Apa Makna Bencana Ekonomi China untuk Pasaran

Ulasan

China‘s ekonomi berada dalam keadaan kucar-kacir.

Walaupun ia tidak mungkin menjejaskan tawaran pemimpin Parti Komunis China Xi Jinping untuk satu lagi penggal sebagai ketua rejim, ekonomi No. 2 dunia akan memberi kesan kepada seluruh dunia jika ia runtuh dan terbakar.

Sektor hartanah China—yang kepentingannya tidak boleh diperkecilkan dalam memacu peningkatan ekonomi negara sejak dua dekad yang lalu—telah rosak. Ramai pemaju hartanah telah ingkar. Dan pengguna menolak, enggan membayar gadai janji mereka ke atas unit perumahan yang belum siap dan juga mengadakan protes di berpuluh-puluh bandar di seluruh negara.

Sementara itu, pertumbuhan dalam negeri terbantut apabila negara terus melaksanakan penguncian berkaitan virus CCP berulang kali. Sehingga penghujung Ogos, sekatan terus memberi kesan kepada Wilayah Hebei, yang terletak di luar Beijing, dan ujian besar-besaran diteruskan di Tianjin. Walaupun China telah dapat menguruskan pengeluaran ekonominya di tengah-tengah sekatan—menggunakan sistem gelung tertutup—ekonomi domestik dan tahap perbelanjaan penggunanya telah terjejas.

Kadar pengangguran juga membimbangkan. Kadar pengangguran dalam kalangan belia bandar Cina mencapai 20 peratus yang mengagumkan manakala lebih ramai graduan baharu dijangka memasuki tenaga kerja pada musim gugur ini. Syarikat teknologi China secara tradisinya telah menjadi sumber pekerjaan, tetapi tindakan kerajaan negeri yang menyekat teknologi tahun lalu telah menyebabkan banyak firma tanpa modal untuk mengembangkan bilangan pekerja.

Di sisi lain lejar, China terhutang kira-kira satu trilion dolar pinjaman belum dibayar yang diberikan kepada negara dunia ketiga sebagai sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Jalan. Beijing mendapat tolakan daripada negara-negara ini dan mungkin tertekan untuk memaafkan beberapa pinjaman.

Kelemahan Runcit

Kesengsaraan ekonomi China akan memberi kesan kepada syarikat multinasional AS dan Barat, terutamanya syarikat yang mempunyai kehadiran runcit yang besar di China. Satu contoh ialah Starbucks, yang mempunyai beribu-ribu cawangan di China dan mengekalkan lebih daripada satu pertiga bahagian pasaran di negara paling ramai penduduk di dunia itu. Starbucks melaporkan penurunan 40 peratus pada suku kedua dalam jualan China.

Satu lagi syarikat yang terjejas adalah Nike. Pembuat kasut dan pakaian mempunyai kehadiran runcit utama di China, dan pendapatan bukan GAAP suku kedua (seperti yang diukur oleh EBITDA) jatuh sebanyak 55 peratus. Kedua-dua firma menyalahkan penutupan berkaitan COVID atas jualan dan penurunan pendapatan mereka.

Gergasi runcit lain termasuk Adidas dan syarikat mewah seperti Richemont dan Burberry juga melaporkan penurunan jualan di China.

Komoditi Ditekan

Komoditi global menghadapi dua tekanan dolar AS yang kukuh—mata wang kebanyakan komoditi berharga—dan melemahkan permintaan China. China sejak sedekad lalu telah menjadi salah satu pengimport utama komoditi global seperti bijih besi, tembaga, minyak dan gas asli cecair.

Import bijih besi China pada Julai meningkat 3.1 peratus, walaupun dalam tempoh tujuh bulan pertama 2022 jumlah import turun 3.4 peratus berbanding tahun lepas. Import gas asli cecair (LNG) China merosot 15.4 peratus pada bulan Julai, dan turun 20.3 peratus dalam tempoh tahun hingga kini hingga Julai. Permintaan LNG China yang lebih rendah tidak memberi kesan kepada pasaran LNG kerana permintaan dari Eropah—terputus daripada gas Rusia—telah mengekalkan harga LNG yang tinggi.

Walaupun China terus mengimport minyak mentah dari Rusia manakala kebanyakan negara Barat lain telah menyetujui Rusia, tahap keseluruhan import minyak China telah menurun disebabkan kelembapan ekonomi domestik. Minyak mentah WTI ditutup turun Ogos untuk bulan ketiga berturut-turut, penurunan paling lama dalam tempoh dua tahun.

Keuntungan Dolar

Rizab Persekutuan AS mengumumkan dasar kadar faedah “lebih tinggi untuk lebih lama” pada pengunduran tahunannya pada bulan Ogos untuk menangani inflasi. Pengerusi Fed Jerome Powell berikrar untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk mengekang inflasi, memberi amaran bahawa ia mungkin menyebabkan “sedikit kesakitan” untuk pelabur.

China dan Amerika Syarikat telah menyimpang dalam dasar monetari masing-masing. Pada bulan Ogos, People’s Bank of China mengurangkan kadar penanda aras setahun sebanyak 5 mata asas dan kadar pinjaman penanda aras lima tahun sebanyak 15 mata asas untuk merangsang permintaan kredit dan menyokong pasaran hartanahnya yang lemah. Pemotongan itu datang secara mengejutkan, di belakang angka perbelanjaan pengguna dan peminjaman Julai yang lebih buruk daripada jangkaan.

Nada hawkish Fed yang berterusan sepatutnya mengukuhkan dolar AS berbanding mata wang lain. Bagi bank pusat China, ia kini mempunyai lebih sedikit ruang untuk menurunkan kadar faedah domestik.

Pada akhir Ogos, bank negara China menjual dolar dalam usaha untuk menyokong mata wang yuannya, menurut beberapa peniaga mata wang yang bercakap dengan Bloomberg tanpa nama.

Sementara itu, jangkakan dolar akan terus meningkat berbanding yuan.

Pandangan yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pendapat penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan The Epoch Times.

Ikut

Fan Yu ialah pakar dalam kewangan dan ekonomi dan telah menyumbangkan analisis tentang ekonomi China sejak 2015.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Apa Makna Bencana Ekonomi China untuk Pasaran


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/