Adobe untuk membeli syarikat reka bentuk Figma untuk $20bn

Adobe telah bersetuju untuk membeli syarikat perisian reka bentuk Figma untuk kira-kira $20bn, menghantar kejutan melalui sektor yang telah menjadi antara yang paling teruk terjejas dalam penjualan teknologi yang bermula akhir tahun lepas.

Figma yang berpangkalan di San Francisco, yang diasaskan pada 2012, membolehkan pembangun perisian dan pereka bentuk bekerjasama dari jauh dan mereka bentuk segala-galanya daripada slaid untuk pembentangan kepada antara muka pengguna pada apl mudah alih.

Bersama Canva permulaan Australia, ia merupakan sebahagian daripada gelombang alatan reka bentuk berasaskan penyemak imbas baharu yang telah membuka proses kreatif kepada berjuta-juta bukan pereka, meluaskan pasaran dan membentangkan potensi ancaman kepada Adobe, peneraju tradisional dalam perisian reka bentuk.

Harga pembelian, yang akan dibayar separuh tunai dan separuh dalam stok, adalah dua kali ganda daripada nilai Figma dalam pusingan pembiayaan swasta terbaharu tahun lepas dan 10 kali ganda penilaiannya pada 2019, walaupun kejatuhan saham perisian baru-baru ini. Ia menilai syarikat itu pada 50 kali ganda hasil berulang tahunannya, yang dikatakan Adobe akan mencecah $400 juta pada tahun 2002.

Pemerolehan pada gandaan hasil 50 kali ganda dan lebih tinggi adalah perkara biasa dalam ledakan perisian yang memuncak semasa wabak, tetapi gandaan untuk kebanyakan syarikat telah menurun kembali di bawah 20 tahun ini dan pengambilalihan menjadi terhad.

Premium yang besar menyumbang kepada kejatuhan mendadak dalam harga saham Adobe pada awal Khamis, yang dicetuskan oleh ramalan pendapatan yang berhati-hati daripada syarikat itu. Unjuran suram itu menghapuskan 16 peratus, atau $28 bilion, daripada nilainya.

“Orang ramai dalam persekitaran ini bertanya, ‘mengapa tawaran besar?’ Ada soalan,” kata Shantanu Narayen, ketua eksekutif Adobe. Tetapi dia mendakwa bahawa Figma akan menjadi perjanjian “transformasi” untuk Abode dan pendekatan berasaskan penyemak imbas dan alat kerjasama akan meningkatkan pasaran keseluruhan syarikat.

Danny Rimer, rakan kongsi di Index Ventures, yang mendakwa sebagai pelabur terbesar Figma, berkata syarikat itu berada di landasan untuk tawaran awam permulaan sebelum perbincangan dengan Adobe bermula.

Ketua eksekutif Figma Dylan Field menghasilkan idea untuk syarikat itu selepas berhenti daripada Brown University bersama pengasas bersama Evan Wallace pada usia 19 tahun, selepas menerima geran $100,000 daripada Peter Thiel, pembiaya libertarian. Thiel mula menawarkan 20 “fellowship” setahun lebih sedekad yang lalu selepas memutuskan bahawa saintis dan usahawan terbaik membuang masa mereka untuk mendapatkan pendidikan universiti tradisional.

Idea bahawa alat reka bentuk yang canggih boleh dihantar dalam penyemak imbas web telah ditolak secara meluas apabila Figma bermula, Field memberitahu Financial Times, sambil menambah: “Secara harfiah tiada siapa yang menyangka kami boleh melakukannya.”

Alat berasaskan web syarikat akan memberikan Adobe gambaran yang lebih baik pada “masa depan yang lebih moden, berasaskan awan, boleh digubah dan terbuka” yang dibuka untuk perisian reka bentuk, kata Liz Miller, seorang penganalisis di Constellation Research.

Penggabungan itu akan membolehkan Figma membawa keupayaan Adobe dalam pengimejan, 3D dan video ke platformnya, kata Adobe. Syarikat itu sedang mencari untuk memanfaatkan berjuta-juta pelanggan menggunakan Figma, yang menikmati ledakan semasa wabak ketika kakitangan bekerja dari jauh. Pelanggannya termasuk Twitter, News UK, Google dan Netflix.

Dalam keputusan suku ketiga yang diumumkan pada Khamis, Adobe mencatatkan pendapatan bersih $1.1bn pada pendapatan $4.4bn, pertumbuhan 13 peratus tahun ke tahun atau 15 peratus pada asas mata wang tetap.

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Adobe untuk membeli syarikat reka bentuk Figma untuk $20bn


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/