1,000 pekerja makanan di lapangan terbang San Francisco mogok | Perniagaan CNNPerniagaan CNN

Pekerja yang menyediakan makanan dan minuman kepada pengembara di Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco mogok, mencari apa yang mereka katakan sebagai kenaikan gaji pertama mereka dalam tempoh empat tahun.

1,000 penyerang adalah ahli Unite Here Local 2, kesatuan Bay Area dengan 15,000 ahli. Pekerja lapangan terbang bekerja di bawah perjanjian buruh bersama berbilang majikan yang meliputi 30 majikan berbeza yang tersebar di antara 84 lokasi berbeza di lapangan terbang.

“Penumpang harus membawa makanan mereka sendiri dan mengambil kopi sebelum tiba di SFO,” kata Anand Singh, presiden kesatuan itu, yang berkata kesatuan itu telah berunding selama sembilan bulan.

“Hampir semua kedai makanan dan minuman SFO ditutup. Pekerja bosan dengan pekerjaan yang tidak mencukupi untuk hidup, dan kami bersedia untuk mogok selama mana yang diperlukan untuk memenangi gaji yang lebih baik dan penjagaan kesihatan yang berpatutan.”

Pasukan perunding untuk restoran tidak segera membalas permintaan untuk komen Selasa. Pihak pengurusan lapangan terbang, yang bukan pihak dalam rundingan, mengeluarkan kenyataan memohon maaf kepada penumpang atas sebarang kesulitan.

Sesi terbaharu adalah minggu lepas dan tawaran pengurusan tidak hampir memenuhi permintaan kesatuan, Singh memberitahu CNN Business. Beliau tidak akan mendedahkan berapa peratus kenaikan yang dicari oleh kesatuan itu, tetapi berkata bahawa tidak seperti sesetengah pihak mogok baru-baru ini dan ceramah buruh yang memberi tumpuan kepada keadaan kerja, yang ini pertama sekali mengenai gaji.

“Ini benar-benar pada penghujung hari mengenai ekonomi,” katanya. “Pekerjaan di lapangan terbang dahulu adalah pekerjaan yang hebat. Mereka mempunyai pakej faedah yang anda tidak dapat mencari banyak tempat lain. Tetapi ahli terpaksa mengambil pekerjaan kedua di lapangan terbang untuk menambah pendapatan mereka.”

Majoriti pekerjanya memperoleh $17.05 sejam, menurut kesatuan itu, hanya sen di atas gaji minimum San Francisco $16.99 sejam. Kini terdapat gaji minimum yang lebih tinggi sebanyak $19.15 sejam untuk pekerjaan di hartanah milik bandar, termasuk lapangan terbang, tetapi pekerja kesatuan ini masih di bawah kontrak 2018.

Upah semasa tidak memberikan gaji yang boleh didiami di San Francisco Bay Area, kata kesatuan itu, dan gaji adalah jauh melebihi paras minimum $15 sejam yang berkuat kuasa apabila kontrak terakhir dirundingkan pada 2018. Kontrak itu termasuk kesihatan yang dibayar penuh penjagaan dan pelan pencen tradisional.

“Saya mogok kerana saya mahu berhenti kerja kedua dan mempunyai lebih banyak masa bersama keluarga saya,” kata Kristine Mauricio, seorang barista di kedua-dua Peet’s Coffee dan Black Point Cafe. “Saya perlu bekerja dua kerja untuk menyara anak saya, dan ini bermakna saya hampir tidak dapat bersamanya kerana saya sentiasa bekerja. Gaji saya untuk satu jam bekerja adalah kurang daripada harga hanya satu hidangan. Itu 100% tidak adil.”

Mogok semakin meningkat di seluruh AS dan dalam pelbagai industri setakat tahun ini. Pangkalan data yang disimpan oleh Sekolah Perhubungan Perindustrian dan Buruh Universiti Cornell menunjukkan 283 mogok tahun ini, meningkat 82% daripada 155 pada tempoh yang sama 2021.

Pekerja telah dikuatkan oleh pasaran buruh yang kukuh, dengan kira-kira dua kali lebih ramai peluang pekerjaan kerana terdapat pencari kerja yang menganggur, yang menyukarkan majikan untuk mengambil pekerja gantian untuk menggantikan mogok.

Hanya 1.2% pekerja di restoran dan bar adalah ahli kesatuan mengikut data Jabatan Buruh untuk 2021, berbanding 6.1% pekerja di perniagaan secara keseluruhan.

Upah dalam sektor ini lazimnya rendah, dengan data Jabatan Buruh menunjukkan bahawa gaji mingguan median di seluruh negara ialah $607 untuk pekerja bukan pekerja dan $725 untuk peratusan kecil pekerja yang diwakili oleh kesatuan sekerja.

Sektor perkhidmatan makanan mempunyai kadar pusing ganti yang sangat tinggi di kalangan pekerja yang tidak berpuas hati, dengan dua kali ganda kadar pekerja berhenti berbanding perniagaan secara keseluruhan, yang telah membantu menyalurkan usaha kesatuan di syarikat lain. Usaha kesatuan telah memenangi undian di lebih 200 kedai Starbucks di seluruh negara, dan bulan lepas pekerja di Chipotle di Lansing, Michigan mengundi untuk menyertai Teamsters.

We would like to thank the author of this post for this awesome content

1,000 pekerja makanan di lapangan terbang San Francisco mogok | Perniagaan CNN


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/