AG menyaman pengedar kereta kerana mengenakan bayaran berlebihan kepada pelanggan Hitam dan Hispanik untuk alat tambah – The Boston Globe

Pejabat peguam negara berkata ia berdasarkan penemuannya pada analisis rekod pengedar untuk 2016 hingga 2018.

“Jaffarian secara konsisten terlibat dalam dasar dan amalan yang sama atau hampir serupa sejak sekurang-kurangnya 2016,” kata saman itu, yang difailkan di Mahkamah Tinggi Essex.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebagai tindak balas kepada saman itu, seorang peguam untuk Jaffarian berkata, “Kami dengan tegas menafikan dakwaan dalam tuntutan mahkamah ini … Jaffarian mengambil pendirian yang kuat terhadap diskriminasi dalam semua bentuk.”

Jaffarian berkata ia “tidak pernah menerima apa-apa aduan daripada mana-mana pelanggan mengenai diskriminasi” dan merancang “untuk mempertahankan diri dengan bersungguh-sungguh terhadap tuntutan mahkamah … di mahkamah.”

Penjualan alat tambah biasanya datang selepas pelanggan mempunyai merundingkan harga untuk membeli atau memajak kereta, dan mengatur pembiayaan jika perlu. Pada ketika itu, pengurus kewangan biasanya memetik harga pada pelbagai alat tambah – seperti perlindungan cat, penggantian kunci, perjanjian perkhidmatan dan perjanjian roda dan tayar – tetapi pelanggan “mungkin tidak memahami harga ini boleh dirunding, kata saman itu. Pengurus kewangan sebenarnya mempunyai “kebijaksanaan yang tidak terbatas” dalam menambah harga.

“Akibatnya, dua pengguna mungkin dikenakan bayaran markup yang sangat berbeza untuk perkara yang sama [add-on] produk,” kata saman itu.

Pengedar biasanya memperoleh lebih banyak wang daripada penjualan produk tambahan daripada penjualan kereta itu sendiri, kata pejabat peguam negara dalam siaran akhbar. Selanjutnya, Jaffarian menstrukturkan pampasannya untuk pengurus kewangan untuk memberi ganjaran kepada mereka kerana menjual produk pada harga tertinggi, mendorong pengurus untuk “mendorong pengguna untuk membeli lebih banyak produk tambahan dan meletakkan markup yang lebih tinggi pada produk tersebut,” kata saman itu.

“Semakin tinggi markah, semakin banyak pendapatan pengurus kewangan,” kata saman itu.

“Dalam keadaan ini, Jaffarian mencari dan mengekstrak keuntungan yang lebih tinggi secara tidak seimbang daripada pengguna Hitam dan Hispanik,” kata saman itu.

“Satu fenomena kritikal yang tidak adil dalam pasaran hari ini ialah perbezaan harga berdasarkan kaum pembeli dari kaum etnik,” kata saman itu. “Banyak kajian menunjukkan bahawa perbezaan tersebut disebabkan apabila jurujual diberi budi bicara dalam penentuan harga.”

Pejabat peguam negara mengatakan ia mengkaji lebih daripada 2,000 jualan alat tambah di Jaffarian. Dengan menganalisis nama pertama, nama keluarga dan alamat pelanggan, bersama dengan data banci, pejabat peguam negara dapat “menentukan bangsa dan etnik yang diramalkan setiap pengguna,” kata saman itu.

Apabila menjual alat tambah kepada pelanggan kulit putih, Jaffarian memperoleh purata markup kira-kira $1,000. Tetapi untuk pelanggan Hitam ia adalah $1,500, dan untuk Hispanik, $1,380.

Saman itu menyalahkan Jaffarian kerana gagal “menyediakan sebarang arahan atau pengauditan untuk memastikan layanan yang adil dan tanpa diskriminasi terhadap pelanggannya.”

“Dasar penetapan harga mengikut budi bicara yang tidak digabungkan dengan audit biasa, latihan dan kawalan lain untuk mengelakkan berat sebelah secara sedar atau tidak sedar daripada mempengaruhi keputusan penetapan harga telah lama diketahui mengakibatkan diskriminasi, terutamanya terhadap pengguna warna,” kata saman itu.

“Jaffarian tahu atau sepatutnya tahu bahawa dasar penetapan harga dan pampasannya, secara bersendirian dan digabungkan, berkemungkinan akan mengakibatkan penetapan harga yang tidak adil dan diskriminasi yang memudaratkan pengguna,” kata saman itu.

Pejabat peguam negara berkata amalan Jaffarian melanggar akta perlindungan pengguna negara dan undang-undang penginapan awam, yang melarang diskriminasi kerana bangsa, warna kulit dan asal negara di tempat awam. Dalam saman itu, pejabat Healey meminta perintah menyekat amalan ini, bersama-sama dengan pengembalian dan penalti sivil.

“Kami memuji Pejabat Peguam Negara Massachusetts kerana mengambil tindakan untuk menghentikan penyalahgunaan yang mengganggu ini,” kata John Van Alst, peguam kakitangan di Pusat Undang-undang Pengguna Nasional, menurut siaran akhbar “Penyelidikan NCLC menunjukkan bahawa diskriminasi meluas dalam penjualan kereta dan industri kewangan.”


Ada masalah? Hantar isu pengguna anda ke sean.murphy@globe.com. Ikuti dia di Twitter @spmurphyboston.We would like to thank the author of this post for this amazing web content

AG menyaman pengedar kereta kerana mengenakan bayaran berlebihan kepada pelanggan Hitam dan Hispanik untuk alat tambah – The Boston Globe


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/