Apa yang Fed Lakukan?

Jangan lawan Fed dulu slogan positif.

Itu tidak berlaku lagi.

Kalau ada pun rasanya Fed nak lawan kita semua termasuk pasaran saham dan ekonomi.

The Fed secara aktif cuba untuk merobohkan pasaran saham, memecahkan pasaran perumahan dan mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan.

Bagaimana saya tahu ini?

Kerana pegawai Fed secara literal memberitahu kami perkara ini setiap kali mereka bercakap.

Malah, minggu ini kerusi Fed Jerome Powell pada asasnya berkata orang perlu kehilangan pekerjaan mereka untuk memperlahankan inflasi:

Kami tidak akan pernah mengatakan bahawa terlalu ramai orang bekerja, tetapi perkara sebenar adalah ini, inflasi, apa yang kita dengar daripada orang apabila kita bertemu dengan mereka ialah mereka benar-benar mengalami inflasi. Dan jika kita mahu menetapkan diri kita benar-benar menerangi jalan ke satu lagi tempoh pasaran buruh yang sangat kukuh, kita perlu mendapatkan inflasi di belakang kita. Saya harap ada cara yang tidak menyakitkan untuk melakukan itu, tidak ada.

Kami tidak mengatakan terdapat terlalu ramai orang yang bekerja tetapi kami juga tidak mengatakannya.

Apabila ditanya berapa lama rakyat Amerika perlu bersedia untuk mengalami kesakitan ekonomi, Powell berkata dia mahu gaji turun:

Berapa lama? Maksud saya ia benar-benar bergantung kepada berapa lama masa yang diambil untuk gaji dan lebih daripada itu, harga, untuk turun untuk inflasi turun. Jadi apa yang anda lihat dalam unjuran kami hari ini ialah inflasi turun dengan ketara sepanjang tahun depan dan kemudian lebih banyak lagi pada tahun hadapan selepas itu. Dan saya fikir sebaik sahaja anda berada di laluan itu, itu adalah perkara yang baik, dan keadaan akan mula berasa lebih baik kepada orang ramai, mereka akan merasakan inflasi yang lebih rendah, mereka akan merasakan ekonomi bertambah baik, dan juga, jika unjuran kita hampir ke kanan, anda akan melihat bahawa kos dalam pengangguran adalah, ia bermakna, dan ia sememangnya sangat bermakna kepada orang yang kehilangan pekerjaan mereka, dan kami banyak bercakap tentang perkara itu dalam mesyuarat kami.

Dan adakah kesakitan ini akan membawa kepada kemelesetan? Powell berkata dia tidak tahu:

Kami sentiasa memahami bahawa memulihkan kestabilan harga semasa mencapai penurunan yang agak sederhana, atau lebih tepat lagi, dalam pengangguran dan pendaratan lembut akan menjadi sangat mencabar dan kami tidak tahu, tiada siapa yang tahu sama ada proses ini akan membawa kepada kemelesetan ekonomi atau jika demikian. , betapa ketaranya kemelesetan itu.

Tolong izinkan saya menterjemah setiap pernyataan ini:

  • Fed mahu kadar pengangguran meningkat untuk memperlahankan inflasi.
  • Mereka mahu gaji turun untuk memperlahankan inflasi.
  • Mereka sanggup melemparkan kita ke dalam kemelesetan untuk memperlahankan inflasi.

Dalam beberapa cara, saya faham mengapa Fed begitu bersungguh-sungguh untuk memperlahankan kenaikan harga. Rakyat MEMANG tidak suka inflasi yang melangit.

Tetapi dalam cara lain, saya fikir apa yang Fed lakukan adalah GILA.

Apa yang mereka buat?!

Pandemik ini secara serius menggugat ekonomi dan pasaran dalam pelbagai cara. Fed bertanggungjawab untuk beberapa masalah tersebut tetapi terdapat juga keadaan yang meringankan.

Mereka tidak menentukan bagaimana gelombang Covid yang berbeza akan memberi kesan kepada ekonomi global. Mereka tidak mengawal perbelanjaan kerajaan. The Fed tidak boleh mengeluarkan lebih banyak kereta. Mereka tidak boleh membetulkan rantaian bekalan. Mereka tidak dapat mengawal tindakan orang gila di Rusia yang terus berperang melawan negara yang tidak bersalah.

Saya menghargai bagaimana Fed mesti berasa agak bertanggungjawab untuk bacaan inflasi tertinggi dalam 40 beberapa tahun ganjil kerana mereka mengekalkan kadar pada 0% untuk masa yang lama dan memakan bon seperti orang di Costco makan sampel percuma.

Saya faham.

Fed berada di belakang bola lapan dari segi melihat inflasi ini datang. Ia sepatutnya bersifat sementara dan tidak.

Tetapi Fed telah bergerak sangat pantas dengan pengetatan mereka.

Kathy Jones daripada Charles Schwab melihat perubahan dalam Kadar Dana Fed selama 40 tahun terakhir atau lebih kitaran mengetatkan:

Mereka mengambil sedikit masa untuk meneruskannya tetapi sebaik sahaja mereka menyedari inflasi adalah masalah sebenar, mereka kini telah memperbetulkan dan menaikkan kadar pada klip yang lebih pantas daripada hampir setiap Rizab Persekutuan dalam sejarah.

Mereka mahu pasaran saham turun. Mereka mahu orang ramai kehilangan pekerjaan dan kurangkan pendapatan. Mereka akan menurunkan ekonomi jika mereka terpaksa supaya harga akan berhenti meningkat.

Fed lebih kurang memberitahu kita mereka sanggup menaikkan kadar faedah yang cukup tinggi untuk menghancurkan ekonomi.

Patutkah kita mempercayai mereka?

Buat masa ini saya rasa.

Saya rasa pegawai Fed sangat malu mereka terlepas inflasi menjadi setinggi ini sehinggakan mereka sanggup membetulkan terlalu banyak ke pihak lain dan memaksa kita ke dalam kemelesetan untuk membuktikan satu perkara.

Sebaliknya, keupayaan ramalan Fed meninggalkan banyak perkara yang diingini.

Dalam September 2020 Fed meramalkan ia akan mengambil masa sehingga 2023 untuk kadar pengangguran mencapai 4%. Itu kelihatan munasabah pada masa itu memandangkan tempoh masa yang diambil untuk pekerjaan kembali semasa pemulihan sebelumnya.

1664139518 886 Apa yang Fed Lakukan

Sebaliknya, kadar pengangguran sudah berada di bawah 4% menjelang Disember 2021, tahun lebih awal daripada jadual:

1664139518 332 Apa yang Fed Lakukan

Ok, kami mempunyai pemulihan pekerjaan terpantas dalam sejarah daripada kadar pengangguran dua angka. Mari kita beri mereka mulligan untuk yang itu. Adalah mudah untuk menjadi pesimis pada tahun 2020 sebelum vaksin ada di sini.

Tetapi bagaimana Fed lakukan dengan ramalan mereka apabila ternyata pemulihan ekonomi sudah berjalan?

Nah…

The Fed memberikan ramalan yang sama pada Jun 2021 apabila pasaran jelas dan ekonomi sudah pulih:

1664139518 499 Apa yang Fed Lakukan

Saya telah menyerlahkan di sini ramalan Fed untuk kadar faedah jangka pendek di sini. Mereka mengira 0% hingga akhir 2022 dengan kenaikan 50 mata asas pada 2023.

Jelas sekali, Fed tidak menganggap kita akan melihat inflasi meningkat kepada 9% tahun ini (saya juga tidak).

Tetapi Kadar Dana Fed kini berada pada 3.25%. Mereka telah menaikkan kadar 75 mata asas pada dua mesyuarat terakhir. Kedua-dua kenaikan kadar tersebut adalah lebih tinggi daripada ramalan untuk kadar kenaikan untuk keseluruhan tahun 2023!

Apa yang Fed Lakukan

Saya tidak akan menyalahkan sesiapa kerana berada di luar ramalan ekonomi mereka sejak permulaan wabak.

Ini jelas merupakan salah satu persekitaran ekonomi paling sukar yang pernah kami alami. Tiada preseden sejarah untuk apa yang telah kita lalui.

Rasanya kita telah melalui 7 kitaran ekonomi sejak 3 tahun lepas.

Masalah saya dengan Fed ialah mereka nampaknya tidak mempunyai kerendahan hati untuk mengakui betapa sukarnya persekitaran yang kita hadapi.

Mereka telah mengetatkan dengan ketara.

Pasaran saham sedang merudum. Pasaran perumahan terhenti. Harga gas turun. Harga komoditi turun. Kadar gadai janji mempunyai lebih daripada dua kali ganda.

Mengapa tidak memberi sedikit masa untuk melihat bagaimana keadaan berubah dari sini?

Mengapa tidak kita biarkan ekonomi bernafas seketika sebelum cuba memecat orang dari pekerjaan mereka?

Saya tidak bimbang tentang pasaran saham atau pasaran bon. Tidak menyeronokkan untuk menangani kerugian tetapi kerugian adalah sebahagian daripada perjanjian dengan aset berisiko.

Mereka akan pulih akhirnya.

Lebih mudah untuk pulih daripada pasaran beruang daripada kehilangan pekerjaan. Fikirkan berjuta-juta orang yang kehilangan pekerjaan pada tahun 2020 akibat pandemik. Kami benar-benar mahu meletakkan orang ramai melalui itu sekali lagi tidak lama lagi?

Saya menyedari kemelesetan adalah ciri sistem di mana kami beroperasi. Kegawatan adalah mustahil untuk dielakkan.

Tetapi mengapa kita memilih untuk menciptanya jika kita boleh membantunya?

Mengapa tidak membenarkan orang ramai melihat gaji mereka meningkat lebih lama dan bersabar sedikit untuk melihat sama ada perkara inflasi yang berkaitan dengan wabak akan reda dengan sendirinya?

Terdapat dua jenis risiko apabila ia berkaitan dengan pasaran kewangan — (1) boleh dielakkan dan (2) tidak boleh dielakkan.

Jika Fed menghantar kita ke dalam kemelesetan yang kelihatan seperti risiko yang boleh dielakkan kepada saya.

Saya tidak faham apa yang dilakukan oleh Jerome Powell dan syarikatnya sekarang.

Berita baiknya ialah Fed sentiasa berubah fikiran kerana mereka sama buruk dalam meramal masa depan seperti orang lain.

Semoga mereka sedar sebelum mereka melanggar sesuatu.

Bacaan lanjut:
Cara Bersedia Untuk Kemelesetan
We would love to thank the author of this post for this awesome web content

Apa yang Fed Lakukan?


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/