WHO untuk menimbang sama ada monkeypox adalah kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa

“Saya rasa kini jelas bahawa terdapat situasi luar biasa, bermakna virus itu berkelakuan luar biasa daripada cara ia berkelakuan pada masa lalu,” kata Tedros. “Tetapi bukan itu sahaja, ia juga menjejaskan lebih banyak negara, dan kami percaya bahawa ia juga memerlukan tindak balas yang diselaraskan kerana penyebaran geografi.”

WHO mentakrifkan kecemasan kesihatan awam kebimbangan antarabangsa, atau PHEIC, sebagai “peristiwa luar biasa yang ditentukan untuk membentuk risiko kesihatan awam kepada Negara lain melalui penyebaran penyakit antarabangsa dan berpotensi memerlukan tindak balas antarabangsa yang diselaraskan.”

Organisasi itu mengatakan bahawa definisi itu membayangkan bahawa situasi adalah “serius, tiba-tiba, luar biasa atau tidak dijangka; membawa implikasi untuk kesihatan awam di luar sempadan negara negara yang terjejas; mungkin memerlukan tindakan antarabangsa segera.”

Takrifan ini berasal daripada Peraturan Kesihatan Antarabangsa, yang diwujudkan pada tahun 2005 dan mewakili perjanjian undang-undang yang melibatkan 196 negara dengan tujuan membantu masyarakat antarabangsa mencegah dan bertindak balas terhadap risiko kesihatan awam yang berpotensi merebak ke seluruh dunia.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menerangkan peraturan itu sebagai “perjanjian yang mengikat secara sah dari 196 negara untuk membina keupayaan untuk mengesan dan melaporkan potensi kecemasan kesihatan awam di seluruh dunia. IHR memerlukan semua negara mempunyai keupayaan untuk mengesan, menilai, melaporkan dan bertindak balas terhadap peristiwa kesihatan awam.”

Dua PHEIC sedang berjalan: polio, yang bermula pada 2014, dan Covid-19, bermula pada 2020.

Empat lagi telah diisytiharkan sejak peraturan itu dilaksanakan: influenza H1N1 dari 2009 hingga 2010, Ebola dari 2014 hingga 2016 dan dari 2019 hingga 2020, dan virus Zika pada 2016.

WHO mempertimbangkan pertukaran nama untuk virus

“WHO juga bekerjasama dengan rakan kongsi dan pakar dari seluruh dunia untuk menukar nama virus monkeypox, kladnya dan penyakit yang ditimbulkannya,” kata Tedros. “Kami akan membuat pengumuman mengenai nama baharu itu secepat mungkin.”

Tedros berkata terdapat lebih 1,600 disahkan dan hampir 1,500 kes disyaki cacar monyet dilaporkan kepada WHO tahun ini dari 39 negara, tujuh daripadanya adalah tempat di mana cacar monyet dikesan selama bertahun-tahun. 32 lagi adalah negara yang baru terjejas.

Tujuh puluh dua kematian telah dilaporkan tahun ini dari negara yang pernah terjejas sebelum ini, dan walaupun tiada satu pun dilaporkan dari negara yang baru terjejas, WHO sedang berusaha untuk mengesahkan laporan dari Brazil tentang kematian berkaitan cacar monyet.

Mengikut CDCsehingga 13 Jun, terdapat 65 kes cacar monyet yang disahkan atau berkemungkinan di Amerika Syarikat.
Detik ah-ha apabila doktor menyedari pesakit AS pertama dalam wabak global menghidap cacar monyet: 'Ia pada mulanya tidak ada pada skrin radar kami'

Matlamat WHO adalah untuk menyokong negara dalam membendung penularan dan menghentikan wabak dengan alat kesihatan awam, kata Tedros, sambil menambah bahawa adalah penting untuk meningkatkan kesedaran tentang risiko dan tindakan untuk mengurangkan penularan dalam kumpulan yang paling berisiko.

Walaupun WHO tidak mengesyorkan vaksinasi besar-besaran terhadap cacar monyet, ia diterbitkan bimbingan sementara Selasa mengenai penggunaan vaksin cacar untuk cacar monyet, katanya.

“Walaupun vaksin cacar dijangka memberikan sedikit perlindungan terhadap cacar monyet, terdapat data klinikal yang terhad dan bekalan yang terhad,” kata Tedros. “Sebarang keputusan mengenai sama ada untuk menggunakan vaksin harus dibuat bersama oleh individu yang mungkin berisiko dan penyedia penjagaan kesihatan mereka berdasarkan penilaian risiko dan faedah berdasarkan kes demi kes.”

Beliau juga menyatakan bahawa adalah penting bahawa vaksin tersedia secara saksama di mana-mana sahaja ia diperlukan, dan beliau berkata WHO sedang bekerjasama dengan negara anggota dan rakan kongsi untuk membangunkan mekanisme bagi akses adil kepada vaksin dan rawatan.

We would like to thank the writer of this post for this awesome content

WHO untuk menimbang sama ada monkeypox adalah kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/