Alaska Airlines membatalkan lebih 100 penerbangan sebagai juruterbang piket

PORTLAND, Ore — Alaska Airlines membatalkan berpuluh-puluh penerbangan Pantai Barat AS pada Jumaat ketika juruterbang tidak bertugas berpiket di beberapa bandar utama kerana menemui jalan buntu dalam hampir tiga tahun rundingan kontrak, dan syarikat penerbangan itu berkata lebih banyak pembatalan boleh dilakukan sepanjang hujung minggu.

Lebih 120 penerbangan Alaska Airlines dibatalkan – kira-kira 9% daripada operasinya – dan kira-kira 15,300 penumpang terjejas, kata syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan. Penerbangan yang dibatalkan termasuk 66 di Seattle; 20 di Portland, Oregon; 10 di Los Angeles; dan tujuh di San Francisco, menurut laman web penjejakan penerbangan flightaware.com. Lebih daripada sedozen penerbangan di Anchorage turut terjejas, menurut Flight Aware.

Pada masa yang sama, juruterbang mengadakan perhimpunan dan barisan piket di semua bandar tersebut, menurut laman web kesatuan. Juruterbang dengan Persatuan Juruterbang Air Lines juga memprotes minggu lalu di New York City di luar Hari Perhubungan Pelabur syarikat penerbangan itu sebagai pelopor piket hari Jumaat. Mereka yang berada di barisan piket pada hari Jumaat berkata mereka tidak bertugas dan tidak boleh dipersalahkan atas penerbangan yang dibatalkan.

“Ia memerlukan semua orang di Alaska untuk menjalankan operasi yang berjaya dan boleh dipercayai. Hari ini, kami gagal. Kami berterima kasih kepada semua pekerja yang bekerja keras untuk membawa tetamu kami ke tempat yang mereka perlu pergi,” kata syarikat penerbangan itu dalam kenyataan yang tidak menyebut tentang piket itu.

Pembatalan itu berlaku apabila perjalanan udara melantun semula ke tahap pra-pandemi dan permintaan meningkat apabila ramai rakyat Amerika pergi bercuti musim bunga untuk percutian yang tertangguh. Pengembara yang kecewa meluahkan perasaan di media sosial tentang rancangan percutian yang gagal dan melaporkan bahawa terdapat sehingga 10 jam menunggu untuk bercakap dengan wakil syarikat penerbangan tentang penjadualan semula penerbangan. Ramai yang berkata mereka tidak boleh terbang keluar selama satu atau dua hari.

Robyn Dold, dari Battle Ground, Washington, telah merancang untuk terbang ke Missouri pada hari Jumaat bersama suami, anak perempuan dan menantunya untuk menghadiri pengebumian bapa mertuanya. Keluarga itu menerima e-mel dari Alaska pada tengah malam – enam jam sebelum mereka berlepas – yang mengatakan penerbangan mereka dibatalkan.

Dold menghabiskan berjam-jam pada hari Jumaat dengan syarikat penerbangan itu, dan kemudian beratur di Lapangan Terbang Antarabangsa Portland, hanya untuk mengetahui Alaska tidak dapat membawa mereka ke pengebumian tepat pada masanya — atau bahkan ke bandar dalam jarak pemanduan 10 jam.

“Kami akan mengikut arus jika ia adalah percutian, tetapi ini adalah sesuatu yang mempunyai tarikh akhir yang tidak boleh kami ubah dan ia menyayat hati,” katanya dalam temu bual telefon. “Suami saya sendiri. Ayahnya adalah kawan baiknya.”

Dold, yang akan menyampaikan pujian itu, sebaliknya akan menonton pengebumian secara siaran langsung sehala bersama suaminya dari rumah, katanya.

“Apa yang saya rasa paling menjengkelkan saya, secara jujur, kami tidak diberi sebarang pemberitahuan lebih awal bahawa ini adalah kemungkinan. Kami boleh membuat pengaturan lain,” kata Dold. “Itulah yang sangat mengecewakan.”

Juruterbang di barisan piket di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles berkata pembatalan itu adalah akibat kekurangan kakitangan oleh Alaska Airlines, yang mengurangkan semasa wabak dan bertindak balas terlalu perlahan apabila permintaan perjalanan diteruskan.

“Semua orang di sini sedang bercuti. Alaska Airlines menghadapi masalah kakitangan. Mereka mungkin tidak mahu mengatakannya, tetapi mereka menghadapi masalah kakitangan,” kata Steve Van Metre, kapten Alaska Airlines.

“Kami mempunyai beberapa juruterbang pergi ke syarikat penerbangan lain kerana isu kualiti hidup di syarikat ini.”

Juruterbang telah mengadakan rundingan kontrak dengan syarikat penerbangan itu selama hampir tiga tahun dan kedua-dua pihak menemui jalan buntu.

Kesatuan itu berkata Alaska Airlines tidak cukup bersedia untuk kembali ke perjalanan udara selepas wabak itu dan tidak mengambil langkah yang diperlukan untuk mengekalkan atau menarik juruterbang apabila permintaan kembali pulih. Isu yang masih perlu diselesaikan termasuk keselamatan pekerjaan, peraturan kerja dan peruntukan kualiti hidup yang menyediakan fleksibiliti dan jadual yang munasabah, katanya dalam satu kenyataan, dan kontrak perintis semasa berada jauh di belakang kontrak di syarikat penerbangan setanding dalam beberapa bahagian utama.

Alaska Airlines berkata pada hari Jumaat ia menghargai juruterbangnya dan menghormati hak mereka untuk berpiket, tetapi ia juga perlu merundingkan perjanjian yang membolehkan syarikat penerbangan itu mengekalkan pertumbuhan dan keuntungan. Syarikat penerbangan itu berusaha untuk memulihkan kerugian $2.3 bilion daripada pandemik COVID-19, katanya dalam satu kenyataan.

“Kontrak perintis baharu kekal sebagai keutamaan bagi Alaska,” kata Jenny Wetzel, naib presiden perhubungan buruh untuk Alaska Airlines, dalam satu kenyataan. “Kami telah meletakkan satu pakej di atas meja yang berdaya saing dan menangani isu yang paling penting kepada juruterbang kami.”

Syarikat penerbangan itu berkata ia menawarkan gaji yang kompetitif untuk juruterbangnya. Sebagai contoh, gaji purata kapten Alaska Airlines ialah $341,000 setahun, kata syarikat penerbangan itu.

____

Juruvideo Associated Press Eugene Garcia di Los Angeles menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the author of this article for this awesome content

Alaska Airlines membatalkan lebih 100 penerbangan sebagai juruterbang piket


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/