Ahli ekonomi veteran David Rosenberg memberi amaran S&P 500 mungkin menjunam 27% lagi, berkata yang paling teruk masih belum datang untuk pelabur. Berikut ialah 8 petikan terbaik beliau daripada temu bual baharu.

  • S&P 500 mungkin menjunam 27% lagi kepada sekitar 2,700 mata, David Rosenberg telah memberi amaran.
  • Dia menolak pasaran terendah dalam masa terdekat, dan berkata “Black Monday” menjadikannya seorang pesimis yang kekal.
  • Ahli ekonomi veteran itu menyelar Fed, menggembar-gemburkan bon, dan mengeluarkan pandangan suram untuk 2023.

David Rosenberg telah memberi amaran S&P 500 boleh menjunam 27% lagi, meramalkan bon bertarikh lama akan melonjak lebih 20% tahun depan, dan menolak pasaran saham berada di paras terendah dalam masa terdekat.

Ahli ekonomi veteran itu dan ketua Penyelidikan Rosenberg merenung pengalamannya sebagai ahli ekonomi Wall Street pada Black Monday — yang berlaku hampir tepat 35 tahun lalu — semasa Temu bual RealVision dikeluarkan minggu ini. Dia juga menuduh Rizab Persekutuan menaikkan harga aset, dan mengeluarkan prospek suram untuk 2023.

Berikut ialah 8 petikan terbaik Rosenberg, disunting ringan untuk panjang dan jelas:

1. “Hari pertama saya melangkah ke tingkat perdagangan, ada orang berayun dari candelier. Ia adalah kekacauan. Dan ia adalah pengalaman yang menakutkan. Saya tidak akan melupakannya.” (Hari pertama Rosenberg sebagai ahli ekonomi di Bank of Nova Scotia ialah 19 Oktober 1987 — yang dipanggil Black Monday, apabila Dow kehilangan hampir 22% dalam satu sesi.)

2. “Jika itu berlaku kepada anda, maka anda akan menjadi Eeyore keldai sepanjang hayat profesional anda juga. Mereka memanggil saya permabear. Ia hampir genetik dalam beberapa cara.”

3. “Mereka mahu bercakap semula. Mereka seperti badut di sarkas, meniup belon. Dan sekarang belon itu – saya tidak mengatakan ia pecah, tetapi sudah pasti helium keluar sekarang dari pasaran hartanah.” (Rosenberg mengkritik Rizab Persekutuan kerana menaikkan harga aset dalam beberapa tahun kebelakangan ini.)

4. “Mereka mahu pasaran saham turun. Mereka mahu harga rumah turun. Kenapa? Kerana tidak ada peluang bola salji di neraka mereka akan mencapai 2% inflasi pengguna cawan suci mereka, tanpa ada tempoh sekarang deflasi aset. Ia 100% perlu.” (Rosenberg merujuk kepada Fed yang cuba menurunkan inflasi dari atas 8% pada bulan September kepada sekitar 2%.)

5. “Dalam pasaran beruang yang mengalami kemelesetan, 83.5% daripada keadaan pasaran kenaikkan sebelumnya akan diterbalikkan. Anda melihat kira-kira 2,700 pada S&P. Ke sanalah kita menuju.” (Anggaran Rosenberg mencadangkan indeks saham penanda aras, turun 23% tahun ini pada kira-kira 3,700 mata, boleh merosot lagi 27%.)

6. “Anda belum melihat apa-apa lagi. Semua perkara buruk menanti kita kerana ketinggalan. Tahun depan akan menjadi tahun di mana kita mengalami kekejangan kewangan. Tahun depan akan menjadi tahun di mana Fed — seperti biasa – akan menjerit ‘pakcik’ dan mengatakan kita sudah selesai.” (Beliau menyatakan pasaran saham hanya kembali kepada purata jangka panjang setakat ini, dan belum ada kemelesetan pendapatan lagi.)

7. “70% daripada laluan ke dalam kitaran pelonggaran Fed, dan 70% daripada laluan ke dalam kemelesetan, ialah apabila pasaran saham biasanya berada di paras terendah. Mereka mengetatkan ke dalam keluk hasil songsang hari ini, tetapi akan berlaku pelonggaran dan curam keluk tahun depan. Saya berhasrat pada ketika itu untuk menjadi permabull.”

8. “Saya fikir jumlah pulangan dalam bon panjang berkemungkinan melebihi 20% pada tahun hadapan. Saya tidak fikir pasaran saham membuat 20% pada tahun hadapan.” (Rosenberg berkata ia adalah “kesilapan besar” untuk tidak membeli bon bertarikh lama berdasarkan kelemahan baru-baru ini, kerana dia menjangkakan bon menjadi kelas aset pertama yang pulih daripada kemelesetan semasa.)

We would like to give thanks to the writer of this post for this outstanding content

Ahli ekonomi veteran David Rosenberg memberi amaran S&P 500 mungkin menjunam 27% lagi, berkata yang paling teruk masih belum datang untuk pelabur. Berikut ialah 8 petikan terbaik beliau daripada temu bual baharu.


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/