WHO menamakan semula virus monkeypox selepas saintis menyuarakan kebimbangan bahawa ia ‘mendiskriminasi dan mencemarkan’

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan menamakan semula virus monkeypoxyang telah menjangkiti lebih 1,600 orang di 39 negara tahun ini, selepas sekumpulan saintis menyuarakan kebimbangan bahawa nama itu boleh menimbulkan stigma.

“WHO juga bekerjasama dengan rakan kongsi dan pakar dari seluruh dunia untuk menukar nama virus monkeypox, kladnya dan penyakit yang ditimbulkannya,” kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus pada taklimat akhbar pada Selasa. “Kami akan membuat pengumuman mengenai nama baharu itu secepat mungkin.”

Pengumuman itu dibuat selepas sekumpulan lebih daripada 30 orang saintis antarabangsa menggesa komuniti kesihatan menukar nama virus itu minggu lalu.

“Persepsi yang lazim dalam media antarabangsa dan kesusasteraan saintifik adalah bahawa MPXV adalah endemik di kalangan orang di beberapa negara Afrika. Walau bagaimanapun, adalah diketahui bahawa hampir semua wabak MPXV di Afrika sebelum wabak 2022, adalah hasil limpahan daripada haiwan. kepada manusia dan jarang sekali terdapat laporan penularan yang berterusan dari manusia ke manusia,” the saintis menulis pada 10 Jun.

“Dalam konteks wabak global semasa, rujukan berterusan dan tatanama virus ini sebagai Afrika bukan sahaja tidak tepat tetapi juga mendiskriminasi dan menstigmatisasi.”

Dalam grafik edaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ini, simptom virus monkeypox ditunjukkan pada tangan pesakit.
(Imej CDC/Getty)

The WHO menyenaraikan dua klad cacar monyet yang diketahui di laman webnya, “satu dikenal pasti di Afrika Barat (WA) dan satu di rantau Congo Basin (CB).”

Kumpulan saintis menulis bahawa menggunakan tatanama ini adalah “berlawanan dengan amalan terbaik untuk mengelakkan lokasi geografi dalam tatanama penyakit dan kumpulan penyakit.”

SIAPA: MONKEYPOX MENJADI ‘DIBUAT’ DI NEGARA BUKAN EENDEMIK ADALAH RISIKO ‘SEBENAR’

Menurut CDC, saintis pertama kali menemui cacar monyet semasa dua wabak penyakit seperti cacar pada monyet di kemudahan penyelidikan di Denmark pada tahun 1958. Kes manusia pertama ditemui di Republik Demokratik Congo pada tahun 1970.

Dalam foto yang disediakan oleh Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII di Madrid ini, pada Khamis 26 Mei 2022, imej mikroskop elektronik menunjukkan virus monkeypox.

Dalam foto yang disediakan oleh Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII di Madrid ini, pada Khamis 26 Mei 2022, imej mikroskop elektronik menunjukkan virus monkeypox.
(Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII, melalui AP)

Wabak semasa terbesar ialah di United Kingdomdi mana pegawai kesihatan telah mengesan 470 kes.

Penularan virus dari manusia ke manusia berlaku terutamanya melalui sentuhan langsung dengan orang yang dijangkiti atau permukaan yang tercemar.

HAWAII MELAPORKAN KES KETIGA KEMUNGKINAN CACAR MONYET

Ghebreyesus juga berkata bahawa WHO akan mengadakan mesyuarat tergempar minggu depan untuk menentukan sama ada penyebaran cacar monyet harus dianggap sebagai kecemasan kesihatan awam di seluruh dunia.

Seorang pekerja penjagaan kesihatan menyediakan picagari di klinik vaksinasi cacar monyet yang dikendalikan oleh pihak berkuasa kesihatan awam CIUSSS di Montreal, Quebec, Kanada, 6 Jun 2022.

Seorang pekerja penjagaan kesihatan menyediakan picagari di klinik vaksinasi cacar monyet yang dikendalikan oleh pihak berkuasa kesihatan awam CIUSSS di Montreal, Quebec, Kanada, 6 Jun 2022.
(REUTERS/Christinne Muschi)

“Wabak monyetpox adalah luar biasa dan membimbangkan,” kata Ghebreyesus pada hari Selasa. “Atas sebab itu, saya telah memutuskan untuk memanggil jawatankuasa kecemasan di bawah peraturan kesihatan antarabangsa minggu depan untuk menilai sama ada wabak ini mewakili kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

CDC telah melaporkan 65 kes cacar monyet di AS, termasuk 15 di California dan 11 di New York.

Cacar monyet mempunyai simptom yang serupa dengan cacar, tetapi lebih ringan. Individu yang dijangkiti biasanya mengalami simptom seperti selesema diikuti dengan ruam yang bertukar menjadi lesi.

WHO telah menghadapi masalah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menghadapi tuduhan bahawa ia gagal memastikan China telus ketika wabak COVID melanda dari Wuhan ke dunia, dan kemudian tuduhan bahawa ia melangkau huruf Yunani Xi apabila menamakan varian virus untuk dielakkan menyinggung perasaan pemimpin komunis China, Presiden Xi Jinping.

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

WHO menamakan semula virus monkeypox selepas saintis menyuarakan kebimbangan bahawa ia ‘mendiskriminasi dan mencemarkan’


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/