Activision Blizzard secara rasmi menyelesaikan saman gangguan seksual persekutuan untuk $18 juta

Hakim Daerah AS Dale Fischer berkata semasa perbicaraan Zoom maya pada 29 Mac mengenai penyelesaian itu bahawa dia tidak dapat menghalang sesiapa daripada memfailkan rayuan, tetapi niatnya adalah untuk menandatangani perjanjian itu.

“Saya akan menandatangani dekri persetujuan, yang akan menutup kes ini,” kata Fischer kepada wakil DFEH dalam panggilan itu, yang telah menyaman Activision Blizzard terlebih dahulu dan meminta untuk menangguhkan kelulusan penyelesaian. “Kamu sudah memfailkan usul. Permintaan anda tidak tepat pada masanya. Bercakap dengan litar ke-9.”

Sesiapa sahaja yang bekerja di Activision Blizzard antara 1 September 2016 hingga hari ini boleh menyerahkan tuntutan, khususnya tentang gangguan seksual, tindakan balas atau diskriminasi kehamilan. Penyelesaian EEOC adalah ikut serta sahaja, jadi pihak yang menuntut perlu menyerahkan kertas kerja untuk dipertimbangkan untuk pelepasan.

Mereka yang memilih untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian EEOC akan mengetepikan hak mereka untuk menjadi sebahagian daripada tuntutan mahkamah agensi negeri California mengenai isu khusus gangguan, tindakan balas atau diskriminasi kehamilan. Jika mereka mempunyai tuntutan lain — contohnya, membayar ketidaksamaan, yang tidak dilindungi oleh perjanjian EEOC dengan Activision Blizzard — bekas atau pekerja Activision Blizzard semasa ini masih boleh meneruskan saman negeri California. Kes setiap individu bergantung kepada pengalaman mereka di syarikat.

“Anda tidak boleh melakukan double dip. Itulah realiti penempatan ini,” kata Anna Park, peguam wilayah untuk daerah Los Angeles EEOC. “Terdapat banyak kekeliruan mengenai perkara itu. … Kami mahu menggalakkan semua orang membuat keputusan yang sangat termaklum.”

Dalam siaran berita selepas penyelesaian pada hari Selasa, Ketua Pegawai Eksekutif Activision Blizzard Bobby Kotick berkata matlamat syarikat adalah untuk menjadi “model untuk industri, dan kami akan terus menumpukan pada menghapuskan gangguan dan diskriminasi dari tempat kerja kami. Kelulusan mahkamah terhadap penyelesaian ini merupakan langkah penting dalam memastikan pekerja kami mempunyai mekanisme untuk bertindak balas jika mereka mengalami sebarang bentuk gangguan atau tindakan balas.”

Susulan penyelesaian itu, jurucakap EEOC Nicole St. Germain berkata jawatankuasa itu gembira dengan keputusan itu.

Dua wanita yang sebelum ini bekerja untuk Activision Blizzard tetapi telah meninggalkan syarikat memberitahu The Post bahawa mereka akan memohon untuk menjadi penuntut dalam kes EEOC kerana mereka mahu melihat syarikat itu bertanggungjawab.

“Bagi saya, saya cuma mahukan satu resolusi. Saya mahu sesuatu berlaku,” kata seorang bekas pekerja Activision Blizzard dari Texas yang berkata dia menghadapi gangguan seksual, diskriminasi dan seksisme semasa berada di syarikat itu. “Saya tidak mahu ia ditarik keluar lagi. Saya fikir itu adalah perkara paling penting pada ketika ini kerana saya fikir orang ramai perlu melihat bahawa ia mempunyai pengakhiran dan hasil.

EEOC, sebuah agensi persekutuan dan DFEH, sebuah agensi negeri, berkongsi bidang kuasa ke atas kes gangguan seksual di tempat kerja, dan kedua-dua agensi menerima petua tanpa nama pada 2018 untuk menyiasat Activision Blizzard. Kedua-dua agensi itu terlibat dalam perselisihan faham dengan jumlah mangsa yang perlu dibayar dalam penyelesaian itu, dan kebimbangan bahawa penyelesaian antara EEOC dan Activision Blizzard di peringkat persekutuan boleh menghalang DFEH daripada meneruskan ganti rugi di peringkat negeri. Kelulusan akhir penyelesaian September telah ditolak ke Mac, disebabkan oleh berulang-alik berterusan antara agensi.

“DFEH akan terus bersungguh-sungguh mendakwa tindakannya terhadap Activision di mahkamah negeri California,” kata jurucakap DFEH Fahizah Alim dalam satu kenyataan minggu lepas. “Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, DFEH menewaskan permintaan Activision supaya Mahkamah menolak kes DFEH, dan DFEH telah mendapatkan dokumen dan bukti lain gangguan seksual, diskriminasi dan pelanggaran balas dendam selama bertahun-tahun oleh Activision. Mahkamah telah menetapkan tarikh perbicaraan pada Februari 2023.”

Pengkritik penyelesaian EEOC, selain daripada DFEH, termasuk sejumlah besar pekerja Activision Blizzard dan sekutu mereka, kesatuan buruh media Communications Workers of America (CWA). Mereka percaya jumlah $18 juta tidak mencukupi untuk berpotensi ratusan atau lebih mangsa. Dalam surat yang ditujukan kepada EEOC pada 6 Okt, CWA memanggil $18 juta “sangat tidak mencukupi” dan berkata pekerja Activision Blizzard dan CWA mempunyai “kebimbangan yang serius” terhadap perjanjian penyelesaian. Peguam EEOC mengatakan bahawa $18 juta masih merupakan jumlah wang yang besar, dan memandangkan majoriti 10,000 pekerja Activision Blizzard adalah lelaki, tidak mungkin terdapat beribu-ribu pihak yang menuntut membahagikan dana tersebut. Penyelesaian $18 juta dengan EEOC ialah penyelesaian gangguan seksual kedua terbesar yang pernah dirundingkan oleh agensi itu.

“Kami pastinya percaya bahawa terdapat lebih daripada dana yang mencukupi dalam $18 juta itu,” kata Elena Baca, rakan kongsi di firma guaman Paul Hastings dan penasihat undang-undang Activision Blizzard dalam saman EEOC, kepada The Post. “Apabila anda melihat penempatan lain, kadang-kadang orang berfikir tentang ‘Nah, semua orang yang bekerja perlu dibayar.’ Tetapi itu tidak berlaku di sini. … Setakat mana ada orang yang mempunyai kebimbangan yang sah dan mendakwa bahawa mereka mahu EEOC menilai dan membuat penilaian.”

Disember lalu, Riot Games mengumumkan ia telah menyelesaikan tahun 2018 saman tindakan kelas diskriminasi berasaskan jantina dengan agensi negeri California dan pekerja semasa dan bekas wanita untuk $100 juta. Saman itu telah dikemukakan sebagai titik perbandingan dalam pemfailan mahkamah mengenai cadangan penyelesaian Activision Blizzard-EEOC.

“Saya tahu tumpuan sentiasa tertumpu pada wang, tetapi ia bukan hanya wang dan ia tidak boleh mengenai wang,” kata Park. “Sebagai sebuah agensi penguatkuasaan, ia harus mengenai bagaimana anda bergerak ke hadapan dan membawa syarikat kepada pematuhan kerana itu mempengaruhi kehidupan seharian ramai orang.”

P. Andrew Torrez, yang memiliki firma guaman dan menjadi tuan rumah podcast Pembukaan Hujah, yang mempunyai meliputi saman Activision Blizzardberkata minggu lalu keputusan hakim adalah kemenangan bagi Activision Blizzard dan boleh membantu mengempiskan tuntutan mahkamah daripada DFEH.

“Ia adalah kemenangan yang jelas untuk syarikat Activision Blizzard. Mereka kehilangan sejumlah kecil dan mereka secara berkesan mengurangkan prosiding undang-undang negeri di mana agensi negeri itu jauh lebih agresif,” kata Torrez, merujuk kepada saman DFEH. Activision direkodkan $2.16 bilion hasil pada suku yang berakhir pada bulan Disember dan sejumlah $8.8 bilion pada 2021.

Baca, peguam undang-undang untuk Activision, berkata adalah “adil untuk menyifatkan” penyelesaian itu sebagai kemenangan bagi syarikat itu.

“Saya sebenarnya berpendapat ia lebih kepada kemenangan bagi mereka yang mempunyai tuntutan,” kata Baca. “Idea untuk menunggu tuntutan mahkamah yang berbeza ini – siapa tahu apa yang akan berlaku dengan tuntutan mahkamah itu? Orang ramai sentiasa boleh membawa tuntutan mereka, mereka tidak akan berhenti, mereka boleh memfailkan timbang tara, mereka boleh memfailkan tuntutan mahkamah, mereka boleh memfailkan apa sahaja yang mereka rasa sesuai… Ini sebenarnya membawa kemuktamadan dan proses kepada orang yang tidak terdapat di tempat lain.”

Sebagai tambahan kepada $18 juta yang perlu dibayar kepada pihak yang menuntut, Activision Blizzard juga mesti mewujudkan program pencegahan gangguan dan diskriminasi di syarikat yang akan diaudit oleh EEOC. Sisa dana boleh disalurkan kepada badan amal untuk memajukan wanita dalam permainan atau menyebarkan kesedaran tentang isu kesaksamaan jantina, syarikat itu mengumumkan dalam siaran berita kepada pelabur September lepas. Activision ialah dikehendaki secara sah untuk mendepositkan dana ke dalam akaun escrow dalam masa 30 hari.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian dengan EEOC dan sebagai tambahan kepada $18 juta, Activision diperlukan untuk mengembangkan perkhidmatan kaunseling kesihatan mental dan akan menambah proses penilaian kakitangan baharu di mana pekerja boleh meninggalkan maklum balas tentang bos mereka. Pakar bebas peluang pekerjaan yang sama rata yang diupah oleh syarikat akan melaporkan kepada EEOC. Syarikat juga mesti memberi latihan gangguan seksual mandatori yang secara langsung dan interaktif.

Perjanjian itu akan berkuat kuasa selama tiga tahun. Jika Activision tidak mematuhi, EEOC boleh mendapatkan semua bentuk pelepasan, termasuk monetari atau sekatan dalam kes yang melampau. Peguam EEOC mengatakan bahawa jika pematuhan tidak mencapai standard, mereka boleh meminta lanjutan.

“Saya mempunyai seorang anak perempuan kolej dan seorang lagi keluar dari sekolah menengah dan mereka memasuki tenaga kerja,” kata Park. “Dan anda tidak pernah mahu pengalaman pekerjaan pertama mereka menjadi pengalaman di mana mereka diganggu. Kami cuba mencipta dan menambah baik persekitaran kerja. Itulah tugas kami untuk melayani kepentingan awam itu.”We wish to give thanks to the author of this article for this incredible web content

Activision Blizzard secara rasmi menyelesaikan saman gangguan seksual persekutuan untuk $18 juta


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/