3 tanda bahawa ekonomi AS sudah hilang semangat

Dalam pada itu, ekonomi AS semakin berkembang – walaupun terdapat tanda-tanda ia merosot ke gear yang lebih rendah.

Itu menimbulkan cabaran baharu bagi syarikat dan pekerja. Tetapi ia boleh membantu Rizab Persekutuan dalam jangka sederhana, kerana ia cuba menarik balik sokongan era pandemik untuk ekonomi dan mengawal inflasi tanpa menimbulkan kejutan.

Berikut adalah tiga petunjuk bahawa enjin ekonomi Amerika semakin sejuk berbanding tempoh kegilaan selepas penutupan koronavirus ditarik balik.

Untuk sebahagian besar tahun lalu, kira-kira 450,000 hingga 650,000 pekerjaan telah ditambah setiap bulan.

2. Pasaran perumahan: Kos pinjaman telah melonjak akibat keputusan Fed untuk mula menaikkan kadar faedah. Gadai janji kadar tetap 30 tahun purata 5.09% untuk minggu berakhir 2 Jun, meningkat daripada 2.99% pada masa yang sama tahun lepas.

Itu mendorong beberapa bakal pembeli rumah keluar dari pasaran, membantu mengurangkan permintaan yang hangat. Jualan daripada rumah sedia ada di Amerika Syarikat jatuh untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan April.
3. Buku Beige: The Fed’s tinjauan terkini keadaan ekonomi yang dikeluarkan minggu ini, dikenali sebagai “Beige Book,” menunjukkan bahawa semua 12 daerah di seluruh negara mengalami pertumbuhan, tetapi kesan keadaan kewangan yang lebih ketat mula menjadi jelas.

“Hubungan runcit mencatatkan sedikit kelembutan apabila pengguna menghadapi harga yang lebih tinggi, dan hubungan hartanah kediaman memerhatikan kelemahan apabila pembeli menghadapi harga tinggi dan kadar faedah yang meningkat,” kata laporan itu.

Lapan daerah melaporkan bahawa “jangkaan pertumbuhan masa depan dalam kalangan kenalan mereka telah berkurangan,” manakala kenalan di tiga daerah “secara khusus menyatakan kebimbangan mengenai kemelesetan.”

Namun, datanya tidak kemas. Pakar ekonomi di Citigroup berpendapat penarikan balik dalam pengambilan pekerja mungkin bukan isyarat ketara bahawa ekonomi benar-benar kembali ke kadar yang lebih normal, sebagai contoh.

“Walaupun kelembapan ini boleh menjadi petanda dialu-alukan untuk Fed bahawa permintaan terhadap pekerja semakin berkurangan, dalam tempoh terdekat kami menjangkakan kadar pertumbuhan pekerjaan yang lebih perlahan akan lebih berkemungkinan mencerminkan batasan yang disebabkan oleh kekurangan pekerja,” kata mereka dalam satu kenyataan. nota penyelidikan yang diterbitkan minggu ini. ada 11.4 juta peluang pekerjaan di Amerika Syarikat pada bulan April.

Selain itu, sementara jualan rumah telah ditarik balik, harga terus meningkat. Harga median rumah pada bulan April ialah rekod $391,200, meningkat 14.8% daripada setahun lalu, menurut laporan dari Persatuan Realtors Kebangsaan.

Ini bermakna bahawa pada akhirnya terlalu awal untuk mengatakan sama ada rancangan Rizab Persekutuan untuk merekayasa “pendaratan lembut” untuk ekonomi berjaya, dan pelabur adalah bijak untuk meneruskan dengan berhati-hati.

OPEC akan mengepam lebih banyak lagi. Krisis tenaga gaya 1970-an masih berlaku

OPEC telah bersetuju untuk mengepam sedikit lagi minyak mentah dalam tempoh dua bulan akan datang apabila pengeluaran Rusia mula menurun kerana sekatan Barat.

Butiran, butiran: Kartel pengeksport minyak berkata ia akan meningkatkan bekalan sebanyak 648,000 tong sehari pada bulan Julai dan Ogos, 200,000 tong sehari lebih daripada yang dijadualkan di bawah perjanjian bekalan dengan pengeluar lain, termasuk Rusia, yang dikenali sebagai OPEC+.

Pentadbiran Biden mengalu-alukan “keputusan penting daripada OPEC+,” dan menekankan peranan Arab Saudi sebagai pengeluar terbesar kumpulan itu dalam mencapai konsensus.

Tetapi reaksi pasaran terhadap pengumuman itu telah diredamkan. Harga minyak global meningkat lebih daripada 1% kepada kira-kira $117 setong pada Khamis. Mereka turun 5% dengan menjangkakan pengumuman pada hari sebelumnya.

Robert McNally, presiden Rapidan Energy Group, berkata harga meningkat pada Khamis kerana langkah OPEC adalah “lebih simbolik daripada penting secara asas.”

“Saya tidak akan menyebutnya sebagai setitik dalam baldi,” katanya kepada CNN Business. “Ia pada asasnya adalah isyarat … yang penting.”

Namun, ia tidak mungkin mengubah dinamik yang lebih luas yang telah menaikkan harga tenaga, memburukkan lagi krisis kos sara hidup yang paling teruk dalam beberapa dekad.

Pegawai tenaga semasa dan bekas memberitahu CNN bahawa mereka bimbang bahawa pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang berikutan tahun pelaburan kurang dalam sektor tenaga, akan mewujudkan masalah yang akan menyaingi krisis minyak pada tahun 1970-an dan awal 1980-an.

“Kami mengalami krisis minyak, krisis gas dan krisis elektrik pada masa yang sama,” Fatih Birol, ketua Agensi Tenaga Antarabangsa, memberitahu Der Spiegel dalam satu wawancara yang diterbitkan minggu ini. “Krisis tenaga ini jauh lebih besar daripada krisis minyak pada 1970-an dan 1980-an. Dan ia mungkin akan bertahan lebih lama.”

Agak-agak siapa yang mempunyai ‘perasaan buruk’ tentang ekonomi?

Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase, Jamie Dimon, eksekutif paling terkemuka di Wall Street, mencecah nada yang mengerikan minggu ini apabila dia memberi amaran bahawa dia sedang bersiap sedia untuk “taufan” ekonomi.

Kini, lelaki terkaya di dunia turut membunyikan penggera.

Tesla (TSLA) Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mempunyai “perasaan yang sangat buruk” mengenai ekonomi dan mahu mengurangkan kira-kira 10% pekerjaan di pembuat kenderaan elektrik, katanya kepada eksekutif pada hari Khamis dalam e-mel yang dilihat oleh Reuters.

Mesej itu datang dua hari selepas Musk memberitahu pekerja bahawa mereka harus kembali ke pejabat dan kilang Tesla atau meninggalkan syarikat itu.

Tesla dan anak syarikatnya menggaji kira-kira 100,000 orang pada penghujung 2021, menurut pemfailan peraturan. Sebelum nota Musk, yang datang dalam e-mel bertajuk “jeda semua pengambilan pekerja di seluruh dunia,” Tesla mempunyai kira-kira 5,000 siaran pekerjaan di LinkedIn, daripada jualan di Tokyo dan jurutera di kilang Berlin baharunya kepada saintis pembelajaran mendalam di Palo Alto, menurut Reuters.

The takeaway: Musk ialah eksekutif paling terkemuka dalam industri auto untuk memberi isyarat kebimbangan yang melampau tentang prospek. Adakah “perasaan buruk” beliau berlandaskan data, atau adakah ia hasil daripada sentimen negatif di kalangan pengguna, pelabur dan beberapa ahli ekonomi?

Sehingga kini, Tesla kelihatan baik-baik saja. Walaupun menghadapi cabaran rantaian bekalan yang ketara, Tesla mencatatkan rekod keuntungan pada suku lepas, menghancurkan ramalan Wall Street. Dan inventori kereta domestik telah kekal stabil, menunjukkan bahawa permintaan kekal kukuh.

Seterusnya

Laporan pekerjaan AS untuk bulan Mei tiba pada 8:30 pagi ET.

Akan datang minggu depan: Bacaan terkini Indeks Harga Pengguna, yang menjejaki inflasi AS.

We would like to give thanks to the writer of this post for this outstanding content

3 tanda bahawa ekonomi AS sudah hilang semangat


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/