatkan rawatan perubatan, dan memakai topeng dan menghubungi ke hadapan untuk memastikan mereka boleh diasingkan daripada orang lain.

Satu botol vaksin campak/rubella.
Satu botol vaksin campak/rubella.
AFP melalui Getty Images

Beliau berkata kanak-kanak kecil dan orang dewasa dengan sistem imun yang lemah adalah yang paling berisiko mendapat penyakit serius.

“Campak adalah penyakit virus yang sangat berjangkit yang merebak dengan cepat dengan hubungan rapat, terutamanya pada mereka yang tidak diberi vaksin sepenuhnya,” kata Cik Friedman.

Ini berlaku apabila NSW melaporkan kes pertama campak dalam dua tahun pada September tahun ini. Seseorang dalam lingkungan 50-an dijangkiti selepas melakukan perjalanan ke Asia dan mengalami gejala selepas kembali ke Sydney.

We would love to thank the author of this post for this awesome material

WHO dan CDC mengisytiharkan campak sebagai ancaman global yang akan berlaku, Covid harus dipersalahkan


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/