WHO mempertimbangkan untuk mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan global apabila kes Eropah meningkat

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

LONDON – Pertubuhan Kesihatan Sedunia sedang menimbang sama ada untuk mengisytiharkan monkeypox sebagai kecemasan antarabangsa — keputusan yang boleh dibuat seawal hari Jumaat. Satu pengisytiharan boleh meningkatkan tindak balas global apabila kes meningkat pesat di Britain walaupun usaha untuk membendungnya. Britain, di mana hampir 800 kes virus telah direkodkan pada bulan lalu, mempunyai jumlah jangkitan tertinggi yang dilaporkan di luar Afrika Tengah dan Barat – dan trend kes di sini membimbangkan pakar di seluruh Eropah, pusat wabakyang menimbang pendekatan terbaik di tengah-tengah pandemik coronavirus selama bertahun-tahun.

Kes cacar monyet meningkat hampir 40 peratus di Britain dalam tempoh kurang lima hari, menurut data yang dikongsi oleh Agensi Keselamatan Kesihatan UK. Mulai 16 Jun, 574 kes telah direkodkan, dan pada 20 Jun, jumlahnya telah bangkit kepada 793.

Selepas Britain, Sepanyol, Jerman dan Portugal mempunyai kes yang paling banyak direkodkan. Dan ini adalah ancaman yang semakin meningkat di luar Eropah: Lebih daripada 3,200 kes telah berlaku telah disahkan merentasi 48 negara dalam tempoh enam minggu lalu, menurut WHO, yang menerbitkan data mengenai cacar monyet dalam selang waktu mingguan. Sehingga 15 Jun, satu kematian telah dilaporkan.

Jawatankuasa Kecemasan Peraturan Kesihatan Antarabangsa WHO bermesyuarat pada Khamis untuk membincangkan sama ada wabak monkeypox harus dilabelkan sebagai “Kecemasan Kesihatan Awam Kebimbangan Antarabangsa,” yang akan menggerakkan pembiayaan baharu dan mendorong kerajaan bertindak. Novel coronavirus, yang menyebabkan covid-19, telah dilabelkan sebagai PHEIC berikutan mesyuarat serupa pada Januari 2020.

Tindak balas monkeypox AS mencerminkan kesilapan awal coronavirus, kata pakar

Setakat ini, respons di kebanyakan negara Eropah adalah untuk menumpukan pada jangkauan kepada komuniti berisiko, pengesanan kenalan dan pengasingan untuk kes cacar monyet yang diketahui. Itu mungkin berubah jika WHO, yang pertama membunyikan penggera mengenai jangkitan monkeypox di negara di mana virus itu tidak endemik pada bulan Mei, meningkatkan tahap ancaman wabak itu.

“Jawatankuasa kecemasan dan kemudiannya [WHO] pengumuman ketua pengarah akan meningkatkan tahap politik ini,” David Heymann, seorang profesor epidemiologi penyakit berjangkit di London School of Hygiene and Tropical Medicine yang dihadiri mesyuarat itu sebagai penasihat, memberitahu The Washington Post.

AS akan memperluaskan ujian monkeypox di makmal komersial apabila wabak itu berkembang

Cacar monyet merebak melalui hubungan rapat dan setakat ini menjejaskan terutamanya lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Ia bermula dengan simptom seperti selesema sebelum ketulan atau lesi berisi cecair muncul pada kulit, yang boleh meninggalkan parut kekal. Pegawai kesihatan mengatakan bahawa wabak terbaru sering membawa ruam kemaluan, dan walaupun kebanyakan kes adalah ringan dan pesakit pulih dalam masa tiga minggu, virus itu boleh membawa maut dan lebih berisiko kepada orang hamil atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Untuk membendung wabak itu, pemahaman yang lebih luas tentang asal-usulnya bersama-sama dengan pemvaksinan kumpulan berisiko dan pengesanan kenalan adalah penting, kata pakar, walaupun mereka mendapati sesetengah pesakit mungkin tidak mahu mendedahkan maklumat tentang siapa mereka pernah bermesra – yang boleh merumitkan tindak balas kesihatan awam.

“Salah satu kesukaran yang dihadapi oleh orang ramai dengan melaksanakan kawalan sebenarnya ialah mendapatkan senarai penuh hubungan seksual orang,” kata Paul Hunter, seorang profesor perubatan di Universiti East Anglia. “Ia betul-betul isu yang kita hadapi semasa kita berhadapan dengan HIV/AIDS pada awalnya [1990s].”

Dan, seperti pada hari-hari awal wabak koronavirus, tidak jelas sama ada kes di beberapa negara tidak dapat dikesan. Sesetengah pakar membuat spekulasi bahawa Britain mungkin mempunyai jumlah yang lebih tinggi kerana rangkaian pengawasan kesihatan awamnya yang luas membolehkannya mengenal pasti lebih banyak jangkitan.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus diakui pada permulaan mesyuarat Khamis bahawa cacar monyet berkemungkinan lebih meluas daripada angka rasmi yang ditunjukkan. “Transmisi dari orang ke orang sedang berlangsung dan mungkin dipandang remeh,” katanya kepada ahli jawatankuasa kecemasan.

United Kingdom telah secara proaktif menjejaki orang yang mempunyai kes cacar monyet yang diketahui dan dalam beberapa kes, mengedarkan vaksin cacar, yang diketahui dapat melindungi daripada jangkitan cacar monyet, kepada kenalan rapat dan kumpulan berisiko mereka. Secara teori, pendekatan ini – yang digambarkan oleh Hunter sebagai “vaksinasi cincin” – “sepatutnya berkesan,” katanya.

Tetapi apabila jangkitan telah meningkat dan pihak berkuasa telah bergelut untuk “menjejaki kenalan kes cukup awal untuk memberi kesan,” Hunter berkata dia telah menjadi “kurang yakin.”

“Melainkan kita berpaling tidak lama lagi mengenai perkara ini, saya fikir kita mungkin perlu mula memikirkan perkara seterusnya,” tambahnya.

Biden: AS meneroka vaksin monkeypox; ‘semua orang’ harus prihatin

Pegawai kesihatan Britain berkata pada hari Selasa bahawa beberapa lelaki gay dan biseksual, yang dianggap berisiko tinggi terdedah, akan ditawarkan vaksin untuk membantu membendung wabak monyetpox. Agensi Keselamatan Kesihatan UK menegaskan bahawa walaupun virus itu lebih merupakan ancaman “dalam rangkaian seksual lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki,” sesiapa sahaja boleh dijangkiti penyakit itu melalui hubungan rapat dengan individu yang dijangkiti.

Para saintis sedang mengkaji wabak ini dan akan mengetahui lebih lanjut apabila virus itu dijujukan. “Kami mula memahami betapa meluasnya [monkeypox] betul-betul,” kata Heymann. “Kami tahu ia meluas dalam populasi tertentu, dan kami perlu tahu sama ada ia merebak dalam populasi lain juga.”

Apakah monkeypox, virus yang jarang ditemui kini disahkan di AS dan Eropah?

Dua tahun selepas dia merawat pesakit koronavirus pertama di Jerman, Clemens Wendtner merawat pesakit monyet pertama di Jerman pada bulan Mei. Lelaki itu, yang belum dikenal pasti, adalah seorang pekerja seks dari Brazil, kata Wendtner, ketua doktor penyakit berjangkit di klinik Schwabing Munich.

Segelintir lagi pesakit cacar monyet telah dirawat di wadnya dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kata Wendtner. Ada yang melaporkan lesi rektum yang “sangat menyakitkan”, yang mana ubat penahan sakit intravena diberikan untuk membantu dengan ketidakselesaan. Wendtner dan rakan-rakannya telah merekodkan penemuan mereka dengan teliti di tengah-tengah wabak ini, mendokumentasikan penemuan DNA virus monkeypox mereka baru-baru ini dalam kedua-dua air mani dan darah.

Kebanyakan pesakit dibenarkan keluar selepas sehari atau lebih dan dinasihatkan untuk mengasingkan diri selama 21 hari di rumah — selaras dengan undang-undang penyakit berjangkit Jerman. Majoriti kes telah dilaporkan di Berlin, salah satu tempat hangat parti di Eropah, yang ditetapkan untuk menganjurkan acara Pride bulan depan.

“Musim panas adalah musim pesta,” dia memberi amaran sambil menambah bahawa lebih banyak kes dalam minggu akan datang berkemungkinan dan wabak semasa mungkin belum memuncak.

Walaupun lelaki lebih berisiko, Wendtner memberi amaran bahawa pekerja seks wanita juga boleh berada dalam bahaya. “Faktor risiko adalah corak seks tanpa perlindungan,” jelasnya.

WHO akan menamakan semula monkeypox selepas saintis memanggilnya ‘diskriminatif’

Di luar Eropah, negara lain juga bergelut dengan kes baharu.

Kes pertama cacar monyet di Amerika Syarikat dikesan pada 17 Mei. Dalam tempoh lima minggu yang lalu, lebih daripada 100 kes telah ditambah, menurut kepada data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. California, New York dan Illinois disenaraikan sebagai negeri yang mempunyai tahap jangkitan tertinggi.

Beberapa pakar di Amerika Syarikat sedang memanggil di Rumah Putih untuk melaksanakan ujian menyeluruh bagi mengelak kegagalan wabak koronavirus.

Singapura mengesahkan kes cacar monyet pada seorang lelaki Britain pada Selasa, yang pertama di Asia Tenggara. Korea Selatan pada hari Rabu juga mengesahkan kes pertama cacar monyet. Pesakit itu adalah warga Korea Selatan yang memasuki negara itu dari Jerman, kata pegawai kesihatan. Pada hari Khamis, Afrika Selatan juga mengumumkan kes pertama cacar monyet, Reuters dilaporkan. Lelaki berusia 30 tahun itu tidak mempunyai sejarah perjalanan, kata pakar kesihatan, bermakna penyakitnya tidak akan dijangkiti di luar Afrika Selatan.

Penting untuk diingat, kata pakar, bahawa ini bukan penyakit baru. Cacar monyet telah tersebar di Afrika selama beberapa dekad – menyebabkan beberapa orang menunjukkan standard dwi dalam tindak balas terhadap wabak di Eropah.

“Ini adalah penyakit yang telah diabaikan,” kata Heymann. Selepas cacar telah dihapuskan pada tahun 1980, dunia menghentikan pemberian vaksin cacar sebagai perkara rutin. Cacar monyet, yang kurang berjangkit daripada cacar, terus merebak di Afrika Barat dan Tengah, tetapi wabak di sana tidak disiasat secara menyeluruh kerana kekurangan sumber, tambahnya.

Apabila panik monkeypox merebak, doktor di Afrika melihat standard berganda

Tedros WHO berkata pada Khamis bahawa hampir 1,500 kes disyaki cacar monyet, dan kira-kira 70 kematian, telah dilaporkan di Afrika tengah tahun ini. “Walaupun epidemiologi dan klad virus dalam kes ini mungkin berbeza, ia adalah situasi yang tidak boleh diabaikan,” dia memberi amaran.

We want to say thanks to the author of this write-up for this remarkable content

WHO mempertimbangkan untuk mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan global apabila kes Eropah meningkat


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/