1.1 quintillion operasi sesaat: AS mempunyai superkomputer terpantas di dunia

Besarkan / Jurutera sistem Matt Ezell, peneraju sistem untuk superkomputer Frontier di Makmal Kebangsaan Oak Ridge.

AS telah merampas semula kedudukan teratas dalam ranking superkomputer dunia dengan sistem Exascale Frontier di Makmal Kebangsaan Oak Ridge (ORNL) di Tennessee.

Skor sistem Frontier 1.102 exaflop/s menjadikannya “superkomputer paling berkuasa yang pernah wujud” dan “mesin exascale benar pertama,” kata projek Top 500 pada hari Isnin dalam pengumuman daripada kedudukan terkininya. Exaflop/s (atau exaflops) adalah singkatan untuk 1 kuintilon operasi titik terapung sesaat.

Frontier adalah lebih daripada dua kali lebih pantas daripada sistem Jepun yang menduduki tempat kedua dalam ranking, yang berdasarkan penanda aras LINPACK yang langkah-langkah “prestasi sistem khusus untuk menyelesaikan sistem padat persamaan linear.”

“Berdasarkan seni bina HPE Cray EX235a terkini dan dilengkapi dengan pemproses AMD EPYC 64C 2GHz, sistem ini mempunyai 8,730,112 jumlah teras, penarafan kecekapan kuasa 52.23 gigaflops/watt, dan bergantung pada gigabit Ethernet untuk pemindahan data,” kata kumpulan 500 Teratas. . Frontier “sedang disepadukan dan diuji di ORNL di Tennessee, Amerika Syarikat, di mana ia akan dikendalikan oleh Jabatan Tenaga,” kata kumpulan itu.

Walaupun China mungkin juga telah memecahkan halangan exaflop, sistem AS adalah yang pertama menunjukkan kelajuan dalam ujian rasmi Top 500.

Frontier juga mendahului kedudukan kecekapan

Frontier juga merupakan superkomputer kedua paling cekap dalam yang baharu Kedudukan 500 hijau. Tempat teratas dalam Green 500 telah diambil oleh versi sistem Frontier yang lebih kecil di Oak Ridge, satu dengan 120,832 teras dan bukannya 8.7 juta dalam sistem exascale.

Mengambil tempat kedua dalam Top 500 dengan skor 442 petaflop/s adalah superkomputer teratas sebelumnya, sistem Fugaku di Pusat Sains Pengiraan RIKEN di Kobe, Jepun. Walaupun sistem Fugaku mempunyai puncak teori melebihi 1 exaflop/s, Frontier adalah satu-satunya sistem yang telah menunjukkannya dalam ujian Top 500, kata pengumuman Top 500. ORNL berkata bahawa puncak teori Frontier ialah 2 exaflop/s.

Fugaku berada di tempat pertama bermula dengan Kedudukan Jun 2020 dan kekal di atas pada November 2020, Jun 2021 dan November 2021. Kali terakhir AS memegang tempat pertama dalam kedudukan dua kali setahun dalam November 2019 apabila sistem Sidang Kemuncak yang dibina oleh IBM Oak Ridge mencatatkan markah 148.6 petaflop/s.

Projek exascale DOE

JAS pada 2018 diumumkan projek bernilai $1.8 bilion untuk membangunkan sekurang-kurangnya dua superkomputer exascale untuk menyokong pelbagai penyelidikan saintifik.

“Kerja untuk menghantar, memasang dan menguji Frontier bermula semasa pandemik COVID-19, kerana penutupan di seluruh dunia menjejaskan rantaian bekalan antarabangsa,” ORNL berkata minggu ini. “Lebih 100 ahli pasukan awam-swasta bekerja sepanjang masa, daripada mendapatkan berjuta-juta komponen kepada memastikan penghantaran bahagian sistem pada tarikh akhir sehinggalah dengan teliti memasang dan menguji 74 kabinet superkomputer HPE Cray EX, yang termasuk lebih daripada 9,400 nod berkuasa AMD dan 90 batu kabel rangkaian.”

Penyelidik akan “mendapat akses kepada sistem Frontier yang beroperasi sepenuhnya pada akhir tahun ini,” kata pengarah makmal bersekutu ORNL Jeff Nichols, sambil menambah bahawa ia akan tersedia untuk “saintis dan jurutera dari seluruh dunia.”

“Pengguna hadapan akan memodelkan keseluruhan jangka hayat reaktor nuklear, mendedahkan genetik penyakit, dan membina perkembangan terkini dalam sains dan teknologi untuk menyepadukan lagi kecerdasan buatan dengan analisis data dan pemodelan dan simulasi,” ORNL juga berkata.

Liputan HPCwire daripada senarai 500 Teratas memberikan penerangan lanjut tentang komposisi Frontier:

Frontier terdiri daripada 74 kabinet, setiap satu mempunyai berat 8,000 paun. 9,408 nod HPE Cray EX tersebar di seluruh kabinet ini, dengan setiap nod dikuasakan oleh CPU AMD “Trento” 7A53 Epyc dan empat kali ganda GPU AMD Instinct MI250X (menjumlahkan 37,632 GPU di seluruh sistem). Sistem ini mempunyai 9.2 petabait memori, berpecah sama rata antara HBM dan DDR4, dan ia menggunakan rangkaian HPE Slingshot-11. Ia disokong oleh 37 petabait storan setempat-nod di atas 716 petabait storan seluruh pusat. Sistem ini adalah 100 peratus disejukkan cecair menggunakan air suam (85° F), dan dari segi ruang, sistem Frontier terakhir menduduki 372 meter persegi.

HP Enterprise dibeli syarikat superkomputer Cray pada 2019.

China dilaporkan mempunyai superkomputer exascale

Disana ada petunjuk yang China ada dua superkomputer exascale. Tetapi pengendali “sistem tersebut belum menyerahkan keputusan ujian untuk penilaian” dalam ranking 500 Teratas, mungkin disebabkan “ketegangan antara Amerika Syarikat dan China,” The New York Times menulis.

Secara rasmi, sistem kedudukan teratas China adalah yang keenam terpantas dalam 500 Teratas. Sistem itu, yang dikenali sebagai Sunway TaihuLight, menduduki tempat No. 1 empat kali berturut-turut dalam 2016 dan 2017 tetapi tidak mengemas kini skornya sejak itu. Satu lagi sistem Cina dipanggil Tianhe-2A memegang tempat teratas dari 2013 hingga 2015 dan kini kesembilan.

“Terdapat khabar angin China mempunyai sesuatu” dengan kuasa yang besar, tetapi “tiada apa-apa yang rasmi,” Jack Dongarra, seorang saintis komputer yang mereka bentuk Linpack, memberitahu The New York Times. Dongarra ialah seorang profesor di Universiti Tennessee dan memegang jawatan di ORNL.

We would like to give thanks to the author of this post for this outstanding content

1.1 quintillion operasi sesaat: AS mempunyai superkomputer terpantas di dunia


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/