Alaska Airlines membatalkan lebih daripada 120 penerbangan dan memberi amaran tentang kemungkinan gangguan hujung minggu

SEATAC, Wash — Penerbangan yang dibatalkan menjejaskan lebih 15,000 penumpang Alaska Airlines pada hari Jumaat dan syarikat penerbangan itu memberi amaran mungkin terdapat lebih banyak gangguan pada hujung minggu ini pada pertengahan musim perjalanan cuti musim bunga.

Menjelang 9:00 pagi, syarikat penerbangan itu telah membatalkan lebih daripada 120 penerbangan di seluruh sistem.

“Ia agak mengecewakan. Kami mendapat teks dan e-mel bahawa penerbangan itu akan dibatalkan kira-kira tengah malam,” kata penumpang Matt Mullinix, yang cuba pergi ke Belize bersama keluarganya.

Apabila KIRO 7 bertanya kepada Alaska Airlines mengapa penerbangan itu dibatalkan, syarikat penerbangan itu menghantar kenyataan mengenai pertikaian buruh dengan kesatuan juruterbangnya.

Kenyataan itu juga merujuk kepada kekurangan juruterbang.

Persatuan Juruterbang Air Line berkata 1,500 juruterbang mengadakan piket maklumat di beberapa bandar pada hari Jumaat.

Mereka berbaris senyap-senyap di kaki lima di hadapan Lapangan Terbang Antarabangsa Seattle Tacoma, dan di luar ibu pejabat syarikat penerbangan itu.

Pemimpin kesatuan berkata penerbangan tidak dibatalkan kerana piket dan semua juruterbang yang mengambil bahagian tidak bertugas dan tidak dijadualkan terbang.

“Penerbangan dibatalkan kerana mereka tidak mempunyai juruterbang yang mencukupi secara amnya,” kata Kapten Alaska Joseph Youngerman, seorang ketua kesatuan.

Youngerman berkata bahawa pada hari pertama bulan baharu, Alaska menambah lebih banyak penerbangan daripada yang boleh dilakukan oleh kakitangan pada masa ramai juruterbang pergi.

“Ini sepatutnya tidak mengejutkan mereka. Ia sememangnya tidak mengejutkan kami bahawa mereka akan menghadapi masalah untuk menampung jadual mereka,” kata Youngerman.

Kesatuan itu berkata bahawa selepas tiga tahun rundingan, Alaska tidak menawarkan kontrak pasaran yang adil yang menangani kebimbangan perintis tentang keselamatan pekerjaan dan penjadualan.

Alaska Airlines tidak akan melakukan temu bual tetapi menulis bahawa kontrak perintis baharu kekal sebagai keutamaan.

Syarikat penerbangan itu berkata kapten mereka membuat, secara purata, $341,000 setahun dan syarikat penerbangan itu telah mencadangkan untuk membayar pegawai pertama baharu $100 setiap jam.

Kesatuan itu berkata ia tidak merancang piket tambahan.

Syarikat penerbangan itu berkata lebih banyak pembatalan mungkin pada hujung minggu ini.

Semak jumlah pembatalan di sini.

Kekurangan juruterbang berlaku apabila pegawai Lapangan Terbang Antarabangsa Seattle-Tacoma berkata perjalanan dijangka mencecah hampir tahap pra-pandemi apabila perjalanan cuti musim bunga bermula.

Jumlah dagangan dijangka sekitar 80% hingga 85% daripada tahap pra-pandemik. Itu hampir dengan hari perjalanan paling sibuk sejak Ogos 2021.

Jumlah tertinggi dijangka sehingga 145,000 penumpang sehari. Kira-kira 160,000 adalah purata pada 2019.

Alaska Airlines mengeluarkan kenyataan berikut mengenai pembatalan dan piket:

Kenyataan yang dikemas kini:

“Alaska Airlines mengalami pembatalan penerbangan yang ketara hari ini. Kami memaklumi tetamu kami yang penerbangannya terjejas dan kami sedang berusaha secepat mungkin untuk membetulkan keadaan dan membawa mereka ke destinasi mereka. Kami memohon maaf atas kesulitan yang berlaku.

“Setakat 9 pagi ini, kami telah membatalkan lebih 120 penerbangan – kira-kira 9% daripada keseluruhan operasi kami – memberi kesan kepada lebih 15,300 tetamu. Pembatalan tambahan boleh dilakukan pada hujung minggu.

“Ia memerlukan semua orang di Alaska untuk menjalankan operasi yang berjaya dan boleh dipercayai. Hari ini, kami gagal. Kami berterima kasih kepada semua pekerja yang bekerja keras untuk membawa tetamu kami ke tempat yang mereka perlu pergi.”

Kenyataan asal:

“Kami memahami betapa pentingnya bagi juruterbang kami untuk mendapatkan kontrak baharu. Semasa rundingan diteruskan, kami menghormati hak mereka untuk terlibat dalam aktiviti yang dilindungi undang-undang bagi menyuarakan kebimbangan mereka.

“Kami komited untuk mencapai perjanjian perundingan kolektif yang mengiktiraf sumbangan juruterbang kami dan menyokong mereka dengan peningkatan gaji, keselamatan pekerjaan dan lebih fleksibiliti kerja – isu utama yang penting bagi mereka.

“Adalah juga penting bagi Alaska Airlines untuk merundingkan perjanjian yang membolehkan kami mengekalkan pertumbuhan dan keuntungan untuk masa depan yang kukuh. Adalah penting kami terus menyediakan semua pekerja kami dengan gaji dan faedah yang kompetitif sambil kami mengupah lebih ramai orang, melabur dalam pesawat baharu dan menerbangkan tetamu kami ke destinasi baharu. Kami percaya matlamat syarikat dan matlamat juruterbang kami saling melengkapi.

“Kontrak perintis baharu kekal sebagai keutamaan bagi Alaska,” kata Jenny Wetzel, naib presiden perhubungan buruh untuk Alaska Airlines. “Kami telah meletakkan pakej di atas meja yang berdaya saing dan menangani isu yang paling penting kepada juruterbang kami. Ia merupakan pelaburan kewangan yang besar dalam kumpulan perintis kami sambil menyedari bahawa kami masih berusaha untuk pulih daripada kerugian $2.3 bilion daripada pandemik COVID-19. Kami tidak sabar-sabar untuk memuktamadkan rundingan dengan cepat supaya juruterbang kami dapat menikmati faedah baharu ini secepat mungkin.

“Bagi menyokong juruterbang kami, kami baru-baru ini membentangkan cadangan komprehensif kepada kesatuan. Antara sorotan:

  • Kami menawarkan gaji berskala tertinggi sebanyak $280 sejam untuk kapten dan pelarasan gaji pasaran setahun selepas kontrak disahkan untuk memastikan gaji juruterbang kami bersaing dengan rakan sebaya mereka di syarikat penerbangan lain. Sebagai rujukan, purata gaji kapten Alaska pada masa ini ialah $341,000 setahun. Untuk pegawai pertama, kami telah mencadangkan kadar $100 sejam, yang akan menjadi kadar pengambilan baharu #1 di negara ini.
  • Kami bersedia untuk meningkatkan keselamatan kerja juruterbang kami: Mana-mana pesawat yang dikendalikan oleh Alaska Air Group melebihi 76 tempat duduk akan diterbangkan oleh juruterbang senarai senioriti Alaska.
  • Kami akan menambah fleksibiliti yang ketara tentang cara juruterbang kami boleh menetapkan jadual mereka bersama-sama dengan sokongan tambahan untuk juruterbang simpanan kami. Juruterbang kami pada masa ini bekerja secara purata 16 hari sebulan.

“Kami telah berbincang dengan Persatuan Juruterbang Laluan Udara (ALPA) untuk perjanjian baharu sejak musim panas 2019, dengan jeda bersama dalam perbincangan selama kira-kira setahun ketika industri mengharungi wabak itu. Sebagai sebahagian daripada proses biasa, kami memfailkan pengantaraan dengan Lembaga Pengantaraan Kebangsaan pada Oktober 2021 untuk membantu memajukan proses dan memudahkan perjanjian. Kami berharap untuk membuat kemajuan selanjutnya pada sesi pengantaraan kami yang seterusnya yang dijadualkan pada akhir bulan ini.

“Terdapat beberapa pembatalan penerbangan berkaitan dengan kekurangan juruterbang yang telah mewujudkan cabaran operasi. Kami memaklumkan tetamu kami yang penerbangan mereka terjejas dan memohon maaf atas kesulitan tersebut. Kami sedang berusaha secepat mungkin untuk memperbaiki keadaan dan membawa mereka ke destinasi mereka.”

Persatuan Juruterbang Air Line, Antarabangsa, mengeluarkan kenyataan berikut mengenai kekurangan juruterbang:

“Alaska Airlines menerima bailout $2.3 bilion daripada pembayar cukai Amerika semasa pandemik untuk mengharungi kemelesetan ekonomi, mengekalkan tenaga kerjanya, dan bersedia untuk mengambil kesempatan daripada pemulihan yang kita alami sekarang. Ia mempunyai salah satu kunci kira-kira yang paling kukuh dengan margin keuntungan yang menerajui industri dan keluar daripada wabak dengan hutang bersih yang kurang berbanding sebelum ini.

“Namun, di sebalik semua ini, Alaska Airlines gagal untuk merancang dengan betul untuk meningkatkan permintaan perjalanan dan mengambil langkah yang perlu untuk memastikan ia menarik dan mengekalkan juruterbang. Malah, hanya minggu ini, ALPA bertemu dengan dua naib presiden korporat yang menjelaskan bahawa mereka telah gagal mengekalkan dan kakitangan secukupnya untuk mencapai pulangan penerbangan yang boleh diramalkan.

“Kini, mereka cuba mengalih perhatian orang ramai daripada salah urus mereka dan menyalahkan juruterbang yang membantu menyelamatkan syarikat mereka. Pemimpin juruterbang telah memberi amaran selama bertahun-tahun bahawa juruterbang akan memilih untuk terbang untuk syarikat penerbangan lain kerana kontrak yang tidak mencukupi yang hanya akan memburukkan lagi cabaran kakitangan sedia ada.

“Beratus-ratus juruterbang Alaska akan menggunakan hak mereka yang sah untuk menjalankan piket maklumat tanpa gangguan hari ini di lima bandar di seluruh negara untuk menyerlahkan kedudukan kewangan Alaska yang kukuh dan menggesa syarikat itu supaya serius untuk membuat kontrak. Juruterbang Alaska lebih bersedia.”

We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Alaska Airlines membatalkan lebih daripada 120 penerbangan dan memberi amaran tentang kemungkinan gangguan hujung minggu


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/