4 sebab ekonomi kelihatan seperti runtuh — dan apa yang perlu dilakukan untuk mengatasinya

Hampir semua orang yang mahukan pekerjaan boleh memilikinya. Ekonomi sangat panas sehingga harga semakin melonjak lebih pantas daripada mana-mana masa sejak 1980-an. Pasaran perumahan sedang terbakar. Pengguna berbelanja seperti orang gila.
Namun kami tetap mendengar perkataan “kemelesetan ekonomi” seperti tahun 2007 sekali lagi. Apa yang memberi?

Hakikatnya ialah kita mungkin tidak berada dalam kemelesetan sekarang (walaupun mungkin), tetapi terdapat banyak tanda bahawa satu adalah hampir.

Tanda 1. The Fed sedang menaikkan kadar

Inflasi telah berleluasa, dan alat Rizab Persekutuan untuk melawan lonjakan harga terletak pada keupayaannya untuk menetapkan kadar faedah yang lebih tinggi. Itu menjadikan pinjaman lebih mahal dan melambatkan ekonomi — dengan sengaja.

Masalahnya ialah Fed terlalu lewat untuk menaikkan kadar. Inflasi menjadi kebimbangan yang semakin meningkat sepanjang tahun 2021, tetapi bank pusat hanya memulakan kenaikan kadar pada Mac 2022. Oleh itu, Fed perlu bermain mengejar — dan mengambil tindakan yang jauh lebih drastik berbanding jika ia mula menaikkan kadar tahun lepas.

Minggu lepas Fed menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan, yang kenaikan kadar tunggal terbesar dalam 22 tahun.

Pengerusi Fed Jerome Powell berkata bulan ini bank pusat akan terus menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan pada akhir setiap mesyuarat sehingga ia berpuas hati inflasi semakin terkawal – dan kemudian Fed akan terus menaikkan kadar sebanyak suku mata untuk seketika.

The Fed yakin ia boleh menaikkan kadar tanpa menjerumuskan ekonomi ke dalam kemelesetan. Tetapi apa yang dipanggil pendaratan lembut itu telah terbukti sukar difahami pada masa lalu, dan banyak lagi Bank-bank Wall Street percaya Fed akan merekayasa kemelesetan untuk mengatasi inflasi.

Tanda 2. Pasaran saham berada dalam mod jual-semuanya

Ketakutan yang melampau adalah sentimen utama di Wall Street tahun ini. Indeks Ketakutan & Ketamakan Perniagaan CNN berada pada enam kecil daripada 100.
Lebih daripada $7 trilion telah dihapuskan daripada pasaran saham tahun ini
Selepas mencapai rekod tertinggi pada awal Januari, pasaran saham telah kehilangan hampir satu perlima daripada nilainya — saham menjunam berhampiran wilayah pasaran beruang. The Nasdaq (COMP) sudah jauh ke dalam pasaran beruang. Lebih daripada $7 trilion telah sejat daripada pasaran saham tahun ini.

Bimbang kadar faedah yang lebih tinggi akan menghakis keuntungan syarikat, pelabur telah menuju ke pintu keluar.

Itu berita buruk untuk rancangan persaraan rakyat. Ia juga merupakan berita yang tidak diingini untuk sebilangan pelabur yang bergantung pada pasaran untuk pendapatan, termasuk peniaga harian yang telah mengira pasaran saham berkembang dalam garis lurus yang boleh dikatakan untuk bahagian yang lebih baik dalam dekad ini. Dan ia juga tidak bagus untuk sentimen pengguna.

Walaupun sebilangan kecil rakyat Amerika secara aktif melabur dalam pasaran saham, apabila mereka melihat lautan merah di sebelah penanda CNN atau pada skrin telefon mereka, itu telah menyebabkan orang ramai berhenti seketika. Sentimen pengguna jatuh ke paras terendah dalam tempoh 11 tahun pada bulan Mei.

Itu berita yang berpotensi buruk untuk ekonomi, kerana perbelanjaan pengguna membentuk lebih daripada dua pertiga daripada keluaran dalam negara kasar Amerika.

Tanda 3. Pasaran bon

Apabila pelabur tidak begitu berminat dengan saham, mereka akan sering beralih kepada bon. Bukan kali ini.

Perbendaharaan kerajaan AS yang selamat dijual. Apabila harga bon jatuh, hasil meningkat – dan hasil pada Perbendaharaan 10 tahun mendahului 3% bulan ini buat pertama kali sejak 2018.
Berapa lama inflasi akan bertahan? Jawapannya terletak pada masa lalu

Itu biasanya berlaku apabila Fed menaikkan kadar – kos pinjaman yang lebih tinggi menjadikan bon kurang bernilai apabila ia matang, jadi bayaran faedah yang lebih tinggi ke atas bon (hasil) akan membantu mengimbangi dan menjadikannya lebih menarik kepada pelabur.

Bon juga telah dijual kerana Fed telah memutuskan untuk melepaskan portfolio Perbendaharaan yang besar yang telah dibelinya sejak wabak untuk menyokong ekonomi.

Apabila bon dijual dan pelabur semakin takut dengan kemelesetan ekonomi, jurang antara hasil bon jangka pendek dan jangka panjang telah mengecil. Hasil pada nota Perbendaharaan dua tahun naik sekejap di atas yang terdapat pada nota 10 tahun penanda aras pada bulan Mac buat kali pertama sejak September 2019. Itu yang dipanggil penyongsangan keluk hasil telah mendahului setiap kemelesetan sejak 1955, menghasilkan “positif palsu” hanya satu kali, menurut Federal Reserve Bank of San Francisco.

Tanda 4. Huru-hara di seluruh dunia

Semua ini tidak berlaku dalam vakum. Rusia meneruskan pencerobohan mautnya ke atas Ukraine, yang telah menyekat rantaian bekalan dan menghantar harga tenaga melalui bumbung. China terus mengunci beberapa bandar terbesarnya kerana kes Covid kekal tinggi. Dan kekurangan buruh telah menyebabkan gaji melonjak dan menghalang aliran biasa barangan di seluruh dunia.
Rusia terus mengancam negara Eropah dengan menutup penghantaran tenaga mereka, yang boleh menjerumuskan ekonomi EU ke dalam kemelesetan. Ekonomi China telah perlahan secara mendadak kerana ia mengekalkan pekerja di rumah sebagai sebahagian daripada dasar sifar-Covidnya.

Apa yang berlaku di luar negara boleh merebak ke Amerika Syarikat juga, menjejaskan ekonomi Amerika pada masa yang paling teruk.

Apa nak buat

OK, jadi kemelesetan ekonomi mungkin akan datang tidak lama lagi. Ini apa bukan untuk dilakukan: Panik.
Walaupun kemelesetan tidak dapat dielakkan, tidak dapat dipastikan betapa teruknya ia akan berlaku. Tetapi tidak ada salahnya untuk merancang untuk yang terburuk. Berikut adalah a beberapa cara penasihat kewangan katakan anda boleh melindungi kewangan anda daripada kegawatan.

Kunci kerja baharu sekarang: Dengan pengangguran yang sangat rendah dan banyak peluang, ia adalah pasaran pencari kerja. Itu boleh berubah dengan cepat dalam kemelesetan.

Tunai dalam ledakan perumahan: Jika anda telah berada di atas pagar tentang menjual rumah anda, sekarang mungkin masa untuk menyenaraikan. Harga rumah di Amerika Syarikat meningkat hampir 20% tahun ke tahun, tetapi kadar gadai janji juga meningkat, yang akhirnya akan mengekang permintaan.

Ketepikan sedikit wang tunai: Adalah idea yang baik untuk mempunyai aset cair — tunai, dana pasaran wang, dll — untuk menampung keperluan mendesak atau kecemasan yang tidak dijangka.

Akhir sekali, beberapa nasihat bijak untuk mana-mana pasaran: Jangan biarkan emosi anda menguasai diri anda. “Kekal melabur, kekal berdisiplin,” kata perancang kewangan bertauliah Mari Adam. “Sejarah menunjukkan bahawa apa yang orang – atau pakar – fikir tentang pasaran biasanya salah. Cara terbaik untuk mencapai matlamat jangka panjang anda ialah kekal melabur dan berpegang pada peruntukan anda.”

— Allison Morrow dan Jeanne Sahadi dari CNN Business menyumbang kepada laporan ini.

We wish to give thanks to the author of this post for this incredible web content

4 sebab ekonomi kelihatan seperti runtuh — dan apa yang perlu dilakukan untuk mengatasinya


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/