Apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan untuk mengatasi kekurangan susu formula bayi, menurut pakar

Doktor California itu telah menerima panggilan telefon, e-mel dan mesej media sosial — bukan sahaja daripada pesakitnya tetapi daripada keluarga di seluruh Amerika Syarikat — bersama-sama dengan gambar rak kedai kosong yang pernah menyimpan susu formula bayi.

“Ia menakutkan ibu dan bayi mereka, dan ia menjadi isu sebenar, ” kata Altmann.

Isu rantaian bekalan dan penarikan balik produk telah mencetuskan kekurangan susu formula bayi di seluruh negara. Sehingga awal April, tujuh negeri melaporkan bahawa antara 40% dan 50% produk susu formula bayi kehabisan stok. Pengilang telah berkata mereka mengeluarkan pada kapasiti penuh untuk membuat seberapa banyak yang mereka boleh, tetapi minggu ini 43% daripada formula bayi kehabisan stok, menurut laporan baharu dari Datasembly.
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS bekerjasama dengan Abbott Nutrition, syarikat yang terlibat dalam penarikan balik baru-baru ini, untuk menyambung semula pengeluaran dengan selamat dan mencari alat untuk menyokong bekalan susu formula bayi, menurut jurucakap FDA. Tetapi kemudahan Michigannya berkemungkinan masih kira-kira dua minggu lagi untuk kembali dalam talian, menunggu tandatangan daripada FDA, dan ia mungkin akan mengambil masa enam hingga lapan minggu lagi sehingga produk kembali di rak, menurut kenyataan daripada syarikat.
Sesetengah orang beralih kepada komuniti pengasuh dalam talian untuk mendapatkan beberapa idea tentang perkara yang perlu dilakukan jika mereka tidak mendapat sumber nutrien bayi mereka. Bagaimanapun, pakar pediatrik bimbang tentang kesan kesihatan beberapa idea yang disiarkan dalam talian, kata Altmann dan Dr Steven Abrams, seorang profesor pediatrik di Universiti Texas di Austin dan bekas pengerusi Jawatankuasa Pemakanan Akademi Pediatrik Amerika.
Pakar kanak-kanak berkata ada cara untuk mengatasi kekurangan bagi ramai orang, dan adalah penting untuk bekerjasama dengan pakar pediatrik anda untuk menangani keperluan khusus bayi anda. Berikut ialah jawapan kepada beberapa soalan anda tentang perkara yang selamat dan yang tidak.

Bolehkah saya membuat formula di rumah?

Tidak.

“Terdapat banyak perbincangan tentang membuat formula anda sendiri di rumah dan perkara-perkara seperti itu, dan saya benar-benar mahu menghalangnya sebanyak mungkin, ” kata Abrams.

Formula adalah kompleks, dan penyelidik menghabiskan masa bertahun-tahun membangunkan nisbah yang betul untuk memberi bayi nutrien yang mereka perlukan, kata Altmann.

Formula bayi mestilah padat dengan protein, lemak, vitamin dan mineral, kebanyakannya anda tidak boleh beli di kedai runcit. Dan keseimbangan mestilah tepat untuk kesihatan dan perkembangan bayi, tambahnya.

“Anda boleh melihat betapa sukarnya untuk menduplikasi di dapur anda sendiri,” katanya.

Formula buatan sendiri boleh mengakibatkan bayi tidak mendapat nutrisi yang betul atau nisbah elektrolit mereka terganggu, yang boleh berbahaya, kata Altmann. Terdapat juga kes pencemaran bakteria, yang boleh menyebabkan bayi sakit.

Bolehkah saya menghulurkan bekalan formula saya?

Tidak.

Menambah sumber makanan lain atau menambah lebih banyak air ke dalam susu formula adalah menarik apabila anda semakin hampir ke penghujung bekas terakhir susu formula anda, tetapi pakar pediatrik berkata ia bukan idea yang baik.

Keluarga boleh mula memasukkan pepejal ke dalam diet bayi apabila bayi berusia sekitar 4 hingga 6 bulan, kata Altmann. Tetapi makanan ini bukanlah pengganti nutrisi untuk formula pada usia itu.

“Walaupun anda memulakan makanan pepejal, susu ibu atau formula bayi masih merupakan sumber pemakanan utama untuk bayi anda,” kata Altmann.

FDA 'bekerja sepanjang masa' untuk mengatasi kekurangan susu formula bayi, kata Psaki

Dan menambah air tambahan untuk meregangkan formula yang anda ada boleh mencairkan profil nutrien penting dan membawa kepada masalah kesihatan yang serius dan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan yang betul, tambahnya.

“Kami tidak rasional. Jika tiada apa yang boleh anda masukkan ke dalam mulut bayi kecuali susu lembu, anda akan melakukannya,” kata Abrams. “Tetapi bukan itu yang kita mahu orang lakukan.”

Bolehkah saya menggunakan susu formula atau susu lembu sebagai gantinya?

Mungkin.

Ia sangat bergantung pada umur bayi anda dan apa yang dikatakan oleh pakar pediatrik anda.

Untuk enam bulan pertama sekurang-kurangnya, formula yang ditentukan untuk bayi adalah sangat penting, kata Altmann. Tetapi semakin hampir setahun, mungkin terdapat lebih banyak fleksibiliti.

“Anda sebenarnya boleh memilih formula kanak-kanak pada ketika itu yang biasanya anda mahu menunggu sehingga mereka genap setahun,” kata Altmann. “Bercakap dengan pakar pediatrik anda, sentiasa, dahulu.”

“Kami tidak menggalakkan penggunaan susu lembu sehingga umur setahun tetapi sememangnya benar kerana bayi itu sudah hampir setahun, terutamanya jika tiada formula yang ditemui, anda boleh menggunakan susu formula itu atau kanak-kanak, “kata Abrams. “Kedua-duanya tidak sesuai, tetapi semakin hampir anda dengan tahun ini, terutamanya untuk jangka pendek, itu adalah alternatif.”

Bolehkah saya membeli formula antarabangsa dalam talian?

Mungkin.

Altmann berkata terdapat beberapa produk berkualiti tinggi yang dibuat di Eropah dan Australia yang disukainya yang boleh didapati dalam talian. Tetapi adalah penting untuk memastikan anda memesan daripada peruncit yang bereputasi.

Dia mengesyorkan membeli daripada farmasi yang dipercayai di negara itu formula itu berasal dan menyemak cara pemakanan formula itu dibandingkan dengan formula yang diluluskan oleh FDA.

Masalah bekalan susu formula bayi semakin teruk

“Tidak semua formula antarabangsa dicipta sama jadi anda mungkin mahu memastikan anda tahu apa yang anda perolehi dan ia adalah produk berkualiti tinggi,” katanya.

Tetapi Abrams memberi amaran terhadap import, mengingatkan keluarga bahawa formula yang diimport tidak disemak oleh FDA.

“Ia adalah alternatif yang kurang ideal tetapi jika itu yang mereka perlu lakukan, maka itulah yang perlu mereka lakukan,” katanya.

FDA mengesyorkan agar tidak mengimport formula dalam talian kerana ia berpotensi palsu, kata seorang jurucakap.

Bolehkah saya menukar jenama formula?

ya.

“Apa yang kami mahu orang ramai lakukan jika boleh adalah untuk menjadi sefleksibel yang mungkin dan membuat suis formula,” kata Abrams.

Bayi anda mungkin mengambil masa beberapa hari untuk membiasakan diri dengan jenama formula baharu, tetapi dalam kebanyakan kes, menukar adalah baik, kata Altmann. Awak boleh temui pilihan formula yang baik untuk bayi anda di sini.

Ia menjadi lebih rumit, walau bagaimanapun, dalam kes di mana kanak-kanak mungkin menggunakan formula tertentu kerana alahan atau sensitiviti.

“Jika anak anda mempunyai alahan atau kepekaan dan pernah mengalami tindak balas terhadap formula sebelum ini, sila berunding dengan pakar pediatrik anda sebelum mematikan kerana tidak semua formula adalah sama,” kata Altmann. “Tetapi dalam kebanyakan kes, terdapat pilihan lain yang boleh kami bantu untuk mengarahkan anda.”

FDA membenarkan Abbott Nutrition mengeluarkan produk berdasarkan kes demi kes kepada sesetengah keluarga yang memerlukan segera formula khusus dan metabolik, menurut agensi itu.

Bolehkah saya memulakan semula bekalan susu ibu saya?

Ia rumit.

Terdapat keadaan di mana ibu bapa boleh mendorong laktasi untuk kali pertama atau memulakan semula penyusuan selepas memilih untuk tidak menyusu, kata Altmann. Walau bagaimanapun, prosesnya rumit dan mungkin memerlukan bantuan pakar laktasi.

Terdapat juga bank di mana anda boleh membeli susu ibu disumbangkan oleh keluarga lain. Anda boleh mencari bank susu berhampiran anda melalui Persatuan Bank Susu Manusia Amerika Utara.

We wish to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan untuk mengatasi kekurangan susu formula bayi, menurut pakar


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/