AMD terlepas tetapi masih menghasilkan pertumbuhan hasil sebanyak 29%.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif AMD Lisa Su bercakap semasa acara AMD di CES di Las Vegas pada 6 Januari 2020.

Bridget Bennett | Bloomberg | Imej Getty

Peranti Mikro Lanjutan saham meningkat sebanyak 3% dalam dagangan lanjutan pada hari Selasa selepas pembuat cip mengumumkan pendapatan dan panduan suku tahunan yang gagal memenuhi jangkaan Wall Street

Begini cara syarikat melakukannya:

  • Pendapatan: 67 sen sesaham, diselaraskan, berbanding 68 sen sesaham seperti yang dijangkakan oleh penganalisis, menurut Refinitiv.
  • Hasil: $5.57 bilion, berbanding $5.62 bilion seperti yang dijangkakan oleh penganalisis, menurut Refinitiv.

Secara keseluruhan, pendapatan AMD meningkat sebanyak 29% tahun ke tahun pada suku ketiga fiskal, yang berakhir pada 24 September, menurut sebuah kenyataan. Pendapatan bersih jatuh 93% kepada $66 juta, terutamanya disebabkan oleh pengambilalihan AMD $49 bilion pada bulan Februari dari Xilinx, pembuat cip yang dipanggil tatasusunan gerbang boleh diprogramkan medan.

Pada 6 Okt, AMD mengeluarkan keputusan awal bagi suku ketiga fiskal yang ketinggalan membimbingnya disediakan pada bulan Ogos, memandangkan penghantaran cip yang lebih sedikit kerana pasaran PC yang lebih lemah daripada yang dijangkakan. Saham itu jatuh hampir 14% dalam penurunan terbesarnya dalam satu sesi dagangan sejak Mac 2020.

Berkenaan dengan panduan, AMD berkata ia melihat $23.50 bilion dalam pendapatan setahun penuh, turun daripada unjuran $26.3 bilion yang diberikan syarikat itu pada Ogos. Penganalisis yang ditinjau oleh Refinitiv menjangkakan $23.88 bilion. Syarikat itu menguncup tinjauan margin kasar yang diselaraskan kepada 52% daripada 54% pada bulan Ogos.

AMD berkata segmen Pusat Datanya menjana pendapatan $1.61 bilion pada suku ketiga fiskal, meningkat 45% dan sedikit di bawah konsensus StreetAccount sebanyak $1.64 bilion. Unit itu termasuk sumbangan daripada Xilinx dan syarikat permulaan pengkomputeran teragih Pensando, yang menelan belanja AMD $1.9 bilion dalam pemerolehan yang disiapkan pada bulan Mei.

Pembuat cip telah melihat permintaan yang sihat untuk penghantaran cip pelayannya yang membawa nama kod Genoa. AMD merancang untuk melancarkan cip pusat data Epyc pada 10 Nov.

Ketua Pegawai Eksekutif AMD Lisa Su berkata hasil awan lebih daripada dua kali ganda dan meningkat secara berurutan, manakala hasil daripada pembuat pelayan yang menyasarkan syarikat besar menurun secara berurutan.

Sesetengah perusahaan memperlahankan pembelian mereka kerana ketidaktentuan makroekonomi, katanya.

Perniagaan pusat data “sekurang-kurangnya buat masa ini, kelihatan baik, dan agak lebih baik daripada apa yang sedang berlaku Intel, ” kata Stacy Rasgon, penganalisis semikonduktor kanan di Bernstein, dalam temu bual di “Loceng Penutupan: Lebih Masa” CNBC selepas AMD mengumumkan keputusannya. “Terdapat banyak ketidakpastian tentang apa yang mereka akan katakan tentang pusat data, terutamanya selepas itu. laporan Intel di mana Intel telah meminta pasaran menurun pada Q4. Mungkin inilah sebabnya stok sekarang meningkat. Panduan itu sendiri agak lemah, tetapi nampaknya ia terpencil kepada PC.”

Segmen Permainan menghasilkan pendapatan $1.63 bilion. Itu meningkat kira-kira 14% dan sejajar dengan konsensus $1.63 bilion di kalangan penganalisis yang ditinjau oleh StreetAccount. Syarikat itu menggembar-gemburkan permintaan yang sihat untuk cip konsol ketika menjelangnya cuti Microsoft dan Sony.

Segmen Terbenam yang merangkumi beberapa jualan Xilinx menyampaikan $1.30 bilion, meningkat daripada $79 juta pada suku tahun lalu dan sejajar dengan konsensus StreetAccount $1.30 bilion.

Unit Pelanggan AMD, yang telah diberi amaran oleh pembuat cip pada bulan Oktober, menghasilkan pendapatan $1.02 bilion. Itu turun hampir 40% tetapi melebihi konsensus StreetAccount $1.17 bilion. Empat hari selepas AMD memberikan keputusan awal, penyelidik industri teknologi Gartner berkata penghantaran PC suku ketiga jatuh 19.5%, kemerosotan paling teruk yang pernah dilihat syarikat sejak ia mula mengikuti pasaran pada pertengahan 1990-an. Semasa suku AMD diumumkan Cip PC desktop Ryzen 7000, dan AMD menunjukkan ulasan positif terhadap produk tersebut.

AMD “bekerja rapat dengan pelanggan kami untuk mengurangkan inventori hiliran,” kata Su.

Keempat-empat segmen itu memberikan hasil yang lebih sedikit daripada yang dijangkakan oleh AMD dalam amaran Oktobernya.

Walaupun turun naik selepas waktu kerja, saham AMD telah susut 58% setakat tahun ini, manakala indeks S&P 500 turun 19% dalam tempoh yang sama.

Ini berita tergempar. Sila semak semula untuk kemas kini.

TONTON: Kelemahan PC melanda saham separuh seperti AMD, kata Vivek Arya dari BofA

We would love to thank the author of this article for this remarkable content

AMD terlepas tetapi masih menghasilkan pertumbuhan hasil sebanyak 29%.


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/