60% CEO menjangkakan kemelesetan menjelang 2023: Lembaga Persidangan

Kebimbangan terhadap kemerosotan ekonomi semakin meningkat dalam kalangan CEO, dengan sesetengahnya yakin ekonomi telah pun berguling.

Majoriti ketua pegawai eksekutif dan pemimpin C-suite lain di seluruh dunia percaya wilayah geografi mereka akan mengalami kemelesetan menjelang akhir 2023, menurut sebuah tinjauan daripada Lembaga Persidangan dikeluarkan hari Jumaat.

Firma penyelidikan perniagaan mendapati bahawa 60% daripada CEO menjangkakan ekonomi akan menguncup dalam bidang operasi utama mereka dalam tempoh 12 hingga 18 bulan akan datang. Kira-kira 15% daripada CEO mengatakan mereka percaya wilayah mereka telah pun memasuki kemelesetan.

Ini semakin sentimen pesimis di kalangan pemimpin perniagaan mengenai unjuran ekonomi datang apabila bank pusat di seluruh dunia membentangkan rancangan agresif untuk menaikkan kadar faedah dalam usaha untuk meredakan paras tertinggi berbilang dekad dalam inflasi. Di AS, Rizab Persekutuan pada hari Rabu menaikkan kadar faedah sebanyak 0.75%peningkatan terbesar sejak 1994.

Lebih daripada 60 peratus Ketua Pegawai Eksekutif di seluruh dunia mengatakan mereka menjangkakan kemelesetan dalam wilayah operasi utama mereka sebelum penghujung 2023 atau lebih awal, satu sentimen yang dikongsi oleh eksekutif C-suite yang lain.

Kenaikan kadar bank pusat yang lebih besar daripada jangkaan mendorong gelombang ramalan disemak menurun di Wall Street. Ahli ekonomi di Bank of America Global Research mengurangkan unjuran pertumbuhan AS minggu ini, dan firma itu kini melihat peluang kemelesetan 40% tahun depan.

Sementara itu, pakar strategi di JPMorgan berkata penurunan S&P 500 membayangkan 85% peluang kemelesetan. Awal minggu ini, S&P 500 (^GSPC) memasuki pasaran beruang.

Tetapi ramai Ketua Pegawai Eksekutif AS telah menyatakan bahawa mereka bersedia untuk kelembapan ekonomi walaupun sebelum langkah terbaru Fed.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pemimpin perniagaan terkemuka termasuk JPMorgan (JPM) Ketua Pegawai Eksekutif Jamie Dimon dan Tesla (TSLA) ketua Elon Musk telah menyatakan kebimbangan mengenai prospek ekonomi — malah telah mengambil langkah untuk bersedia menghadapi apa yang mereka amaran akan menghadapi masa yang mencabar.

Elon Musk berhenti seketika dan menunduk sambil bercakap semasa sidang akhbar di kemudahan Starbase SpaceX berhampiran Boca Chica Village di Texas Selatan pada 10 Februari 2022. - Usahawan jutawan Elon Musk menyampaikan kemas kini yang ditunggu-tunggu tentang Starship SpaceX, prototaip roket syarikat itu sedang membangun untuk penerokaan antara planet berawak. (Foto oleh JIM WATSON / AFP) (Foto oleh JIM WATSON/AFP melalui Getty Images)

Elon Musk berhenti seketika dan menunduk sambil bercakap semasa sidang akhbar pada 10 Februari 2022. (Foto oleh JIM WATSON/AFP melalui Getty Images)

Terdahulu pada bulan Jun, Musk berkata dia mempunyai a “perasaan buruk” tentang ekonomimendedahkan rancangan untuk memangkas kira-kira 10% pekerjaan di pembuat kenderaan elektrik dan “menjeda semua pengambilan pekerja di seluruh dunia.”

Amaran Musk datang pada minggu yang sama Dimon mendorong gelombang perbualan kemelesetan, memberitahu peserta pada persidangan perniagaan bahawa “taufan” ekonomi sedang berlaku.

“Lebih baik anda beranikan diri,” kata Dimon kepada penonton penganalisis dan pelabur. “JPMorgan sedang menguatkan diri kami dan kami akan menjadi sangat konservatif dengan kunci kira-kira kami.”

Seperti Tesla, syarikat lain juga telah memberi isyarat bahawa pandangan mereka suram dengan menyemak semula rancangan pengambilan pekerja atau memberhentikan pekerja.

Memetik persiapan untuk “kegawatan ekonomi,” pertukaran kripto Coinbase (SYILING) memecat 18% kakitangannya minggu ini. Dan dalam sektor hartanah, pasaran perumahan yang semakin membimbangkan telah menyebabkan pemotongan pekerjaan di kedua-dua Redfin (RDFN) dan Kompas (COMP).

Namun, walaupun ramai pemimpin membunyikan penggera, ada yang mengekalkan pandangan yang lebih tenang tentang ekonomi.

Morgan Stanley (CIK) Ketua Pegawai Eksekutif James Gorman pada persidangan baru-baru ini mencadangkan beliau berpendapat kemelesetan adalah di atas meja tetapi tidak dapat dielakkanmenunjuk kepada titik terang dalam persekitaran semasa: kunci kira-kira korporat yang kukuh, perbelanjaan pengguna yang kukuh dan pasaran buruh yang ketat.

“Ada kemungkinan kita akan mengalami kemelesetan secara jelas,” kata Gorman pada panel pelabur pada hari Isnin. “Terdapat kemungkinan 50-50 sekarang.”

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk berita ekonomi dan penunjuk ekonomi terkini untuk membantu anda dalam membuat keputusan pelaburan anda

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe wish to thank the writer of this write-up for this amazing material

60% CEO menjangkakan kemelesetan menjelang 2023: Lembaga Persidangan


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/