Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan? Dan Di Manakah Harga Petrol Akan Pergi Dari Sini?

Terdapat beberapa kemusnahan permintaan. Tetapi minyak melantun semula, petrol mungkin seterusnya. Tekaan saya ialah zigzag yang ditarik panjang lebih tinggi.

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Berikutan lonjakan harga petrol yang memeningkan, persoalan timbul apabila kemusnahan permintaan akan berlaku, di mana orang ramai mula kurang memandu, mula mengambil lebih mudah untuk menjimatkan gas apabila mereka memandu, atau mula mengutamakan kenderaan paling jimat di garaj mereka. Jika cukup orang melakukannya, permintaan mula menurun, dan stesen minyak terpaksa bersaing untuk perniagaan yang semakin berkurangan. Kemusnahan permintaan adalah yang akan menyebabkan harga turun semula. Adakah kita sudah sampai?

EIA Jabatan Tenaga mengukur penggunaan petrol dari segi tong yang dibekalkan ke pasaran oleh penapis, pengisar, dsb., dan bukan dengan jualan runcit di stesen minyak. Isipadu petrol yang dibekalkan telah menurun untuk minggu ketiga berturut-turut. Ini adalah luar biasa pada tahun ini, apabila penggunaan petrol biasanya meningkat sepanjang musim panas.

EIA melaporkan pada hari Khamis bahawa penggunaan petrol jatuh kepada 8.61 juta tong sehari pada minggu berakhir 8 April berdasarkan purata pergerakan empat minggu (garis merah), terendah sejak 4 Mac, turun 2.3% daripada tempoh yang sama pada 2021 (garis hitam) dan turun 8.1% daripada tempoh yang sama pada 2019 (garisan kelabu).

Pengguna mula bertindak balas pada bulan Januari.

Perhatikan bagaimana 11 bulan lalu (garisan merah) menjejaki tempoh pra-Covid tiga tahun lebih awal dengan sangat rapat (garisan kelabu) sehingga mereka mula menyimpang secara mendadak, bukan sahaja pada bulan Mac, tetapi sudah pada pertengahan Januari, dan telah berada di bawah paras yang kukuh. Tahap 2019 sejak itu.

Harga petrol mula meningkat lebih tinggi daripada paras runtuh pada April 2020. Menjelang Mei 2021, harga purata petrol, semua gred digabungkan, mencecah $3.00 segelen, paras tertinggi berbilang tahun dan terus berjalan. Pada November 2021, ia mencecah $3.40 segelen dan berehat. Kemudian pada awal Februari, ia mula melonjak lebih tinggi dan masuk lonjakan bersejarah mencecah $4.32 pada 14 Mac.

Tetapi sejak pertengahan Mac, harga telah menurun. Kini pada $4.09, ia kekal tinggi tetapi rendah sedikit daripada sebelumnya:

1650219227 921 Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan Dan Di Manakah

Stesen minyak tidak menurunkan harga kerana kebaikan hati mereka. Mereka menurunkan harga kerana jualan semakin melanda, dan persaingan harga telah berlaku di kalangan stesen minyak dalam usaha untuk mengekalkan jumlah jualan. Dan stesen minyak boleh menurunkan harga jualan mereka tanpa menjejaskan margin keuntungan mereka kerana kos produk mereka juga menurun.

Kemusnahan permintaan yang mencecah petrol kemudiannya akan diteruskan kepada permintaan minyak mentah. Tetapi minyak mentah mempunyai kegunaan yang jauh lebih luas daripada hanya petrol, termasuk industri petrokimia yang berkembang pesat. Dan penurunan kecil dalam permintaan untuk petrol di AS tidak akan menggegarkan pasaran minyak mentah global sepenuhnya.

Harga minyak mentah sudah melantun semula.

Gred minyak mentah WTI telah melonjak kepada $130 setong dan kemudian jatuh semula ke julat pertengahan $90. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, ia telah mengubah haluan sekali lagi dan mencecah $106 sekarang. Ini bukan petanda yang baik untuk harga petrol.

Jelas sekali, terdapat sedikit kemusnahan permintaan, dan mungkin ini sudah cukup untuk menyebabkan harga petrol turun sedikit.

Tetapi mungkin tidak. Mungkin kemusnahan permintaan ini bukanlah punca penurunan harga petrol. Mungkin mereka jatuh atas sebab lain, seperti turun naik semasa yang melanda segala-galanya. Dinamik liar pasaran komoditi memastikan itu.

Dugaan saya: harga gas akan naik semula.

Saya dapat melihat kemusnahan permintaan, tetapi buat masa ini saya masih ragu bahawa ia cukup besar untuk menyebabkan penurunan harga petrol yang berpanjangan. Saya tidak akan terkejut jika harga mula naik lebih tinggi lagi. Harga minyak mentah sudah mula naik semula. Ini boleh menjadi proses yang berlarutan lama dengan harga yang sangat tidak menentu dan berzigzag lebih tinggi dan lebih tinggi. Itu sangkaan saya.

Apa yang kita tahu.

Penggunaan petrol tahunan mencecah puncak pada tahun 2007 dan kemudian menurun dalam tempoh lima tahun akan datang hingga 2012 sebanyak 6.3%. Ia kemudian meningkat semula, dan mencapai puncak 2007 itu semula pada 2016, dan sekali lagi pada 2017, dan pada 2018, dan sekali lagi pada 2019, tanpa melampauinya. Dan kemudian pada tahun 2020, penggunaan runtuh. Pada 2021, penggunaan pulih dengan mendadak, tetapi jumlah penggunaan tahunan berakhir tahun masih turun 5.3% daripada 2007!

1650219227 421 Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan Dan Di Manakah

Tetapi jumlah batu kenderaan yang dipandu mencapai rekod setiap tahun dari 2015 hingga 2019. Dan pada 2021, walaupun mengalami keruntuhan pada 2020, batu yang dipandu meningkat 6.6% daripada 2007. Orang ramai memandu lebih banyak, tetapi mereka menggunakan kurang petrol untuk berbuat demikian:

1650219227 679 Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan Dan Di Manakah

Jadi, terdapat banyak faktor lain yang memainkan peranan dalam penggunaan petrol, bukan hanya harga. Ini termasuk trend teknologi jangka panjang, seperti kenderaan yang lebih jimat bahan api, dan ketibaan EV pada skala yang kini cukup besar untuk menjadikan penggunaan petrol terjejas.

Perubahan lain juga memberi kesan kepada penggunaan petrol, sebahagian daripadanya telah wujud sejak lebih sedekad, seperti ledakan bangunan menara kediaman bertingkat tinggi di pusat bandar yang mengurangkan atau menghapuskan perjalanan ulang-alik dengan kereta untuk penduduk; atau trend bekerja dari rumah sekurang-kurangnya sebahagian daripada masa yang turut mengurangkan batu komuter.

Menarik ke arah yang bertentangan ialah peningkatan dalam percutian memandu semasa wabak, yang mungkin kini telah digantikan dengan terbang semula (trafik masa lapang domestik meningkat).

Penggunaan petrol juga sangat bermusim, yang menjadikannya lebih sukar untuk mengetahui di mana kemusnahan permintaan telah berlaku disebabkan oleh harga, dan di mana corak bermusim yang luar biasa boleh dimainkan.

1650219227 687 Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan Dan Di Manakah

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We would like to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Adakah Kejutan Harga Petrol Mencetuskan Kemusnahan Permintaan? Dan Di Manakah Harga Petrol Akan Pergi Dari Sini?


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/