WHO menemui potensi hubungan antara vaksin COVID-19 dan masalah pendengaran

PHOENIX — Pertubuhan Kesihatan Sedunia kini sedang menyiasat kehilangan pendengaran dan telinga berdengung sebagai potensi kesan sampingan yang jarang berlaku daripada vaksin COVID-19.

Surat Berita Farmaseutikal WHO baru-baru ini menerbitkan data melihat jumlah jangkaan berbanding laporan sebenar daripada orang yang mengalami gejala berkaitan pendengaran selepas menerima suntikan COVID-19. Penyelidik membandingkan ratusan cerita daripada orang di 10 negara yang menerima sama ada vaksin Pfizer, Moderna atau AstraZeneca.

WHO menyimpulkan kehilangan pendengaran dan tinnitus (telinga berdengung) berikutan suntikan COVID-19 adalah isyarat awal, yang bermaksud terdapat kemungkinan hubungan sebab akibat antara masalah pendengaran dan vaksin. Organisasi itu mengesyorkan kajian lanjut dan memberi amaran kepada profesional penjagaan kesihatan di seluruh dunia.

Selama sembilan bulan, Penyiasat ABC15 Melissa Blasius telah menyiasat cerita daripada penerima vaksin AS yang mengatakan mereka mengalami tinnitus dalam beberapa hari selepas mendapat imunisasi.

BERKAITAN: Kebimbangan yang Tidak Didengar: Beribu-ribu menyalahkan vaksin COVID-19 kerana masalah pendengaran

“Saya sedar tentang beribu-ribu orang seperti saya, di seluruh dunia, yang telah bergelut untuk meminta doktor mereka bekerja dengan mereka, untuk mencuba dan menyediakan rawatan, atau mengkaji mereka,” kata penghidap tinnitus Robert Edmonds. Edmonds, yang tinggal di New Mexico, mendapatkan pakar perubatan di Phoenix dalam usaha untuk lebih memahami tinnitus dan isu kesihatan lain. Dia berkata dia menyedari gejala pertama selepas imunisasinya pada awal 2021.

Dr. Greg Poland, pakar vaksin Mayo Clinic, berkata dia juga mengalami tinnitus selepas suntikan COVID-19. Dia memanggil laporan WHO sebagai “langkah pertama.”

Penyelidikan WHO mendapati lebih ramai wanita daripada lelaki melaporkan perubahan pendengaran dengan permulaan median adalah satu hari. Penyelidik berkata orang yang melaporkan kesan sampingan yang berpotensi ini cenderung kepada golongan muda yang sihat. Umur median ialah 49 untuk kehilangan pendengaran dan 48 untuk tinnitus.

Ramai yang mengalami pemulihan yang cepat, walaupun ada yang mendapati kelegaan dengan rawatan steroid, menurut WHO.

“Jika kita mahu mempunyai keyakinan terhadap vaksin, kita harus telus dan semua yang kita lakukan,” kata Poland. “Jika terdapat kebimbangan mengenai isu-isu ini, maka perkara terbaik untuk dilakukan ialah memahami mereka dan hubungan mereka.” Walaupun soalan yang tidak dijawab tentang deringan telinganya yang berterusan, Poland masih mengesyorkan supaya orang ramai diberi vaksin.

Kerja WHO adalah “tertunggak” tetapi “membantu,” menurut Dr. Shaowen Bao, seorang penyelidik Universiti Arizona yang juga sedang mengkaji potensi hubungan antara vaksin COVID-19 dan tinnitus. Dia menjalankan tinjauan dengan ratusan penerima vaksin pada musim gugur lalu. Pasukannya sedang menganalisis maklumat dan mengharapkan untuk menerbitkan hasilnya dalam jurnal saintifik.

“Sebaik sahaja kami mengakuinya,” kata Bao, “kita boleh mula memikirkan mekanisme dan cara yang mungkin untuk merawat dan mencegah serta merawat gangguan.”

WHO menggalakkan lebih banyak kajian, tetapi perdebatan kekal.

Sistem Pelaporan Kejadian Buruk Vaksin Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan mengandungi hampir 15,000 laporan tentang tinnitus baharu atau semakin teruk daripada penerima vaksin COVID-19 di Amerika Syarikat.

BERKAITAN: Terangkan peristiwa atau gejala kesihatan anda selepas tangkapan COVID-19 ke Sistem Pelaporan Kejadian Buruk Vaksin CDC

Dalam satu kenyataan kepada ABC15 Selasa, CDC berkata tinnitus adalah keadaan biasa dengan “banyak sebab dan faktor risiko.”

“Beratus-ratus juta orang telah menerima vaksinasi mRNA COVID-19 di bawah pemantauan paling intensif dalam sejarah AS,” kata CDC. “Pada masa ini, data daripada pemantauan keselamatan tidak mencukupi untuk membuat kesimpulan bahawa wujud hubungan sebab akibat antara vaksinasi dan tinnitus.”

Pada bulan Disember, Johnson dan Johnson menambah tinnitus kepada senarai kemungkinan kesan sampingan vaksin COVID-19. Pfizer dan Moderna tidak memasukkan sebarang isu berkaitan pendengaran pada senarai kemungkinan kesan sampingan mereka.

“Rasanya hampir seperti masyarakat antarabangsa lebih bersedia untuk mempertimbangkan kemungkinan ini daripada AS,” kata Edmonds. Dia tertanya-tanya sama ada pendengarannya akan kembali normal, tetapi dia mahu orang lain yang mengalami tinnitus selepas mendapat vaksin belajar daripada pengalamannya dan mempunyai harapan.

“Sama ada kaitan atau tidak. Saya mahu mereka dapat pergi ke doktor mereka, dan dapat mengetahui untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.”

Walaupun terdapat kemungkinan kesan sampingan, pegawai kesihatan masih mengesyorkan mendapatkan vaksin. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan, rujuk pembekal perubatan anda.

Jika anda percaya anda mengalami kecederaan serius akibat pemberian vaksin COVID-19, Program Pampasan Kecederaan Countermeasures (CICP) mungkin memberi faedah.

Adakah anda mengalami tinnitus atau masalah pendengaran lain selepas mendapat vaksin COVID-19? Hubungi Penyiasat Melissa Blasius di Melissa.Blasius@abc15.com.

We wish to thank the author of this short article for this remarkable web content

WHO menemui potensi hubungan antara vaksin COVID-19 dan masalah pendengaran


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/