Air New Zealand menghubungkan Auckland dan New York buat kali pertama

(CNN) — Selepas 16 jam di langit, penerbangan terus pertama Air New Zealand ke New York City tiba di lapangan terbang JFK pada 17 September.

Penerbangan, NZ2, adalah pertama kali diumumkan pada bulan Mac dan telah menjadi asas utama pemulihan pasca-pandemi syarikat penerbangan itu. Penerbangan pendampingnya, NZ1, terbang dari laluan bertentangan dari JFK ke Auckland dalam masa kira-kira 17.5 jam.

“Sebagai salah satu bandar terhebat di dunia, Air New Zealand berbangga untuk menambah Big Apple ke dalam senarai 29 destinasi antarabangsanya,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Air New Zealand Greg Foran dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa filght itu menghubungkan dua bandar kegemarannya di dunia.

New Zealand dibuka semula kepada pelancong antarabangsa pada 31 Julai 2022.

Hasrat syarikat penerbangan itu untuk mendapatkan slot di JFK bukanlah satu rahsia.

Apabila penerbangan diumumkan lebih awal pada 2022, Foran berkata “Secara tradisinya, nombor penerbangan 1 dan 2 digunakan untuk laluan utama syarikat penerbangan. Dan itulah New York — laluan utama kami.”

Selain New York, Air New Zealand terbang ke lima destinasi lain di Amerika Syarikat, termasuk San Francisco dan Honolulu.

Memandangkan New York ialah penerbangan terus pertama (dan pada masa ini sahaja) syarikat penerbangan itu ke pantai timur, lebih mudah bagi penumpang dari New Zealand untuk menyambung ke bandar hab Amerika Utara dan Eropah.

Segala-galanya di atas kapal dibuat berasa istimewa untuk perjalanan sulung itu.

Makanan di atas kapal terdiri daripada daging, wain dan hasil bumi New Zealand, termasuk paua saucisson (sosej abalon), yang membuat penampilan pertama syarikat penerbangannya.

Mengikut New Zealand Herald, Foran sendiri berada di atas kapal dan turut serta dengan menyajikan makanan kepada pelanggan di kabin ekonomi dan ekonomi premium. Penumpang dilaporkan bertepuk tangan apabila 787-9 Dreamliner mendarat.

Beberapa orang terkenal New Zealand berada dalam penerbangan itu, seperti Stuart Nash, menteri pelancongan New Zealand, bekas perdana menteri Helen Clark. Perdana menteri semasa Jacinda Arden dilaporkan merancang untuk menyertai tetapi terpaksa pergi ke London untuk pengebumian Ratu Elizabeth II.

Walau bagaimanapun, terdapat satu kedutan yang tidak dijangka pada hujung minggu.

Beberapa penumpang dalam jadual perjalanan NZ1 dari New York ke Auckland mendapati apabila mendarat bahawa beg mereka tidak membuat perjalanan bersama mereka.

“Malangnya memandangkan keperluan bahan api tambahan disebabkan cuaca buruk, beberapa beg pelanggan tidak dapat dimuatkan di New York dan kami akan membawanya ke New Zealand secepat mungkin,” kata COO Air New Zealand Alex Marren kepada CNN Travel.

“Kami sedang berhubung dengan pelanggan untuk mengemas kini mereka dan menyatukan semula mereka dengan beg mereka. Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul.”

Syarikat penerbangan itu memberi jaminan kepada CNN bahawa ini adalah isu sekali sahaja dan menambah, “Kami mempunyai proses untuk memastikan pelanggan kami sampai ke destinasi mereka dengan selamat dan cuba mengurangkan gangguan sebanyak mungkin semasa kejadian cuaca ekstrem.”

Air New Zealand mempunyai saingan berat dalam pertempuran untuk penerbangan penumpang terpanjang di dunia.

Pada masa ini, dua penerbangan terpanjang teratas di dunia kedua-duanya dikendalikan oleh Singapore Airlines — satu antara Singapura dan JFK New York dan satu antara Singapura dan Lapangan Terbang Antarabangsa Newark. Bekas jam itu berada pada jarak 9,534 batu yang memeningkan dan menghabiskan kira-kira 18 jam di udara.
Qantas Australia adalah salah satu pesaing utama ANZ, dan syarikat penerbangan itu enggan diketepikan daripada gabungan apabila ia melibatkan penerbangan jauh. Ia sedang melancarkan a Jarak jauh Melbourne-ke-Dallas penerbangan pada bulan Disember.
Awal tahun ini, Qantas mengambil langkah penting ke arah pelancaran Projek Matahari Terbitmatlamatnya yang telah lama diimpikan untuk mewujudkan penerbangan terus antara Australia dan bandar New York dan London.

Syarikat penerbangan itu menempah 12 pesawat Airbus A350-1000s, dengan harapan bahawa laluan ultra jarak jauh boleh mula beroperasi pada 2025. Penerbangan ini akan beroperasi dalam tempoh 19 jam, menjadikannya penerbangan tanpa henti terpanjang di dunia.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Air New Zealand menghubungkan Auckland dan New York buat kali pertama


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/