17 negeri menimbang menerima pakai mandat kereta elektrik California

MINNEAPOLIS — Tujuh belas negeri dengan piawaian pelepasan kenderaan terikat dengan peraturan yang ditetapkan di California menghadapi keputusan berat sama ada untuk mematuhi peraturan baharu yang paling ketat di negara itu yang memerlukan semua kereta, pikap dan SUV baharu menjadi elektrik atau dikuasakan hidrogen menjelang 2035.

Di bawah Akta Udara Bersih, negeri mesti mematuhi piawaian pelepasan kenderaan standard kerajaan persekutuan melainkan mereka sekurang-kurangnya sebahagiannya memilih untuk mengikuti keperluan California yang lebih ketat.

Antaranya, Washington, Massachusetts, New York, Oregon dan Vermont dijangka menerima pakai larangan California ke atas kenderaan baru yang menggunakan bahan api petrol. Colorado dan Pennsylvania adalah antara negeri yang mungkin tidak. Alasan undang-undang agak keruh di Minnesota, di mana peraturan “Kereta Bersih” negeri telah menjadi medan ranjau politik dan subjek pergaduhan undang-undang. Sementara itu, Republikan memberontak di Virginia.

Persatuan Peniaga Kereta Minnesota mengatakan bacaan undang-undang negeri dan persekutuan ialah peraturan baharu California bermula secara automatik di negeri itu, dan ia membuat kes itu di mahkamah kerana ia cuba menyekatnya.

“Teknologi sedemikian rupa sehingga kenderaan tidak berfungsi dengan baik dalam cuaca sejuk,” kata Scott Lambert, presiden kumpulan perdagangan itu. “Kami tidak semua tinggal di selatan California.”

Pegawai Agensi Kawalan Pencemaran Minnesota berkata negeri itu perlu melancarkan proses pembuatan peraturan yang sama sekali baru untuk menerima pakai perubahan California. Dan dalam pemfailan mahkamah dan perbicaraan perundangan, mereka telah mengatakan bahawa mereka tidak merancang untuk berbuat demikian sekarang.

“Kami bukan California. Minnesota mempunyai rancangannya sendiri,” kata Gabenor Tim Walz dalam satu kenyataan. Dia memanggil program Minnesota sebagai “cara pintar untuk meningkatkan, bukannya mengurangkan, pilihan untuk pengguna. Keutamaan kami adalah untuk mengurangkan kos dan meningkatkan pilihan supaya warga Minnesota boleh memandu apa sahaja kenderaan yang sesuai dengan mereka.”

Pengawal selia Oregon mengambil ulasan awam sehingga 7 September sama ada untuk menerima pakai piawaian baharu California. Pengawal selia Colorado, yang menerima pakai peraturan lama California, tidak akan mengikuti peraturan baharu California, kata pentadbiran Gabenor Demokrat Jared Polis.

“Walaupun gabenor berkongsi matlamat untuk bergerak pantas ke arah kenderaan elektrik, beliau ragu-ragu tentang memerlukan 100% kereta yang dijual menjadi elektrik pada tarikh tertentu kerana teknologi berubah dengan pantas,” kata Pejabat Tenaga Colorado dalam satu kenyataan.

Pengawal selia di Pennsylvania, yang hanya menggunakan sebahagian piawaian lama California, berkata mereka tidak akan mengikut peraturan baharunya secara automatik. Di bawah Gabenor Demokrat Tom Wolf, Pennsylvania memulakan proses kawal selia tahun lepas untuk mematuhi sepenuhnya peraturan California, tetapi meninggalkannya.

Virginia telah berada di jalan untuk menerima pakai peraturan California di bawah undang-undang yang diluluskan tahun lalu apabila Demokrat mengawal sepenuhnya kerajaan Virginia. Tetapi Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan dan GOP Gabenor Glenn Youngkin berkata mereka akan mendesak untuk menyahpautkan negeri mereka.

Pengedar kereta Minnesota cuba membuat peraturan semasa negeri mereka – dan kemungkinan mereka boleh mengetatkan untuk memasukkan sekatan baharu California – isu untuk pilihan raya musim gugur. Kawalan ke atas Badan Perundangan dan pejabat gabenor tersedia untuk direbut, dan peniaga berharap dapat memujuk Badan Perundangan 2023 untuk membatalkan peraturan melainkan mereka menang di mahkamah terlebih dahulu, kata Lambert.

MPCA, dengan sokongan Walz, menerima pakai piawaian sedia ada California melalui penggubalan peraturan pentadbiran tahun lepas di tengah-tengah pergaduhan sengit dengan penggubal undang-undang Republikan yang kecewa kerana Badan Perundangan telah dipotong daripada keputusan itu. Penggubal undang-undang malah cuba menahan pembiayaan daripada agensi alam sekitar Minnesota tetapi tidak berjaya. Seorang yang terkorban ialah Laura Bishop, yang meletak jawatan sebagai pesuruhjaya MPCA selepas menjadi jelas bahawa dia kekurangan undi dalam Senat yang dikawal GOP untuk memenangi pengesahan.

Walz dan pentadbirannya telah merangka peraturan Kereta Bersih Minnesota sebagai cara yang agak tidak menyakitkan untuk meningkatkan ketersediaan kenderaan elektrik dan membantu negeri itu mencapai matlamat pengurangan gas rumah hijaunya. Peraturan itu bertujuan untuk meningkatkan penawaran kenderaan berkuasa bateri dan hibrid bermula dengan model tahun 2025 dengan menghendaki pengeluar mematuhi piawaian California yang sedang berkuat kuasa untuk kenderaan rendah dan sifar pelepasan.

Lambert berkata pengedar kereta negeri tidak menentang kenderaan elektrik. Mereka kini membentuk 2.3% daripada jualan kenderaan baharu di Minnesota dan beliau menjangkakan minat pengguna akan terus berkembang. Tetapi rangkaian kenderaan berkuasa bateri yang berkurangan dalam cuaca sejuk menjadikannya kurang menarik di negeri-negeri tingkat utara, katanya. Peraturan Minnesota sudah mengancam pengedar pelana dengan lebih banyak kenderaan elektrik daripada pelanggan mereka akan membeli, katanya, dan menerima pakai larangan California akan memburukkan keadaan.

Di bawah undang-undang persekutuan, mengikut bacaan Lambert, negeri-negeri perlu sama ada menerima pakai peraturan California sepenuhnya atau mengikut piawaian pelepasan persekutuan yang kurang ketat. Dia berkata mereka tidak boleh memilih dan memilih bahagian masing-masing. Dan ini bermakna terdapat “larangan buku” di Minnesota untuk penjualan kenderaan berbahan api konvensional baharu bermula dengan model tahun 2035, katanya.

Persatuan Lambert telah pun menentang peraturan Kereta Bersih Minnesota yang sedia ada di Mahkamah Rayuan Minnesota, dan petisyennya meramalkan bahawa California akan membuat perubahan yang diumumkan lewat bulan lalu. Isu utama sama ada “sebarang pindaan masa hadapan kepada peraturan California yang diperbadankan secara automatik menjadi sebahagian daripada peraturan Minnesota,” seperti yang dipertikaikan oleh peniaga.

Peguam MPCA menegaskan bahawa mereka tidak, dan telah meminta mahkamah untuk menolak cabaran itu. Pesuruhjaya MPCA Katrina Kessler telah membuat hujah yang sama selama berbulan-bulan, termasuk sebelum jawatankuasa Senat negeri yang ragu-ragu pada Mac lalu.

Aaron Klemz, ketua pegawai strategi untuk Pusat Advokasi Alam Sekitar Minnesota, yang akan memfailkan hujahnya sendiri terhadap peniaga di mahkamah, mengakui bahawa landskap undang-undang mengelirukan. Dan dia berkata tidak jelas sama ada kumpulannya akhirnya akan meminta Minnesota mengikuti larangan baru California.

“Kami belum melakukan analisis yang mencukupi mengenai peraturan California untuk mengetahui sama ada kami akan meneruskan penggunaannya di Minnesota,” kata Klemz. Beliau menyatakan bahawa isu lain akan mula dimainkan, termasuk insentif untuk kenderaan elektrik dalam Pengurangan Inflasi Akta yang ditandatangani oleh Presiden Joe Biden baru-baru ini, dan hasrat yang dinyatakan oleh beberapa pembuat kereta utama untuk menggunakan semua elektrik.

———

Wartawan Associated Press Jim Anderson di Denver; Gillian Flaccus di Portland, Oregon; dan Marc Levy di Harrisburg, Pennsylvania, menyumbang kepada cerita ini.

We would love to give thanks to the author of this post for this remarkable web content

17 negeri menimbang menerima pakai mandat kereta elektrik California


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/