Amazon akan mengambil kepentingan Hawaiian Airlines dalam perjanjian pengangkutan kargo

Amazon.com Inc. bersedia untuk mengambil bahagian dalam syarikat induk Hawaiian Airlines sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk mengembangkan operasi pengangkutan kargo gergasi e-dagang itu menggunakan armada kapal kargo Airbus SE.

Hawaiian Holdings Inc. mengeluarkan waran yang membenarkan Amazon memperoleh sebanyak 15% saham tertunggak syarikat penerbangan itu, menurut satu kenyataan hari ini. Waran boleh dilaksanakan dalam tempoh sembilan tahun akan datang.

Perjanjian itu mungkin menandakan kebangkitan semula rancangan Amazon, yang dilaporkan pada 2021, untuk menggunakan kapal pengangkut Boeing Co. dan Airbus jarak jauh untuk memindahkan barangan menggunakan pesawatnya sendiri, meningkatkan persaingannya dengan United Parcel Service Inc. dan FedEx Corp. Ia juga menawarkan sumber pendapatan baharu kepada orang Hawaii di tengah-tengah pemulihan perlahan dalam perjalanan Asia Pasifik, dengan beberapa negara baru-baru ini menarik balik sekatan perjalanan berkaitan coronavirus.

“Perniagaan Amazon bukan sahaja akan meningkatkan kepelbagaian hasil Hawaii, tetapi membantu mengurangkan turun naik pendapatan yang menjadi ciri perniagaan penumpang Hawaii,” penganalisis Deutsche Bank Michael Linenberg menulis dalam nota penyelidikan hari ini.

Saham Hawaiian melonjak sebanyak 15% kepada $16.15, harian paling banyak dalam hampir dua tahun. Saham itu naik 12% pada 12:30 tengah hari di New York. Saham Amazon naik 1.5% kepada $117.01.

Pelan itu didedahkan ketika syarikat penerbangan kargo Amazon berkembang pada kadar paling perlahan sejak permulaan wabak – tanda bahawa gergasi e-dagang itu menyesuaikan diri dengan permintaan yang semakin berkurangan. Amazon Air diasaskan pada 2016 untuk mempercepatkan penghantaran produk dari gudang syarikat kepada pembeli.

Bersemangat untuk meluaskan jangkauan rangkaian penghantarannya dan mengurangkan pergantungannya kepada pembawa pihak ketiga, Amazon mengumpulkan kumpulan pesawat yang dipajak dan dibeli yang diperoleh daripada syarikat lain, biasanya dengan diskaun kepada model baharu yang keluar dari barisan pemasangan. Perkhidmatan itu, yang bergantung kepada juruterbang daripada segelintir syarikat penerbangan rakan kongsi, telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menggunakan hab lapangan terbang baharu sambil memajak dan membeli lebih banyak pesawat.

Hawaiian akan mengendalikan 10 kapal pengangkut Airbus A330-300 awal mulai tahun 2023, dan armada itu boleh dikembangkan berdasarkan keperluan Amazon. Syarikat penerbangan itu akan menubuhkan pangkalan perintis di benua AS, mengembangkan pangkalan penyelenggaraan sedia ada dan meningkatkan pengambilan juruterbang, mekanik dan pekerja lain untuk menyokong operasi itu. Hawaiian kini membawa muatan pada pesawat penumpang dalam Hawaii dan antara negeri dan Amerika Utara, Asia dan Oceania.

“Hubungan ini menyediakan pemangkin untuk mengembangkan perniagaan kami dan peluang unik untuk mempelbagaikan sumber pendapatan kami sambil memanfaatkan kekuatan kami yang telah sedia ada,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Hawaiian Peter Ingram dalam kenyataan itu.

Amazon akan memajak pesawat untuk Hawaii untuk beroperasi dari Altavair, menurut satu kenyataan daripada Airbus. Pesawat sedang ditukar daripada pesawat penumpang kepada kapal kargo.

Pesawat itu akan menjadi “pesawat terbaharu, terbesar untuk Amazon Air, membolehkan kami menghantar lebih banyak pakej pelanggan dengan setiap penerbangan,” kata Philippe Karam, pengarah di Amazon Global Air Fleet & Sourcing, dalam kenyataan itu.


Dengan bantuan daripada Janet Freund dan Matt Day.


We wish to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

Amazon akan mengambil kepentingan Hawaiian Airlines dalam perjanjian pengangkutan kargo


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/