Angka ekonomi China datang lebih baik daripada jangkaan, tetapi ‘kesukaran dan cabaran’ kekal

Kenderaan tenaga baharu, termasuk kereta hibrid dan berkuasa bateri, telah menyaksikan lonjakan jualan di China walaupun terdapat kemerosotan dalam pasaran kereta secara keseluruhan. Digambarkan di sini ialah kilang kenderaan tenaga baharu yang tidak dinamakan di wilayah Jiangsu pada 13 Jun 2022.

Wan Shanchao | Kumpulan Visual China | Imej Getty

BEIJING – China mengeluarkan data ekonomi untuk Mei yang mengatasi jangkaan yang diredam selama sebulan yang dihalang oleh kawalan Covid.

Pengeluaran perindustrian meningkat sedikit sebanyak 0.7% pada Mei berbanding setahun lalu, berbanding jangkaan penurunan 0.7%, menurut penganalisis yang ditinjau oleh Reuters. Pada bulan April, pengeluaran perindustrian secara tidak dijangka jatuh, turun sebanyak 2.9% tahun ke tahun.

Jualan runcit jatuh kurang daripada jangkaan, turun sebanyak 6.7% pada Mei berbanding setahun lalu. Jualan runcit dianggarkan merosot sebanyak 7.1% pada Mei berbanding setahun lalu, menurut tinjauan Reuters. Pada bulan April, jualan runcit jatuh sebanyak 11.1% berbanding setahun lalu.

Pelaburan aset tetap untuk tempoh Januari hingga Mei meningkat sebanyak 6.2%, mengatasi jangkaan pertumbuhan 6%.

Biro Perangkaan Kebangsaan China berkata dalam satu kenyataan bahawa ekonomi “menunjukkan momentum pemulihan yang baik” pada Mei, “dengan kesan negatif daripada pandemik Covid-19 secara beransur-ansur diatasi dan penunjuk utama meningkat sedikit.”

“Bagaimanapun, kita mesti sedar bahawa persekitaran antarabangsa akan menjadi lebih rumit dan suram, dan ekonomi domestik masih menghadapi kesukaran dan cabaran untuk pemulihan,” kata biro itu.

Eksport China meningkat pada bulan Mei kepada peningkatan 16.9% yang lebih baik daripada jangkaan daripada setahun yang lalu dalam terma dolar AS. Import juga meningkat lebih tinggi daripada jangkaan 4.1%.

Shanghai dan Beijing, dua bandar terbesar China mengikut keluaran dalam negara kasar, kedua-duanya terpaksa melakukannya kembalikan kawalan Covid yang lebih ketat bulan ini selepas peningkatan berterusan kes Covid.

Shanghai telah ditutup pada April dan Mei, dengan hanya beberapa perniagaan utama beroperasi. Bandar ini mula dibuka semula sepenuhnya pada 1 Jun.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

Selama kira-kira sebulan pada bulan Mei, Beijing telah memberitahu orang ramai di daerah perniagaan terbesarnya untuk bekerja dari rumah, manakala restoran di seluruh ibu kota hanya boleh beroperasi secara bawa pulang atau penghantaran. Kebanyakan restoran di Beijing dibenarkan menyambung makan di kedai pada awal Jun dan pekerja boleh kembali bekerja, tetapi sekolah telah menangguhkan menyambung semula kelas secara peribadi.

Ketidakpastian, terutamanya mengenai pendapatan masa depan, telah menjejaskan perbelanjaan pengguna. Kadar pengangguran di 31 bandar terbesar di China melepasi paras tertinggi 2020 untuk mencapai 6.7% pada bulan April — rekod tertinggi pada tahun 2018. Kadar itu meningkat lagi pada Mei kepada 6.9%, manakala kadar pengangguran keseluruhan di bandar berdetik lebih rendah kepada 5.9%.

Kadar pengangguran untuk golongan muda berumur 16 hingga 24 tahun meningkat lagi kepada 18.4% pada Mei, meningkat daripada 18.2% pada April.

“Saya fikir memandangkan sekatan sedang dilonggarkan dan kami mempunyai sokongan dasar monetari pada masa hadapan, kadar pengangguran sepatutnya turun sedikit memandangkan kami jauh melebihi sasaran kerajaan,” kata Francoise Huang, ahli ekonomi kanan di Allianz Trade, dalam telefon. temuduga minggu lepas.

“Pada masa ini senario saya ialah kita harus melihat sedikit pemulihan pada separuh kedua tahun ini,” katanya. “Ianya bukan [a] Pemulihan berbentuk V, lantunan cepat dan kuat, atau pemulihan pasca Covid seperti yang kita lihat pada 2020, kerana pelonggaran dasar tidak begitu kuat dan permintaan luar tidak begitu kuat.”

We would like to thank the author of this post for this remarkable material

Angka ekonomi China datang lebih baik daripada jangkaan, tetapi ‘kesukaran dan cabaran’ kekal


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/